Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Szaunázók napja a komáromi fürdőben

Kép forrása: Brigetio Gyógyfürdő


Február harmadik hétvégéjén egész napos szauna programon lehet részt venni a komáromi Brigetio Gyógyfürdőben, ahol évek óta rendeznek szaunázók hétvégéjét, illetve szaunázók napját. 
Délelőtt 11 és délután 18 óra között gyümölcsös, pop-rock, relax, sós, méz és jég veletek! felöntésekkel várják a szaunázás kedvelőit. 

2017 óta vendég szaunamesterek is színesítik az esemény hangulatát. Február 16-án (szombaton) Bartha Gábor (V8 Szentendre) vendégszaunamester és Csősz Tibor, a Brigetio Gyógyfürdő szaunamestere szórakoztatja a szaunavilág vendégeit.

Kép forrása: Brigetio Gyógyfürdő


A szeánszok alkalmával a szaunamester egy különleges légkör kialakításán fáradozik, hogy a vendég testben és lélekben is felüdülhessen. A különböző illatú felöntések eltérő hatással vannak a szervezetre. A szeánszok milyenségét és hangulatát a szaunamester személyisége, stílusa is meghatározza. Szauna napokon a vendégek az egészséges program és a relaxáció mellett egy kis betekintést is nyerhetnek a hazai szaunamesterek világába.

A szaunamesterek az alábbi szeánszokkal készülnek:

11.15 órától - gyümölcsös
14.00 órától - pop-rock nektáros
15.00 órától - komáromi relax
16.00 órától - folytatódik a show (sós)
17.00 órától - Méz end Guz!:)
18.00 órától - jég veletek!

 

Kép forrása: Brigetio Gyógyfürdő


A Brigetio Gyógyfürdő szaunavilágában két finn szauna, rönkszauna, gőz- és egy infra szauna várja a felfrissülni vágyókat. A szaunák 30 fő befogadására alkalmasak. A szauna kertben dézsás merülő, vödrös zuhany, valamint egy napozótér teszi teljessé a szaunázás élményét. 

Finn szaunák

Valentinianus Laconium Plus (90-100°C)
Traianus Laconium Plus (80-90 °C)
Maximus Laconium Plus (90-100 °C) 

Infra szauna

Azoknak ajánlott az infra szauna, akik nem bírják a magas hőmérsékletet, mivel ugyanolyan jó hatásfokkal, de alacsonyabb hőmérsékleten fejti ki jótékony hatását. 

Caracalla Caldarium (50 °C)

A gőzkabinban lényegesen alacsonyabb a hőmérséklet, mint a finn szaunában, így a melegre érzékenyebbek is használhatják. Itt az izzadást a magas páratartalom váltja ki. Használatakor oldódik a feszültség és a stressz.

A szauna szeánszok kizárólag fürdőruhamentesen, szauna lepedő használatával vehetők igénybe. A szaunaszeánszok érvényes szaunabelépővel és szeánszbelépővel látogathatók (szaunaszeánsz belépő: 450 Ft/fő/ szeánsz). 

A szaunavilágot 14 éven aluli gyermekek nem látogathatják! 

Kép forrása: Brigetio Gyógyfürdő 


Ezen a hétvégén akár különleges Valentin napi meglepetésként is szervezhet barátjának, kedvesének, házastársának egy közös szaunázást. 

A komáromi gyógyfürdő egész napos szauna programján képletesen is kieresztheti a gőzt, illetve a téli depresszió- és fáradtság, kezdődő megfázás ellen is az egyik legjobb gyógymód. Igazi testi, lelki felüdülés. 

Az esemény facebook oldala.

Brigetio Gyógyfürdő
2900 Komárom, 
Táncsics Mihály utca 34-36.

------------------------

A fürdő nevéről

Miért Brigetio? Elgondolkodott már azon, miért ez a furcsa név? Mit jelenthet? Miért kapta a gyógyfürdő épp ezt az elnevezést? 

Komáromban, már a rómaiak idejében is virágzott a fürdőkultúra.

A Komáromi Gyógyfürdő 2015 óta Brigetio Gyógyfürdő Komárom néven működik. A mai Komárom egy részén található az ókori Brigetio. Az ásatások során egy vélhetően fürdőkomplexumként működő leletegyüttest találtak a régészek. Ezért, az egykori fürdőkultúra előtt tisztelegve vette fel a fürdő a Brigetio nevet.

A Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi projekt keretében több mint egy hektáros területen végzett ásatásokon szenzációs régészeti lelet került elő: egy 800 négyzetméteres, hatalmas fürdőkomplexum. Brigetio területén még soha nem került elő fürdőépület. Az alapozás jó állapotban maradt fenn, helyenként nagy, összefüggő területeken megmaradt a padlózat is. A díszes freskókkal ékesített fürdőkomplexum padlófűtéssel volt ellátva, a megemelt padlószintet alátámasztó un. hypocaustum-oszlopokból több mint 150 került elő.

...

A fürdő helyiségei közül a 100 négyzetméteres caldariumot sikerült azonosítani, amely eredetileg forróvizes medencékkel volt ellátva és megtalálták a fűtést szolgáló tüzelőteret is. A fürdő több helyen alá volt csatornázva, a csatornarendszer egy része eredeti állapotában fut végig a fűtőtér alatt. A lelőhelynek eddig csupán tíz százalékát sikerült feltárni.

Az ásatásokat irányító Borhy László akadémikus elmondta, hogy a közel egy évszázada folyó ásatások együttvéve sem hoztak felszínre akkora területű, egybefüggő, sűrűn beépített városrészt, mint a mostani feltárások.

(Eredeti szöveg: Számadó Emese igazgató, Klapka György Múzeum, Komárom)

Az eredeti szöveg alapján, forrás: komthermal.hu, szepmagyarorszag.hu
A szenzációs leletről a teljes cikk a szepmagyarorszag.hu oldalán, itt olvasható.

-------------------------

 Írta: Vrábel Ilona Éva

Képek forrása: Brigetio Gyógyfürdő, komthermal.hu 

 

Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk