Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Turisztikai és szállodai cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Svájc: Tél Valais-ban

   

Valais maga a tökéletes téli paradicsom. Mivel a legtöbb sport üdülőhelye legalább tengerszint felett 1500 méteren fekszik, ezért a hótakaró itt garantált. Hogy a látogatók a legkedvezőbb feltételeket élvezhessék, évről évre fejlesztik a vasúthálózatot és a “hógyártó” rendszereket. És ráadásul a világhírű síparadicsomok a legjobb időtöltés lehetőségeit kínálják nyújtják síelés utánra.

Ahol a Rhône völgyét 47 négyezres hegycsúcs veszi körül és védelmezi, ahol hatalmas gleccserek húzódnak és a porhó borította panorámás sípályák csaknem 4000 méteres magasságban kezdődnek, ahol a nap egy kicsivel tovább süt, mint bárhol máshol Svájcban – ez az a hely, ahol a tél igazán elemében van. A síelésre és snowboardozásra is tökéletes lejtőket nyújtó pályák sok kilométeren át futnak a mély völgyekben. A világhírű síterepek, mint például a Zermatt, a Saas-Fee, a 4 Vallées és a Portes du Soleil vitathatatlanul kategóriájuk legjobbjai közé tartoznak. Azonban számos kevésbé közismert síterepen első osztályú szórakozást talál kezdő és profi egyaránt. A családosok számos, minden igényt kielégítő, családbarát – Families Welcome táblával jelölt – szálláshelyet találhatnak.

   

Valais a hó és téli sportok rajongóinak paradicsoma. Földrajzi elhelyezkedésének és különleges klímájának köszönhetően nemcsak évi 300 napsütéses napot kínál, de Svájcban itt található a legtöbb hó egészen tavaszig. Kezdők és profik vég nélkül élvezhetik a sípályákat, sőt át is ruccanhatnak Olaszországba és Franciaországba. A Valais SkiCard használóinak a lába előtt hevernek a világ legjobb síterepei. Az elővételben kapható kártya ötvennél több síterep 2800 kilométernyi karbantartott pályájának használatára jogosít. Kék, vörös vagy fekete pályáról, freeride vagy freestyle park – Valais síterepei mindegyikből a legjobb feltételeket kínálják. A nagy tengerszint feletti magasságnak köszönhetően a pályák december elejétől április végéig tökéletes állapotúak. Mi több, a valais-i síközpontokat a legmodernebb „hógyártó” rendszerekkel látták el.

Azonban Valais nem csak a síelők és snowboardozók számára vonzó célállomás; a sífutók is egyedüálló feltételeket találhatnak itt. Ez a hagyományos téli sport fontos szerepet játszik a négyezer méter magas hegycsúcsok földjén. A sportág valais-i mekkája a havas és napsütötte Goms völgye. A magas hegyek között fekvő völgyben nagy hagyománya van a sífutásnak, ez a sport rajongóinak találkozóhelye. 100 kilométernyi karbantartott pálya várja a látogatókat Gomsban, amelyből több mint 80 kilométert tesz ki a Loipe Goms ösvény Oberwald és Niederwald között. A Loipe Goms egyik különlegessége, hogy 12 települést köt össze az Oberwald–Niederwald útvonalon. A Matterhorn Gotthard vasútnak is majdnem minden faluban található megállóhelye, ez igen vonzóvá teszi a sífutók és a túrázók számára. Ily módon is bármikor kényelmesen visszatérhetünk vonattal a túra kiinduló pontjára. A Loipe Goms és a Matterhorn Gotthard vasút új, kombinált jegyeinek köszönhetően az összes menetrend szerinti csatlakozás ingyenesen használható a két település között.

Akik a villámgyors tobogános lesiklást kedvelik, több mint 50 pálya szolgáltatásai közül választhatnak, míg a jégpályákat a korcsolyázók és a curlingezők is kipróbálhatják. Az olyan újfajta lelemények is kipróbálhatók, mint a gumibelsős lesiklás (snowtubing), a jégbringázás és a hason szánkózás (airboarding). És amikor vége a napnak, Valais sokféle programot és helyszínt kínál levezetésként (après-ski).

   

Lassítson és élvezze a téli túrázás örömét!

Valais Svájc minden régiójánál megbízhatóbb hóviszonyokat kínál, pályáin pedig első osztályú szórakozást. De találunk itt alkalmat a pihenésre és a kikapcsolódásra is. Szakadjon el a mindennapi élet hajszájától! Nyugalmat árasztó túrákat tehet a hóborította erdőkben, vagy bakancsára hótalpat kötve bejárhatja az Alpok magaslati tájait, ahol lelke és szelleme megkönnyebbül. Egészítse ki mindezt az első osztályú wellness oázisokkal, a kulináris finomságokkal – és már össze is állította felejthetetlen téli üdülés receptjét.

Manapság a téli üdülés jóval többet jelent az ismétlődő sílesiklásnál. A nagy hótalpas téli túrák legalább olyan frissítő hatásúak a lélekre, mint maga a hóborította természet. 935 kilométer jól karbantartott, hótalppal bejárható túraösvény és 1145 kilométer jelzett téli turistaútvonal hálózza be Valais érintetlen tájait. A Szent-Bernát hágó körüli régióban található Svájc legkiterjedtebb, hótalpas túraösvény hálózata. Gyakorlott hegyivezetők és túravezetők segítenek, hogy a látogatók nyugalomban és biztonságban élvezhessék a tél felejthetetlen pillanatait.

A testmozgás divatos formái még élvezetesebbé válnak, ha kulináris és kulturális örömökkel egészülnek ki. Ebből a szempontból Valais-nak vannak még rejtett tartalékai. Egy éjszakai holdfénytúra a hóborította erdőben az egyik legszebb élmény, amit csak ember kipróbálhat. Utána egy jókora pohár bor mellett melegszünk meg az erdei kunyhóban (hütte). Felejthetetlen! A téli túrák útvonalai közül némelyik egy-egy bizonyos témához kötődik, így a túrázó menet közben tudhat meg érdekességeket a természetről, a klímáról és a régióról. Rántsa fel a bakancsot és a hótalpat és szórakozzon velünk.

Miközben a természet sűrűjében járunk, ne feledkezzünk meg az élvezetről, amit a hagyományos tűzhelyen készített raklett vagy fondü – vagy éppen elegáns környezetben elfogyasztott ebéd – nyújthat. A tél Valais-ben, ahol számos fesztivált rendeznek, jó alkalom az ünnepek körüli mulatságokra: Mikulás-ünnep, karácsonyi vásár, klasszikus és gospel-koncertek, feldíszített karácsonyfák, hatalmas újévköszöntő tűzijáték és hagyományos, tarka régimódi karnevál.

Amit olyan hírességek, mint Pablo Picasso és Alexandre Dumas nagyra értékeltek a maguk idejében, az a mai napig is nagy népszerűségnek örvend: fürdőzés az Alpok mélyéről feltörő forró vízben. Néhány esetben az ásványi anyagokban gazdag víznek több mint 40 évre van szüksége, hogy áthatoljon a sziklarétegeken, mielőtt felszínre törne.

   

Egyedül Leukerbadban napi 3,9 millió liter, 51 fokos termálvíz tör fel és jut el a harminc termálfürdőbe. Vitathatatlanul ez az Alpok legnagyobb fürdő- és wellness-központja. Már az ókori rómaiak is nagyra értékelték a valais-i víz gyógyító tulajdonságait, amely évtizedekig melegedett és gazdagodott ásványi sókkal az alpesi sziklák alatt. Ha Leukerbadban, Brigerbadban, Saillonban, Val d’Illiezben vagy Ovronnaz-ban jár, próbálja ki a fürdőzés gyógyító hatását a semmi máshoz nem hasonló környezetben. Vagy hagyja, hogy kényeztessék a számos wellness szálló valamelyikében.

Breiten különleges termálfürdője a Salina Maris. Ezen az üdülőhelyen fakad az a forrás, amelynek vize negyven év alatt jutva a felszínre táplálja a helyi sós fürdőt. A víz sótartartalma annak az ősóceánnak az anyagából származik, amely 250 millió évvel ezelőtt borította Svájcot.

További információ: www.wallis.ch  és  www.MySwitzerland.com

 Fotó: Wallis tourismus, MySwitzerland Tourismus   - 14. 10. 2012 -

Vissza » Svájc

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits