Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Turisztikai és szállodai cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

A Wallisi túra, ahol az élmény élményt követ


Az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Jungfrau-Aletsch alpesi hegyvidék 2015 nyarától új körtúrával és új kilátóval várja vendégeit. A családosok számára újdonságot jelent továbbá a már 4 éves kortól használható kötélpályás kalandpark Saas-Fee-ben és a vizes élményeket kínáló „Zauberwasser“ Grächenben.
Svájc nemrégiben kialakított Grand Tour of Switzerland elnevezésű szabadidős útvonalának Wallis kantonbeli szakasza a Rhône mentén húzódik a Furka-hágótól egészen a Genfi-tóig, lehetővé téve az érintetlen szépségű és számos élményt kínáló mellékvölgyek felkeresését is. Az útvonal legfontosabb látnivalói közé tartozik a Nagy Aletsch-gleccser, a Matterhorn, a Grimentz hegyi falu és az 1500 éves Saint Maurice-apátság.

 

A Grand Tour of Switzerland Wallis kantonbeli szakaszának kezdetén, a Furka-hágó mentén haladva a bal kéz felől csodálatos kilátás nyílik a kis sziklagleccserekre, jobbra a Furkahornra, illetve a hatalmas Rhône-gleccserre. Lefelé haladva a széles Rhône-völgy tárul elénk hagyományos falvaival, faházaival és fehér templomaival.

 

Új kilátó a Nagy Aletsch-gleccseren
A Moosfluh, az Eggishorn és a Bettmerhorn kilátói csodálatos kilátást nyújtanak az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Jungfrau-Aletsch alpesi hegyvidék központját alkotó Nagy Aletsch-gleccserre. A Moosfluh-n 2015 júniusában új kilátót adnak át, amelynek speciális távcsöveivel könnyen felfedezhetővé válnak a környező hegyek és gleccserek. Az Eggishornon 2015 júliusától új, könnyen bejárható, 9 állomást magába foglaló körtúraútvonal várja a turistákat, és mutatja be nekik még közelebbről az Aletsch-gleccser különleges világát. A Nagy Aletsch-gleccser a Grand Tour of Switzerland egyik legnagyobb Wallis kantonbeli attrakciója.További információk: www.aletscharena.ch

 

Kicsiknek és nagyoknak: „Zauberwasser“ élményvilág és kalandpark a Matter- és a Saas-völgyben
2015 nyarától a legkisebbek is bátran vállalkozhatnak a Saas-Fee-i kalandpark felfedezésére. Az új gyermek-akadálypálya tíz kihívást jelentő feladattal várja őket. A Saas-Fee-i kötélpályás kalandpark új szakaszán a gyerekek már négy éves kortól végigjárhatják az akadálypályát. Gondtalan szórakozásukról a biztonsági kötelek átfogó rendszere gondoskodik. A megnyitó pontos időpontja még az időjárás függvényében alakul.További információk: www.saas-fee.ch/de/seilpark/

 

A Saas-völgy a Grand Tour of Switzerland útvonalának csupán egyik mellékállomása, a szomszédos Matter-völgy azonban az útvonal szerves részét képezi. A Matter-völgyben található családbarát Grächen idén nyártól a helyiek által sounennek nevezett vízvezeték mentén kialakított „Zauberwasser” élményparkkal várja vendégeit. A vízvezetékek több kilométer hosszú locsolóberendezésként működnek elsősorban Wallis kanton száraz déli lejtőin. A történelmi építmények mentén vezető túraútvonal ma a környék egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A Grächeni-tó partján emellett vízi játszóterek, lábfürdők, illetve pihenésre és kikapcsolódásra is lehetőséget nyújtó helyszínek várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. „Vízügyi felelősként” eljárva pedig a család apraja-nagyja is részt vehet a víz elterelésében.
További információk: www.graechen.ch/site/de/sommer/aktivitaeten/zauberwasser

 

Hogy a Matter-völgy a Grand Tour of Switzerland részét képezi, az leginkább a völgy végében magasodó ikonikus hegynek köszönhető. A Zermatt mellett álló, kereken 150 évvel ezelőtt, egy július 14-ei napon először meghódított Matterhorn ugyanis minden kétséget kizáróan a túraútvonal fénypontját jelenti.
További információk: www.zermatt.ch/150

 

Napsütötte házak Grimentzben és egy 1500 éves apátság
A Grand Tour of Switzerland Wallis kantonbeli szakasza ezt követően egyenesen átszeli a Rhône völgyét, és különböző kirándulási lehetőségeket kínál a környező völgyekben, például Val d’Anniviers-ben. A Grand Tour of Switzerland egyik hivatalos állomása a völgy végében található autentikus hegyi falu, Grimentz, amelynek autómentes főutcáján sötétvörös muskátlik százával díszített, napsütötte faházak sorakoznak. A falu központjában áll az 1550-ben épült faluház, amelynek pincéjében a világos színű gleccserbor, az egykori nomád gazdák borspecialitása érik az öreg vörösfenyő-hordókban.
További információk: www.valdanniviers.ch/tourismus/grimentz–saint-jean.html

 

A szőlőhegyek és gyümölcsfák között bújik meg a kimagasló gasztronómiájáról híres város, Martigny. Itt derékszögben északra, a Genfi-tó felé fordulva az út az úgynevezett Saint Maurice-szoroson át vezet. 2015. szeptember 22-én, Szent Móric napján ünnepli 1500 éves fennállását a helyi Saint Maurice-apátság, amely Nyugat-Európa legrégebbi, megszakítás nélkül lakott apátsága. A templomban kialakított állandó kiállítás az egyházi aranyművesség csodálatos alkotásait mutatja be.További információk: www.abbaye1500.ch (csak franciául)

Saint Maurice után a Grand Tour of Switzerland elhagyja Wallis kantont, és Waadt kanton szőlőhegyei mentél éri el a Genfi-tavat.

 

A Grand Tour of Switzerlanddel kapcsolatos további információk: www.MySwitzerland.com/grandtour

Fotó: Copyright: ValaisWallis Promotion, Signature: Pascal Gertchen

 

Vissza » Svájc

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits