Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Turisztikai és szállodai cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Élményekkel teli Svájc

A tavasz mindig valami újat hoz  és valami újnak a kezdetét jelenti. Így svájciak is megragadják a lehetőséget, és világ körüli útra indulnak – ám anélkül, hogy átlépnék Svájc határait. A Kína első császáráról szóló kiállítással kezdik, majd Franciaország egyik leghíresebb festőjével folytatják, és egy kicsit megpihenek a világszínháznál, hogy visszatérhessenek Svájcba a saját hírességeikhez, például a zürichi Sechseläuten hagyományához vagy a mormotakenőcshöz. Kiválasztottunk olvasóinknak a sok programok közül három érdekes látnivalót amiről gondoltuk, hogy tetszésüket fogják elnyerni.

 

Hagyomány, művészet és zene – ez Zürich kulturális kínálata

Zürich a város hagyományainak és szokásainak széles palettájával – hamarosan például a „Sechseläuten“ télűző felvonulással – ünnepli a tavasz közeledtét. A hagyományok mellett azonban az újkor két nagy művészének, Richard Wagnernek és Marc Chagallnak is kiemelt figyelmet szentel. Kulturális élményekben tehát idén sem lesz hiány Svájc legnagyobb városában.

A híres zürichi Kunsthaus idén tavasszal nagyszabású, közel 90 festményt és papírra készített alkotást bemutató Chagall-kiállítással várja látogatóit. Chagall témái, a falusi élet, a lebegő alakok, repülő tehenek és kakasok világszerte ismertek. A Kunsthaus azonban most túllép ezeken a – Chagallnak később nagy ismertséget szerző – kliséken, és a mester avantgárd irányzatokra gyakorolt hatását helyezi előtérbe. A kiállítás középpontjában a művész karrierje szempontjából meghatározó jelentőséggel bíró 1911. és 1922. közötti időszak áll. A fehéroroszországi születésű művésszel a látogatók azonban nem csak a Kunsthausban találkozhatnak, Chagall ugyanis öt részből álló gyönyörű üvegablak-sorozatot készített a Fraumünster templom szentélye számára. A tarka színekben pompázó mestermű régóta örvend megérdemelt világhírnek, és varázsolja el nap mint nap a zürichi Fraumünster látogatóit.

Az úgynevezett „Sechseläuten“ a kanton legnevezetesebb hagyományának számít. Zürich városának lakói minden év áprilisának harmadik hétfőjén a tél elűzésével foglalatoskodnak. Az ünnepség a gyermekek felvonulásával veszi kezdetét. A körbehordozott Böögg – a vattából készült, óriási és sok-sok tűzijátékkal felszerelt hóember – már előre vetíti a következő nap látványos eseményeit, amikor is a város 26 céhének tagjai, kizárólag férfiak, jelmezbe öltözve és zenei kíséret mellett végigvonulnak a fellobogózott városon. Este 6 órakor pedig mindenki a Bellevue-n gyülekezik, a Zürichi-tó partján. A zürichiek ugyanis ekkor égetik el a már elűzni kívánt telet szimbolizáló Böögg bábut. A helyiek úgy hiszik, minél gyorsabban ég el a Böögg, annál gyorsabban érkezik majd a hőn vágyott tavasz.

Zürich nagyszabású koncertsorozattal ünnepli Richard Wagner 200. születésnapját. Az 1849. és 1858. között Zürichben, száműzetésben töltött kilenc év a legtermékenyebb és legmeghatározóbb volt Wagner életében. Itt szerezte világhírű zenedrámai műveinek nagy részét, a Trisztán és Izolda mellett többek között a Nibelung gyűrűjét is, amelynek teljes szövegkönyvét először 1853 februárjában itt, a Baur au Lac szállodában, olvasta fel barátai és a közönség előtt. Ugyanezen év májusában Zürichben rendezték meg az első Wagner-ünnepet. A 200 éves évforduló tiszteletére Zürich nagy kulturális központjai, az Operaház és a Tonhalle hangversenyterem, valamint a Zürichi ünnepi játékok is, Richard Wagner zürichi éveit dolgozza fel programjaiban.

További információk: www.zuerich.com

 

Fedezze fel St. Gallen színét és fonákját!

Finom anyagok, csipkék és gyönyörűen kidolgozott hímzések, haute couture és csúcstechnológiával elõállított textíliák Kelet-Svájcból – St. Gallen hagyományos textilipara hosszú múltra tekint vissza, akár csak a város maga, amely leginkább az UNESCO által védettnek nyilvánított apátsági negyednek és pompás rokokó könyvtárának köszönheti hírnevét. Akinek van kedve megismerni egy város jellegzetes textíliáit, annak itt a helye! A St. Gallen textilipari hagyományait bemutató vezetett túrák, a textíliákból készült szuvenírek és a szállodaszobai kiegészítők segítenek megismerni a St. Gallen-i textilgyártás múltját és jelenét.

A kora középkorra visszanyúló hagyománnyal rendelkező St. Gallen-i hímzések mindig is különleges portékának számítottak. A St. Gallen-iek életében évszázadokon át meghatározó szerepet játszott a vászonkészítés, a pamutfeldolgozás és a hímzés. A hímzett textíliáknak köszönhetően a város a 19. századi ipari forradalom idején élte gazdasági virágkorát, de a mai napig készít termékeket az haute couture számára.

Szállodai textíliák
St. Gallenben és környékén a vendégek csodálatosan hímzett textíliák között hajthatják álomra fejüket. Kelet-Svájc legkiválóbb textilgyártóival folytatott együttműködés révén a szállodák speciális, válogatott textíliákkal díszített szobákat kínálnak. Közéjük tartozik a négycsillagos Radisson Blu és Einstein St. Gallen szálloda, valamint a Hotel Congress Spa, a Hotel Heiden és a rorschacherbergi Schlosshotel Wartfegg. A szállodák emellett folyamatosan kínálnak textíliákkal kapcsolatos kedvezményes csomagokat.

Textilszuvenír
A családtagokat és barátokat szuvenírrel meglepni kívánó vendégek biztosan nem térnek haza üres kézzel. A St. Gallen-Bodensee Tourismusnál és a www.textilland.ch weboldalon textíliákból készült, értékes ajándékötletek széles palettája várja a vásárlókat.

Engedjen a csábításnak
Csak bízza ránk magát, nem fog csalódni! Fedezze fel St. Gallen csodálatos textíliáit, és csodálja meg a segítségükkel létrehozott nagyszerű építészeti megoldásokat az „A fehér arany – a textíliák története“ című városnéző túra során. A textilgyártás ősidők óta meghatározó eleme a St. Gallen-iek életének, ami megmutatkozik a sok-sok évszázad sokféle építményén is. A másfél órás időutazás során a résztvevők megismerhetik a 14. századi vászonkészítés szabványait, megtekinthetik a textilmúzeumot, és betekintést nyerhetnek a gazdag mintakincset felsorakoztató mintakönyvekbe is

További információk: www.St. Gallen-bodensee.ch, www.textilland.ch

 

Lovagok, udvarhölgyek és gyógyítók

Az Aargau Múzeum 2013-ban hat helyszínen dolgozza fel a lovagok, udvarhölgyek és gyógyítók életét és történeteit. A Lenzburgi vár új lovagkori témájú kiállításának megnyitásával lezárult az állandó kiállítás teljes körű felújítása.

A 11-15. század folyamán Lenzburgban három svájci nemesi család uralkodott egymást követően: a névadó Lenzburg, a Kyburg és a Habsburg dinasztia. Mindhárom család neve ismerősen cseng, hiszen uralkodásuk a vár falain kívülre is kiterjed, és a középkor során meghatározó szerepet játszottak az európai történelem alakulásában. Milyen nyomokat hagytak a Lenzburgok, Kyburgok és a Habsburgok a várhegyen, és milyen történeteket őriz róluk az utókor? Ezen kérdések megválaszolására vállalkozik az állandó kiállítás új szakasza. Kultúra, uralkodás és ellentétek a három meghatározó témakör, amelyek keretet adnak az elmesélt történeteknek.

Érdekes történetekkel ismerkedhetünk meg Wildegg és Hallwyl várában is, amelyek az európai királyok udvaraira és az aargaui várakra jellemző udvari életet mutatják be. Wildegg barokk várában „Versailles-tól Wildeggig” címmel tekinthető és hallgatható meg az audio-tárlatvezetés, amelynek témájára címe is következtetni enged. Sophie von Erlach-Effinger részletesen írt visszaemlékezéseiben párizsi utazásairól, és beszámolt többek között a francia arisztokrácia tagjaival történt találkozásairól, valamint egyik barátnője, Marie-Louise Saint Simon de Montléart, Wildegg várában tett látogatásáról. Fedezze fel Ön is, milyen nyomokat hagyott hátra a feudális Franciaország és a versailles-i udvar Aargauban.

Érdekes témával foglalkozik a Windischben található római kori élménypark, a Legionärspfad is. Svájc első kórháza 2000 évvel ezelőtt a Vindonissa légiós táborban jött létre. A kórházi építmény 60 betegszobából állt, amelyekben a légió orvosai akár 300 katonát is el tudtak látni. Az egykori kórház helyszínén most egy új, a régi rekonstrukciója alapján felépített ispotály áll. A Medicus elmesélése alapján Ön is megismerheti, hogyan műtöttek, köpölyöztek és gyógyítottak az orvosok, és milyen komoly szervezettséggel működött a világtörténelem első egészségügyi szolgálata. Az orvostudomány történetében tett utazás következő állomása Königsfelden – a Habsburg család egykori központja és temetkezési helye – középkori kolostorkertje, ahol a szerzetesek és nővérek több mint ezer évvel később is az ókori gyógymódokat hívták segítségül betegeik ápoláshoz.

További információk: www.museumaargau.ch

 

Utazzon a SWISS International Air Lines légitársasággal Svájcba

A SWISS légitársaság Budapestről, napi 3 járatot üzemeltet Zürichbe, ahonnan 39 ország 72 célállomására repül és további nemzetközi repülőterekre Bázelből és Genfből a 89 repülőgéből álló flottájával. A SWISS további közvetlen járatokat üzemeltet Budapestről  hetente 3x Bázelbe. Svájc nemzeti légitársasága magában foglalja a svájci értékeket, mint a magas minőség, személyreszabottság és a svájci vendégszeretet - célunk, hogy minden utasunk otthon érezze magát járatainkon.  A légitársaság elkötelezett a természeti erőforrások környezetvédelmet fokozottan tiszteletben tartó módon történő felhasználására, mely felelősségteljes magatartás a vállalati kultúra szerves része.  A SWISS - a Lufthansa csoport, Star Alliance Szövetség tagjaként - célkitűzése, hogy összekösse Svájcot Európával és a világ más országaival. A SWISS teljeskörű tagja Európa legnagyobb törzsutas pontgyűjtő rendszerének, a Miles & More törzsutasprogramjának is. A légitársaság SWISS.COM internetes oldalon keresztül helyfoglalási és értékesítési rendszert biztosít utasai számára. A weboldalon ALL INCLUSIVE árakat ajánl az érdeklődőknek, ami retúr árakat jelent, minden adóval és illetékkel, 20 kg poggyász ingyenes szállítását, fedélzeti ellátást és Miles & More mérföldeket foglal magában. A SWISS weboldalán keresztül lehetőséget nyújt a WEB Check-in szolgáltatásra, amivel az interneten keresztül is kinyomtatható a beszállókártya, így nem kell a jegykezelésnél várakozni. Azonban a szolgálatatást használva nemcsak kinyomtatható a beszállókártya, hanem már mobiltelefonra is kérhető. SWISS Mobil beszállókártya tartalmazza a bárkódot és az utazás főbb részleteit. Használata egyszerű és gyors, az érkezett email vagy sms üzenet megnyitásával kapható meg a mobil beszállókártya.

További információ: SWISS.COM

Magyarországi elérhetőségünk:

Telefon: (+36 - 1) 411 99 50

Email: cee@swiss.com

 

További információk a Svájcról:

A legjobb ajánlatok a www.Myswitzerland.com–on találhatóak vagy telefonon a 00800 100 200 30 (ingyenes)* szám alatt foglalhatóak.

 *hétfö-péntek 08:00-19:00, helyi beszélgetési dij felmerülhet (szolgáltatótól függöen)

Fotók: My Switzerland,Kunsthaus Zürich/Anita Affentranger, Textilland Ostschweiz, Kanton Aargau,

  - 29. 03. 2013 -

 Größere Kartenansicht

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Svájc

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits