Félünk tőle, hogy csalódást okozó húsvéti sonkát választunk egy friss kutatás szerint

Félünk tőle, hogy csalódást okozó húsvéti sonkát választunk egy friss kutatás szerint

Félünk tőle, hogy csalódást okozó húsvéti sonkát választunk egy friss kutatás szerint

 

 

Szerző/Fotó: Németh Norbert/N2Photo

 

A húsvét a magyarok számára még mindig otthoni, családi körben tartott ünnepnek számít, aminek a tradicionális ételek, így a húsvéti sonka elemi részét képezik. A magas minőségű Békebeli húsvéti termékeket kínáló PICK megbízásából készült reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a sonkaválasztás feladja a leckét a vásárlóknak. A válaszadók közel fele (48%) jelentette ki, hogy neki komoly kihívást jelent a megfelelő húsvéti sonka beszerzése. Főleg a korábbi kellemetlen tapasztalatok miatt ítélik meg ezt a feladatot nehezen megoldhatónak. A megkérdezettek több mint fele (68%) számolt be arról, hogy korábban, dacára a gondos előkészületeknek, túl zsíros, túl sós vagy éppen száraz és rágós, valamint sótlan, ízetlen, esetleg nyers maradt a húsvéti asztalra szánt sonka.

 

A húsvéti hagyományok megtartása fontos a magyarok többsége számára. Jellemzően családi, rokoni körben, otthon töltik ezt az ünnepet, és csak igen elenyésző (csupán 6%) azok száma, akik ezekben a napokban elutaznak – mutat rá a PICK megbízásából, március elején készült kutatás, amiből az is kitűnik, hogy a fogyasztók zöme számára a húsvét kulináris ünnep is, ami a közös étkezésekkel jár együtt. A megkérdezettek közül a húsvétot megünneplők 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ekkor a hagyományos ételeket fogyasztják (sonka, tojás, torma, fonott kalács), az asztalról szinte sehol sem hiányozhat az alkalomra készített sonka. Ennél jóval kevesebben, de vannak olyanok is (22%), akik ilyenkor is szívesen újítanak, kísérleteznek, izgalmasabbá téve a húsvéti menüt. Az elvárásoknak megfelelő sonka beszerzése azonban a megkérdezettek közel felének (48%) komoly kihívást jelent. A nők körében főleg, mert a felmérés rámutat arra a tényre is, hogy az ünnepi sonka megvásárlása a családon belül alapvetően rájuk hárul.

Ennek a rizikónak a csökkentése érdekében a döntés meghozatalakor fontos szempont a válaszadók 31 százaléka szerint, hogy a sonka magyar gyártótól származzon, 28 százalék csakis a megszokott, bevált márkát keresi és 29 százalékuknak a sonka kinézete is sokat nyom a latba. Közel harmaduk (29%) kimondottan az olyan hagyományos sonkákat keresi, melyek pl. hagyományos pácolású, bükkfán füstölt termékek. Az örvendetes tény a kutatás adatai alapján, hogy a vásárlók mindössze 11 százalékának számít kizárólag csak az ár, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben külön meglepő. Ez azt is magában rejti, hogy ünnepekkor kiemelten fontos számukra, hogy a menü ne okozzon csalódást, így az ismeretlen gyártótól származó, sok esetben olcsóbb, de kevésbé jó minőségű sonkákat a többség nem szívesen, vagy semmiképpen sem veszi meg. A többség tehát ragaszkodik a jól bevált, megbízható márkához, kevesebben vannak (16%), akik a rizikó ellenére szeretnek kísérletezgetni a különféle húsvéti sonkák között.

 

 

 

„A húsvéti menü generációktól függetlenül elképzelhetetlen a tradicionális húsvéti sonka nélkül a legtöbb magyar családban. Épp ezért érdemes ügyelni arra, hogy a lehető legjobb minőségű terméket tegyük az asztalra. Ebben segítség lehet az is, ha a fogyasztó az általa ismert és bevált márkát választja, ami garanciát jelent arra is, hogy valóban azt az ízélményt kapja az ünnepekkor is, amit a leginkább kedvel és elvár.” – emelte ki a kutatás eredményeit megerősítve Szabó-Spanyol Henriett senior brand manager, a PICK részéről.

 

Az óvatosság és a nehéz döntéshozatal tökéletesen érthető, mert a megkérdezettek 68 százaléka járt már pórul azzal, hogy nem megfelelő terméket vitt haza, ami az ünneplésre rányomta a bélyegét. A leggyakoribb rossz tapasztalatokat a túl zsíros sonka (30%), a nem megfelelő íz és fűszerezés (28%), a száraz és rágós végeredmény (23%), illetve a túl sós íz (19%) okozta, valamint az, hogy a sok munka dacára a sonka nyers maradt (10%).  Abban megoszlik a válaszadók véleménye, hogy mennyit akarnak bajlódni a sonka elkészítésével.  Azok vannak némileg többen (28%), akik biztosra mennek és előnyben részesítik a könnyen elkészíthető füstölt árukat. Számukra az a legmegfelelőbb, ha könnyen, egyszerűen, külön fűszerezés és áztatás nélkül tehetik a főtt sonkát az asztalra. A válaszadók 24 százaléka ellenben nem sajnálja az időt arra, hogy a saját szája íze szerinti sonkával lepje meg a családot.

 

A hagyományos, lassú pácolású, bükkfán füstölt PICK Békebeli termékeket nem kell áztatni és fűszerezni, amelynek tökéletes elkészítéséhez a gyártó az alábbiakat ajánlja, hogy a siker garantált legyen.

 

5+1 lépés a Békebeli termékek tökéletes elkészítéséhez:

  1. A Békebeli füstölt árukat nem kell áztatni, a sótartalmuk a főzést követően ideálisan sós ízű!
  2. Tiszta, hideg vízbe tegyük fel főni, fontos, hogy a víz teljesen ellepje! A főzővízbe nem szükséges fűszereket tennünk, mert a termékek fűszeres sókeverékkel készülnek, a vöröshagyma, bors és babérlevél gondoskodnak a tökéletes ízélményről.
  3. Gyöngyöző vízben főzzük alacsony lángon, és ha a víz főzés közben elpárolgott, pótoljuk! A főzési idő a termék nagyságától függ: jó ökölszabály a kilónként minimum 1 órás főzési idő. Hústűvel ellenőrizhetjük a sonkát a megfelelő végeredmény elérése érdekében.
  4. Ha megfőtt, saját levében célszerű hűlni hagyni, így nem lesz száraz a végeredmény.
  5. Mielőtt teljesen kihűl, vegyük ki a főzővízből, hűtsük tovább, majd letakarva tegyük a hűtőbe! A teljes lehűlés előtt célszerű a kötözött lapocka és diócomb hálóját eltávolítani.

+1: Ebben a fázisban már lehet szépen szeletelni húsrostokra merőleges szeletek formájában, vagy választhatjuk a teljes kihűtést letakarva a hűtőben, amit követően hajszálvékonyra szeletelhető.

 

2024-03-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk