Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Pozsonyi nyár: Látványosságokkal, kulináris örömökkel és koronázással

Pozsony a közelség és a történelmi kötődések miatt a

 

            Pozsony a közelség és a történelmi kötődések miatt a magyar turisták kedvelt úti célja. A szlovák főváros egyre érdekesebb és egyre színesebb programot kínál egész évben. Most a nyár során a város TDM (turisztikai desztinációs) szervezete együttműködve a helyi intézményekkel, turistacsalogató és turistabarát szolgáltatásokkal hívja a vendégeket az újdonságok felfedezésére, és az ismételt visszatérésre. Mint megtudtuk, Magyarország tavaly az ötödik legdinamikusabban fejlődő küldő piaca volt Pozsonynak. Sona Jelinkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Alzbeta Melicharova, a Pozsonyi TDM igazgatótanácsának elnöke és Silvia Renácsova, a szervezet marketingmenedzsere részvételével megtartott tájékoztatón ismertették Pozsony és a régió kínálta turistacsalogató eseményeket.

            Technikai újdonságok és infrastrukturális fejlesztések szolgálják a turisták tájékozódását és kényelmét. A tömegközlekedési eszközökben idegen nyelven is felhívják a figyelmet az adott megálló közeli látványosságokra. A városközpontban térképeket helyeztek ki, a központi turisztikai információs irodában nagyméretű érintőképernyők és wifi spotok segítik az információszerzést. A Bratislava mobil applikáció új megjelenést és tartalmat kapott, offline formában szlovák és angol nyelven tölthető le attrakciókról, tematikus városnézésekről, szálláshelyekről, éttermekről, aktuális rendezvényekről információ, GPS-szel, offline térképpel és útvonaltervezővel kiegészítve.

            A Pozsonyba látogatók tartózkodási idejének meghosszabbítását kívánják elérni az 1, 2 és három napra váltható Pozsonyi Turisztikai Kártyával (Bratislava City & Region Card), amely az egész pozsonyi régióban használható. (15, 17, 19 euróért) Egy gyermek 15 éves korig utazhat a kártya tulajdonosával, ingyenesen részt vehet a standard városnéző programon és kedvezményes jegyet válthat a városnéző kisvonatra. Továbbá 12 múzeum ingyenesen látogatható a kártyával, és egyórás ingyenes idegenvezetés is jár a kártyatulajdonosnak. 120 turisztikai attrakcióra, és szolgáltatásra 5-50 százalékos kedvezmény vehető igénybe a régióban. Online is megvásárolható a kártya.

            A nyári szezon bővelkedik programban. Természetesen hagyományosan a koronázás a fénypont. Újdonság, hogy idén a fővárosi önkormányzat védnöksége alatt, bővített formában, június 10-17 között, egy hétig tart a programsorozat. Naponta három nyelven vezetett séta lesz a királyok nyomában, koronázási koncert, kapcsolódó színházi bemutatók, mise Mária Teréziáért, barokk tánc és zene a várban, lovagi tornák, királyok portréinak kiállítása, borfesztivál, és június 17-én a kosztümös koronázási menet, amelybe a nagyközönség is bekapcsolódhat. Egyidejűleg újabb turistacsalogató attrakció is bemutatkozik a Mihály toronyban. Az állandó fegyverkiállítás mellett szezonálisan koronázási fotó-videó pont létesül, ahol az autentikus háttér előtt, korhű kosztümben lehet fényképet, videót készíteni, amely kinyomtatható, vagy e-mailben továbbküldhető. Mária Terézia születésének 300. évfordulójára több program is felhívja a figyelmet. Kiállítás nyílik egykori szobrával kapcsolatban, megtekinthető a róla készült 12 grafika, lesz vele foglalkozó szakmai konferencia is.

            Pozsony másik nagylélegzetű, három és fél hónapig tartó rendezvénysorozata a Kulturális Nyár több művészeti ágazatot közvetít. Nemcsak a rendezvényhelyszíneken, hanem az utcákon, tereken is egymást követik az események. Lesz nemzetközi ifjúsági zenei fesztivál (július 6-8, illetve július 24-26), több helyszínen, orgonafesztivál a dómban, gyermek folklórcsoportok találkozója az óvárosban szeptember 23-24-én, valamint jazz és swing Golden Age Fesztivál. A Nemzetközi Pozsony cikluson belül bemutatkozik Lengyelország, Japán és Magyarország is.  A Magyar Kulturális Hét gazdag programmal, Open air koncertekkel és gasztro fesztivállal jelentkezik Pozsony óvárosának központi terén.

            Zenerajongókat várnak a Beefree elektronikus zenefesztiválra, a Slovak Folk során nemzetközi folklórcsoportok seregszemléje lesz, augusztusban Raggae fesztivál és Viva Musica rendezvénysorozat különleges helyszíneken különleges összefüggésekben szórakoztat.

            Május 5-től ismét régi pompájában látogatható a dévényi vár, amelyet 1809-ben a napóleoni hadsereg robbantott fel. A kilenc év után megnyitott, újjáépített felső szintről csodálatos panoráma nyílik, a barlangos részben pedig a vár történetéről látogatható kiállítás.

            Természetbarátok különleges beruházásnak örvendhetnek: a pozsonyi városi erdő Kacin részében fára épített házban szállhatnak meg a kalandkedvelők.

            Albert Einstein és II. János Pál pápa is járt Pozsonyban, az ő nevük lesz a következő időszak hívószava.

www.visitbratislava.com

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits