Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny

Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny

 

Az 1994 óta töretlen sikerrel működő, országosan ismert környezetszépítő megmérettetésre évente mintegy 300 település nevez be, amelynek során a Szervező Bizottság megválasztja az öt legvirágosabb várost, falut és budapesti kerületet.

A megmérettetés települési lélekszám szerinti kategóriákban zajlik: külön versenyeznek Budapest kerületei, a 2000 fő alatti és feletti falvak, illetve az 50 000 fő alatti és feletti városok. A versenyre csak települési önkormányzatok jelentkezhetnek, a nevezés ingyenes.


Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny


A versenyző települések bírálatát június közepétől augusztus végéig kertészekből, tájépítészekből és turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri végzi. Munkája során a zsűri figyelembe veszi a település gondozottságát, virágos összképét, valamint a helység zöldfelületi munkatervét, a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programját, valamint azt is, hogy mennyire volt sikeres a helyi közösség mozgósítása.

Az ENSZ turisztikai szervezete 2017-et a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évévé nyilvánította, és ehhez a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny is aktívan kapcsolódik. A zsűrizés kritériumrendszerében a fenntarthatóság szempontjai idén is jelen vannak. Ennek szellemében az adott település plusz pontot kap az elbírálás során minden olyan tevékenységért és fejlesztésért, ami a fenntarthatóságát segíti, legyen szó például a környezetkímélő módszerek alkalmazásáról, vagy a helyi közösségek számára szervezett, a lakosság bevonását célzó akciókról, megmozdulásokról, a helyi anyagok és termékek helyben történő felhasználásáról.


Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny


A verseny fődíjaként két település képviselheti hazánkat a 2018. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe), amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökség kollégái kertész-tájépítész szakértők bevonásával készítik fel a jelölteket. Az eredményhirdetésre és díjkiosztó ünnepségre 2017 novemberében kerül sor.


Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny


A verseny meghirdetői a Magyar Turisztikai Ügynökség, mint projektgazda, valamint a Szervező Bizottság tagjai: a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Balatoni Szövetség. A Virágos Magyarországért verseny Orbán Viktor miniszterelnök támogatását is hosszú évek óta élvezi: a kormányfő a megmérettetésben kimagaslóan szereplő települések részére miniszterelnöki különdíjakat adományoz.

A miniszterelnök idén is megerősítette támogatási szándékát, illetve azt, hogy idén is két Miniszterelnöki díjat ajánl fel egy falu és egy város javára. (Az elismeréseket 2016-ban Csemő és Győr kapták.)


Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny


A verseny hazai szervezőjeként és lebonyolítójaként a Magyar Turisztikai Ügynökség büszke arra, hogy a Virágos Magyarország verseny korábbi díjazottjai az európai versenyen, az Entente Florale Europe-on eddig 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további tíz települést pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

További információ:

  http://viragosmagyarorszag.itthon.hu/

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk