Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Turisztikai és szállodai cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Sajtosztó népünnepély a svájci hegyekben

    Kis falapocskák kerülnek a sajtkupacok tetejére

Szeptember harmadik péntekjén mozgalmassá válik a Justis-völgy a Berni Alpokban. Ekkor térnek haza a gazdák tehenei a hegyekből, ahol májustól kiváló minőségű füvet legelhettek, s ekkor kerül sor – évszázados ceremóniákat követve – a megtermelt alpesi sajt szétosztására a szövetkezetbe tömörült gazdák között.


  Egy évig el lesznek látva alpesi sajttal

Már messziről hallatszik az alpesi kürtök ünnepélyes dallama. A Justis-völgyben nagy a kavalkád: gazdák árulják portékáikat, főleg alpesi sajtokat, fehérbort, kolbászt. Harmonikások, bőgősök játsszák vidám dallamaikat, naphosszat megy a tánc is, s néha egy-egy jódlicsapat fülbemászó, különös zenéje csapja meg fülünket.


   Sigriswilből még letekintünk a Thuni-tóra

Interlakenből egy buszátszállással jutottunk el a Thuni-tó partján lévő Sigriswilbe, ahonnan ezen a napon különbuszok szállítják a sok száz vendéget a kétezres hegyek által körülölelt, ezer méteres magasságban lévő Justis-völgybe. A környékbeli gazdák és családjaik virággal feldíszített traktorokon, biciklivel, gyalogosan jönnek hosszú sorokban a völgy „kapujához” vezető kanyargós úton.

Szeptember végén, a hálaadás és bűnbánat búcsújának napjához illeszkedve, immár háromszáz éve mindig pénteken tartják a Berni Alpokban, a Justis-völgyben az alpesi gazdaságok a sajtosztást.

Kivételes nap ez az itt élők életében. Szünnap van az iskolában is. Meg is fogalmazzák: karácsony, újév és húsvét ünnepével ér ez fel, hiszen most kapják kézhez kemény munkájuk gyümölcsét, azt az alpesi sajtmennyiséget, ami a tehenük tejéből készült a nyáron, s ami – ha minden jól megy – eltart jövő ilyenkorig. A plakátok már hirdetik is: a 2016-os osztás szeptember 16-án lesz!


   A legjobban tejelők fejdíszt kapnak ilyenkor

Ez az a hétvége, amikor a hegyi legelőkről (legmagasabb: 1430 méter) a telelőhelyükre lehajtják a teheneket, s a legjobban tejelők szarvait virágkoronával díszítik. Mint mesélik: a tehenek már érzik a levegőben a hó illatát, s talán maguktól is elindulnának lefelé.  Sigriswilben a gazdák az út menti magaslatokon várják a jószágokat. A csengettyűk hangja egyre erősebben hallatszik. Ilyenkor „ünnepi kolomp” jár a teheneknek, amelyet a májusi felhajtáskor és a szeptemberi érkezéskor akasztanak a nyakukba. Asszonyokat látok, akik kicsit meghatódnak, hiszen – mint mondják – a jószág a családhoz tartozik. Évről évre szemük előtt növekszik, ad finom tejet, a sajt pedig alapvető élelmiszer errefelé.


   Kezdődik a sajtosztás

Az igazi népünnepély a tágas völgyben teljesedik ki. Péntek délelőtt 11-kor kezdődik a ceremónia, amely már legalább három évszázada ugyanígy zajlik. A térség kilenc alpesi társulásából hét osztja el ilyenkor a közösen megtermelt sajtokat. Idén 256 tehén mintegy 35 tonna sajthoz adott tejet, s a „Hüttékben” pontosan feljegyezték tehenenként a tejmennyiséget. Ennek alapján történik az elosztás. Az itteni sajt különlegessége, hogy a hegyi sajtokhoz viszonyítva több omega 3 zsírsavat tartalmaz.


   Kézről kézre adva kerülnek elő a sajttömbök az érlelőből

Az érlelő raktárakból a gazdák élőlánca kézről kézre adja a sajtokat. Mint megtudom: ennek is van jelentősége, hiszen azt fejezi ki, hogy mennyi ember keze munkájának eredménye, hogy most mind együtt részesülhetnek a termésből. 6-8 darabot falapokon kupacokba raknak a szabad ég alatt, az érdeklődők gyűrűjében. Aztán következik a sorsolás, melynek eredményeként a tulajdonosok neveivel, számokkal jelzett információkkal kis falapocskák kerülnek a kupacok tetejére. Van, akinek osztoznia kell egy, akár több másik gazdával a kb. 70 kilós csomagon. Ilyenkor alapelv, hogy a sajttömböket soha sem vágják el, hanem az egyik gazda pénzben egyenlíti ki a társának a különbözetet.


   Vendégek serege figyeli nagy érdeklődéssel a ceremóniát

A svájci parasztok sokat adnak a tradícióra, és a sajt gazdák közti szétosztásának ez a módja századokon át bevált. Meg is fogalmazták: „Még szerencse, hogy az ilyen tradíciók is megmaradtak ebben a világban. Így legalább az ember tudja, honnan jött, hol van biztos talaj a lába alatt.”

 

Információk Svájcba utazóknak

 

www.swiss.com

Heti 21 járat Budapestről Zürichbe

 Fly rail Baggage - a feladott csomagok Svájcon belül a vasút- állomáson vagy a legközelebbi buszpályaudavaron vehetők fel

 Swiss Travel System: www.swisstravelsystem.com

 Jungfraubahnen: www.jungfrau.ch

 www.myswitzerland.com

 E-mail: info@myswitzerland.com

 Hétfőtől - péntekig: 8 - 18 óra között

 Szombaton: 10 - 16 óra között

 Az ingyenesen hívható 00800 100 200 30-as számon (németül, franciául, olaszul, angolul, spanyolul) szállást foglalhat, és azonnal informálódhat


Írta: Dombrovszky Ádám

Fotó: www.myswitzerland.com , Dombrovszky Ádám

 

Vissza » Svájc

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits