Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Turisztikai és szállodai cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Kulináris élvezetek Svájcban


A gasztronómia a kultúra része és az élet élvezetének művészete. Hol is nyílna ennek gyakorlására jobb alkalom, mint Svájcban, ahol csodálatos vidékeken és érintetlen természeti környezetben kulináris élvezetek sokasága várja a vendégeket. Mindennek részét képezi a hagyományos svájci konyha is, amelynek réges-régi receptjeit a családok ugyanúgy őrzik, mint az ementáli sajt lyukainak titkát. Itt az ideje tehát, hogy Ön is felfedezze a gourmet-k paradicsomát, Svájcot!

 

Ősz a négyezresek birodalmában

Ősszel Wallis szőlőhegyeit a Nap fénye aranyozza be, az erdők és mezők pompás színekbe öltöznek, és ilyekor mutatkozik meg igazán, mitől is szép egy táj. Az erdei utak felfedezésre váró és vadregényes vidékeken át vezetnek, és kalandot rejtenek, de az erdei séta elmélyült gondolatokat, akár új felismeréseket is hozhat. Wallisban ősszel a természet és a gasztronómia világa egyaránt legszebb színeiben és formáiban mutatkozik.

Kulináris felfedezőtúra
A Wallis kantonon át vezető kulináris utazások számos csúcspontot tartogatnak a résztvevők számára, így például a Rhône-gleccsertől a Genfi-tóig, vagy a meredek hegyoldalak mentén húzódó kis falvaktól Sittenig, a kanton komoly történelmi múlttal rendelkező fővárosáig a Tourbillon és a Varleria hegységek lábánál. Kóstolja meg Ön is a svájci nagymamák főztjét: a gombás pirítóst, a mundi sáfrányos rizst, a gomsi hagymás-burgonyás pitét, vagy a savièse-i pórétortát! Az ínyencek számára külön élvezetet jelenthetnek a wallisi sajtok. Az olvadós raclette Wallis kanton jellegzetes, hagyományos sajtja, amely a „Walliser Raclette AOC“ erdetvédelem alatt áll. Az erdetvédelem iránt benyújtott kérelmet a wallisiak történelmi dokumentumokkal is alá tudták támasztani, igazolni tudták ugyanis, hogy a helyiek már a középkorban is olvasztották a raclette sajtot. 2011 óta a „Walliser Raclette AOC“ európai oltalom alatt áll. A wallisi konyha további gyöngyszemei az éttermek, amelyek már 19 Gault Millau-pontot gyűjtöttek össze. Az „Év szakácsa“ díjjal kitűntetett Didier de Courten (Siders) és Markus Neff (Saas-Fee) helyi termékeken alapuló konyhaművészete a kanton határain túl is jól ismert.

Svájc bortermelő kantonja
Mit ér azonban a finom étel jó bor nélkül? Wallis Svájc legnagyobb bortermő vidéke. Összterületének mintegy egyharmadát szőlőültetvények foglalják el, amelyek évente közel 50 millió liter bort adnak. A gasztronómiai kínálatot tehát számos első osztályú bor teszi még tökéletesebbé. A borok palettája a klasszikus wallisi borok, a Fendant, Johannisberg, Dôle és a Pinot Noir mellett számos ritkaságot is tartalmaz, és egyre közkedveltebbé válnak a régi őshonos specialitások is, mint a Cornalin, Humagne, Petite Arvine, Amigne és a Malvoisie. A wallisi szőlőtermő vidékeken, 5 200 hektáron 22 ezer tulajdonos gazdálkodik, ami a családok bortermesztéshez való erős kötödését mutatja. Ezt a kötődést és a bor előállításával kapcsolatos titkaikat a svájci bortermelők generációkon keresztül és nem ritkán évszázadok óta örökítik át családjaikon belül. További információk: www.wallis.ch

 

Gasztronómia a Glacier expresszen

A Glacier expresszel utazni nemcsak a csodálatos környezet miatt élvezet. Az élményekkel teli utazáshoz a gyorsvonat gasztronómiai kínálata is hozzájárul. A 2006 óta érvényes újításnak köszönhetően mind az első, mind a másodosztály utasai ülőhelyükön fogyaszthatják el a felszolgált ételeket.

Az első és a másodosztályú kocsi között elhelyezkedő piros vagonban működő konyhán friss, helyi specialitásokból készülnek az ínyencségek. A konyhafőnök az egyedüli szakács, aki egymaga varázsolja kis konyhájában az utasok tányérjára finomságait.

A naponta változó 3 fogásos menü mellett ízletes à-la-carte fogások is részét képezik a kínálatnak. A napi menüt, a körettel tálalt húsételt tálakon szolgálják fel, és kérésre repeta is kapható. Az itallapon bündeni (Herrschäftler, Veltliner) és wallisi (Dôle, Aigle vagy Fendant) borok sorakoznak. A nem éppen stabil mozgású vonaton a felszolgálók teljesítménye igazi bravúrnak számít.

Különleges ügyességet igényel többek között a digestifek, például a grappa, a szilvapálinka vagy a Williamine likőr kitöltése. A poharak megtöltése ugyanis 60 cm-es magasságból történik. Világszerte ismertek az expresszen használt ferde szárú poharak, amelyekben a bor hegy- és lejtmenetben sem mozdul ki vízszintesen állapotából.

Az étkezést követően a vendégek előszeretettel keresik fel a büfékocsi bárját, ahol egy kávé vagy rövidital elfogyasztása kellemes lezárását jelentheti a vonatútnak.

A Glacier expressz tehát az utazás élménye mellé kiváló minőségű gasztronómiát is kínál hangulatos környezetben. Az utasoknak nincs is más dolguk, mint hogy hátradőljenek, és élvezzék a különleges utat.

7. sz. menü (példa)

  • Húsleves palacsintatésztával vagy saláta
  • Churi tejszínes szelet kerti gombával, burizzsel és zöldségkockákkal, vegyes zöldséggel
  • Eredeti svájci csokoládétorta vagy sajtválogatás kenyérrel és vajjal

További információk: www.glacierexpress.ch,

                                       MySwitzerland.com

Fotó: www.wallis.ch, Copyright by Valais/Wallis Promotion, Christian Perret,  Copyright by Glacier Express, - 22. 09. 2013 -Größere Kartenansicht

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

 A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Svájc

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits