Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Világörökségi pályázat előtt a magyar Limes avagy "Trendi a római!"

Világörökségi pályázat előtt a magyar Limes avagy

 

            Egyre nagyobb megbecsülésre és érdeklődésre tarthat számot mindaz a történeti, kulturális és eszmei emlék, amelyet egy ország a magáénak mondhat. Éppen ezért fontos lépés annak elérése, hogy egy-egy ilyen kincsünk világszerte ismert lehessen. Ezt a cél kiemelkedően tudja szolgálni az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezete, az UNESCO, ha az adott dolgot világörökséggé nyilvánítja.

            Nemzetközi sorozathelyszín a Limes, vagyis a római birodalom kiépített határa, amelynek szakaszai most egymás után kaptak világörökségi védelmet. Így az angliai Hadrianus-fal, a skóciai, tőzegből és kőből épült Antonius fal a II. századból, valamint erre vár a német földön kialakított Limes szakasz. Bár már 2011-re a magyar rész pályázata is nagyrészt elkészült, a döntés elmaradt. Tavaly született meg az a gondolat, hogy közös tanulmány készüljön az érintett országok részéről, amelyben azonban kiemelik a helyi értékeket az adott államok. A Duna lett az az összefogó térség, amely a német, az osztrák, a szlovák és a magyar pályázatot a horvát határig összeköti. Így ez a világ egyik legnagyobb összefüggő világörökségi akcióterületévé válhat, egyszerre érték és értékesíthető. Ám erre fel kell készülni.

            A teljes érintett Duna-hossz 880 kilométer, amelyből Magyarországon 417 kilométernyi található. Szerencsés esetben 2019-ben az egész terület megkaphatja az UNESCO világörökséggé nyilvánítását, ami óriási lehetőség egyrészt az ország, másrészt az itt élők számára. A Magyar Limes Szövetség turisztikai szempontból kiemelkedő jelentőségű konferenciát tartott június 21-én a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, ahová meghívták az érintett polgármestereket, a kapcsolódó múzeumok és kiállítások vezetőit, az érdeklődő újságírókat és utazási irodákat.

            Dr. Visy Zsolt régészprofesszor


Világörökségi pályázat előtt a magyar Limes avagy


előadásában a múlt tudatos őrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, ez egyszerre kötelesség és feladat. 1997 óta a római birodalom világörökség. A Limes szövetség 2015-ben vállalta a pályázat előkészítését. Az ICOMOS szakmai véleménye nyomán lett a Limes nemzetközi sorozathelyszín, amellyel kapcsolatban mindegyik ország önállóan léphet fel a saját területével kapcsolatban. Uniós fejlesztési keretösszegből kormányzati támogatással a hazai világörökségi helyszínekre 2,5 milliárd forintot lehet fordítani. 1 milliárd a főváros körüli római értékek, 1,5 milliárd pedig a Duna mentén a kiemelt helyszínek rendelkezésére fog állni. A programba öt vidéki helyszín került az eredetileg kiválasztott tíz helyett, ám a most kimaradtak is kapnak másfajta támogatást. A tervek készülnek, hogy az adott helyszínek turisztikai szempontból vonzóak legyenek, alkalmasak arra is, hogy csillagtúra középpontjaként működjenek. 2018. január végén kell beadni a pályázatot, 2019 nyarára várható a döntés. Nyergesújfalu, Szőny, Dunakömlőd, Paks, Kölked a kiválasztottak. A fejlesztéseket 2020-ig be kell fejezni.

            Dunaszekcső, jóllehet itt is értékes római emlékeket találtak, mint Marcus Aurelius szobrát, vagy a római istennőt, ám kiesett a pályázók közül, mert löszfala omlik, és ezért annak megerősítése elvinné a teljes pályázati összeget.

            Dr. Karsai Árpád, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa arról beszélt, hogy hazánkban szinte bárhol ásnak a régészek, találnak római emlékeket. Fontos lenne, hogy Magyarország és Budapest brandje mellett legyen római brandünk is. Tác- Gorsium több mint 3 milliárd forintos fejlesztése már az első hónapokban meghozta a növekvő látogatószámot. A marketingnek a római vonzerő, a Duna és a folyó menti attrakciók együtt alkothatnak ígéretes szuper desztinációt. A világörökség elnyerése versenyelőny lehet. A fejlesztési ötletek kialakítása során építenek a helyi önkormányzatokra, a főépítészeikre, a TDM szervezetekre, és a helyi vállalkozók ötleteire. Mindezt költség/haszon elemzéssel vizsgálják.

            Segít a nyereségességben a közös marketing, a kis települések is megadhatják adataikat a szövetségi web-oldalra. A 2016.IX.27. Kormányrendelet alapján 65 helyszín kap a római emlékekre vonatkozó figyelemfelhívó táblát.

            Hirschberg Attila, a Magyar Limes Szövetség ügyvezető elnöke


Világörökségi pályázat előtt a magyar Limes avagy


ismertette, hogy tíz év munkájával jutottak el a pályázati lehetőséghez. A siker nemcsak helybeli, hanem szatelit munkalehetőséget is biztosíthat széles körben. Tervezik a kerékpárutat egészen Mohácsig. Felhívta a figyelmet arra, hogy itt a polgármesterek szerepe elengedhetetlen a sikerhez. Segítséget nyújt a Magyar Limes Szövetség turisztikai szervezete, a Duna-Limes Turizmus Nonprofit Kft. A cél, és most a lehetőség, hogy ne csak a fővárosban koncentrálódjon a turizmus, hanem a világörökség által érintett területeken, és mellettük, illetve közelükben. Várják a további érdeklődők jelentkezését.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Dr. Hajós Anna, aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk