Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Tavaszköszöntő Gorsiumban

Tavaszköszöntő Gorsiumban

 

            Székesfehérvár és Tác büszkesége a Kárpát-medence legnagyobb, 28 hektáros régészeti parkja, a Gorsium. Korunkban 1996 óta rendezik meg itt a tavasz istennőjének, Flórának az ünnepét, a Floráliát. 2012-től négy évig, a látogatóközpont építése miatt szüneteltették az eseményt, tavaly kezdődött ismét a nagyszabású ünnepségsorozat. Idén különösen gazdag lesz a programkínálat, ugyanis megidézik Septimus Severus császárt, aki Felső-Pannónia helytartója volt, és a pannóniai légiók őt kiáltották ki a Római Birodalom imperátorának 192-ben. Tíz éves uralkodását ünnepelve, 202-ben ellátogatott Gorsiumba, az egykori vallási központba, és tartománygyűlésének helyszínére, így is kifejezve háláját légionáriusai iránt. Most tehát az imperátor ismét megérkezik az egykori városba, hogy április 29-én és 30-án nagyszerű programokkal várja az érdeklődőket.

            Ünnepélyes lesz a bevonulása, kísérik légionáriusok, színjátszók, gyerekek, felnőttek, hagyományőrzők. A látogatók és az ő szórakoztatására lesznek ókori csaták, harcolnak gladiátorok, tartanak rabszolgavásárt a csatatéren. Megismerkedhetnek az érdeklődők az ókori hadi gépezetekkel, fegyverekkel, részt vehetnek kiképzésen. Látványos lesz a római katonák és a kelták tábori élete. A Dunakesziről érkező „kelták” például arcfestésüket és hajuk agyagozását is bemutatják, a vállalkozó szelleműeknek pedig elkészítik.

            Szakember segít, hogy lássuk, milyen volt a római menyegző, mit viselt a menyasszony. A kézműves foglalkozások szintén ehhez a korhoz kötődnek; készíthetnek sodronyvértet, miközben megtudhatják, kik és mikor viselték, de formázhatnak amulettet, babérkoszorút, mozaikképet. A színháztérben Arisztophanész Békák című műve alapján készült komédiát játszanak a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészei, mellettük a Szabad Színház tagjai, diákszínjátszók, táncosok és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar tagjai lépnek a közönség elé. A gyerekek ismerkedhetnek a régi játékokkal, a malommal, a deltajátékkal, célba dobással, csiga és kockajátékkal.

            A múzeum szakemberei a régészetben alkalmazott legújabb eszközöket is az érdeklődők elé tárják, amelyek segítenek a földben rejtőző tárgyakat, romokat meglelni. Lehet fényképeket készíteni, kóstolni a Lakomasátorban a Gorsium étterem korra jellemző fogásait, amelyeket a híres I. századi római ínyenc, Apicius nyomán készítenek.

            A vásározók pedig mindkét nap kínálják ókori kézműves portékáikat, méztermékeiket, színes virágaikat.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Wikipedia / Civertan Grafikai Stúdió,

Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk