Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Turisztikai és szállodai cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Interlaken - tömény svájci életérzés

A napfényes üdülőváros múlt század eleji reklámjaA napfényes üdülőváros múlt század eleji reklámja


Par excellence Svájcnak mondják. Hiszen Interlaken régióban együtt vannak az alpesi ország jellemzői, a legvonzóbb turisztikai célpontok. Egyszerre látható a három emblematikus hegyóriás: a megközelíthetetlen Jungfrau, a Mönch és az Eiger. S nem kell nagy nyelvtudás (latin, angol) sem ahhoz, hogy a város nevének eredetét megfejtsük, hiszen két napfényben ragyogó tó (a Brienzi és a Thuni) között, az Aare partján fekszik. Ez a Berni felföld kapuja.


Képünkkét szélén már feltűnik a Thuni-tó és a Brienzi-tó kéksége, s szépen látszik az Aare folyó íve   Képünkkét szélén már feltűnik a Thuni-tó és a Brienzi-tó kéksége, s szépen látszik az Aare folyó íve


„Tavak között” – magyaríthatjuk a városnevet, amit 1891-ben kapott a település, bár addig is „beszélő” neve volt: Aarmühle. A híres svájci folyó mellett épült malomról neveztek el hajdanán. Látványosságok eldorádóját sorolhatjuk a közelben: a két említett tó a vízi sportok ideális terepe, hajókirándulások helyszíne. A környék tele van túra- és biciklis utakkal. Az izgalmas kalandsportoknak is otthona: sárkányrepülőknek, siklóernyősöknek, raftingolóknak, kenusoknak is kedvenc helye. A siklóernyősök a város közepén lévő hatalmas zöldterületen (Höhematte) landolnak, útjukat Interlaken házi hegyéről, az 1322 méter magas Harder Kulmról hosszasan követhetjük. Ide hét perc alatt siklóvasúttal juthatunk fel a főutcáról, s ha szerencsénk van, kőszáli kecskéket, sőt talán még mormotákat is láthatunk a meredek lejtőkön. Fentről pedig elénk tárul a Brienzi-tó és a Thuni-tó által közrefogott város, háttérképként pedig a térség négyezres hegycsúcsai szolgálnak. Érdemes e nagyszerű látványt falatozás közben egy étterem ablakából hosszasan is elemezni.


A házi hegy, a Harder Kulm szupermodern kilátója   A házi hegy, a Harder Kulm szupermodern kilátója


A városnak olyan híres vendégei is voltak, mint a német költőóriás Goethe (aki persze fél Európában megfordult), az angol romantikus költő Byron, vagy a német zeneszerző, Mendelssohn, aki szintén hosszasan időzött ebben a számtalan kirándulási lehetőséget nyújtó városban.

Interlaken ma nyüzsög a turistáktól, jellemző módon sok a japán, a kínai, az arab, a tengeren túli vendég. Nemzetközi éttermeinek sokasága is ennek köszönhető.


A teljes panoráma a Hardaer Kulmon  A teljes panoráma a Hardaer Kulmon


Az Interlaken Tourismus által szervezett egyik emlékezetes programon magam is ott voltam 2014 tavaszán, amikor az 1954-es berni labdarúgó világbajnokság 60. évfordulóját ünnepelték. Az apropót az adta, hogy annak idején a Thuni-tó partján lévő tündérszép kisvárosában, Spiezben a Belvedere Hotelben volt a (sajnos) később ellenünk világbajnoki döntőt nyert német válogatott szálláshelye. Így két éve ezen a négynapos rendezvényen bejártuk ezt a környéket, s állíthatom: varázslatos élményben volt részünk.

Európa legmagasabban fekvő vasútállomására, a 3454 méter magasan lévő Jungfraujochra tömegesen indulnak Interlakenből a külföldi vendégek. (Egy alkalommal a bámulatos szépségű Kleine Scheidegg vasútállomásán a fogaskerekűre átszállva azt vettük észre, hogy a zsúfolásig telt vonaton rajtunk kívül alig van a japánokon kívül más náció!) Így kapaszkodtunk fel az Eiger gyomrában lévő alagútban a szlogen szerint Európa tetejére. De tényleg ott éreztük magunkat, hiszen a vakító napfényben a hófedte útról rövid sétánk során sok mindent láthatunk a kontinensből. Egyik irányban a németországi Fekete-erdő, a másikban Franciaország, a harmadikban Olaszország sejlik fel.


Ezzel a siklóval jutunk fel a Harder Kulmra a kőszáli kecskék között   Ezzel a siklóval jutunk fel a Harder Kulmra a kőszáli kecskék között


De pompás kirándulás az Alpok leghosszabb drótkötélpályáján a Schilthorn csúcs elérése is, itt a Piz Gloria forgó étterem a különlegesség, ahol egy ebéd alatt egy asztalnál ülve 360 fokos kört írva csodálhatjuk a meredek hegyoldalakat. Ha valaki látta az Őfelsége szolgálatában című James Bond-filmet, emlékezhet a 007-es ügynök kivételes akrobataprodukcióira.

De népszerű úti célok a térségben a Ballenberg Szabadtéri Múzeum, a St. Beatus barlang a Thun-tó felett, a Trümmelbach vízesés a Lauterbrunnen-völgyben vagy az Alpesi botanikus kert a Schynige Plattén.


Mindenki a Jungfraut fotózza   Mindenki a Jungfraut fotózza


Az alig hatezres lélekszámú Interlaken igazi közlekedési csomópont, két vasútállomással is rendelkezik. A keleti és nyugati pályaudvart köti össze a város főutcája, a szállodákkal teli Höheweg. Tavasztól őszig, 560 méterrel a tengerszint felett a klíma szinte mediterrán, pálmafákkal, szőlőültetvényekkel. Ilyenkor a városi kisvonattal, vagy akár lovaskocsival is bejárhatjuk a belvárost. És noha Interlaken – mint a fentiekben is láthatták – mindenek előtt a térségben lévő látványosságok révén lett híres, azért soroljunk fel még néhány a városhoz köthető nevezetességet! A Höhematte mellett lévő kastélyban van az Ónfigurák Múzeuma, amely a világtörténelem 150 rendkívüli eseményét mutatja be. A Barátság kertje egy japán tájkertész által tervezett különleges japán kert. A Turisztikai múzeum már a várossal összenőtt Unterseenben található, s a legnagyobb attrakció az Erich von Däniken által tervezett Jungfraupark (2009-ig Mystery Park néven), ahol a világegyetem rejtélyeinek (Nazca vonalak, gizai piramisok, maja naptár, stb.) lehet „utána járni”. A tudományos megalapozottságot persze kéretik nem számon kérni.

Írta: Dombrovszky Ádám

Fotók: www.myswitzerland.com, www.interlaken.ch, www.jungfrau.ch

 

 

 Információk Svájcba utazóknak

 www.swiss.com

 Heti 21 járat Budapestről Zürichbe

  Fly rail Baggage - a feladott csomagok Svájcon belül a vasút- állomáson vagy a legközelebbi buszpályaudavaron vehetők fel

  Swiss Travel System: www.swisstravelsystem.com

 Jungfraubahnen: www.jungfrau.ch

www.myswitzerland.com

 E-mail: info@myswitzerland.com

 Hétfőtől - péntekig: 8 - 18 óra között

 Szombaton: 10 - 16 óra között

  Az ingyenesen hívható 00800 100 200 30-as számon (németül, franciául, olaszul, angolul, spanyolul) szállást foglalhat, és azonnal informálódhat.


Vissza » Svájc

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits