Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Országos TOP listán Miskolc 2016. évi turisztikai teljesítménye

Országos TOP listán Miskolc 2016. évi turisztikai teljesítménye      

 

Az elmúlt napok hírei arról szóltak, hogy országos szinten 7%-os növekedés volt tapasztalható a kereskedelmi szálláshelyek forgalmában. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,1 százalékkal emelkedett országos szinten tavaly az egy évvel korábbihoz képest.  Miskolcon egész évben jelentősen efölötti volt a növekedés, az összehangolt szolgáltatásfejlesztési és marketingmunka, amelyben a helyi TDM szervezet, a turisztikai szolgáltatók és az attrakciók is komoly szerephez jutottak, azonban országos viszonylatban is az átlagosnál jobb, kiemelkedő eredményeket hoztak Miskolc számára, a vendégéjszakák számában 10%-os, a belföldi vendégéjszakák számában 12%-os, a külföldi vendégéjszakák számában 9%-os votl az éves növekmény

A miskolci turisztikai szervezet készített egy elemzést arról, hogy a 2015. évi TOP 15 legnagyobb vendégforgalmú településen (Budapestet kivéve) hogyan változtak a mutatók a 2016. évben a vendégszám, vendégéjszaka szám, illetve a bevételek tekintetében, azt vizsgálva, hogy Miskolc turisztikai eredményei a saját korábbi mutatóihoz képest és az országos ranglistán hogyan alakultak.   

Az elemzésből látszik, hogy a miskolci kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdíj árbevétele, amely 2016 végéig megközelítette a 3 milliárd forintot (2 980 194 000 Ft) 27%-kal nőtt a 2015. évi bázisévhez képest (a növekedés 634,5 millió forint volt). Ezzel az országos rangsor első helyén áll a város (Balatonfüreden 22%-kal, Visegrádon 18%-kal nőtt az árbevétel). 

A belföldi bruttó szállásdíj százalékos bevétel növekedése tekintetében szintén első helyen áll Miskolc a 30%-os növekedéssel, holtversenyben Balatonfüreddel. A belföldi bruttó szállásdíj bevétel egyébként 2 383 899 000 Ft volt 2016-ban, a növekedés 544 743 000 Ft. Érdekesség, hogy ennél nagyobb összegű belföldi bevétel növekedést csak Balatonfüred tudhat magáénak a KSH statisztikái szerint.  

A miskolci kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó külföldi szállásdíj árbevétele 596,2 millió forint volt 2016-ban. A 18%-os növekedéssel Siófok után a 2. legnagyobb százalékos növekedést tudhatja magáénak. A növekedés mértéke egyébként 89,8 millió forint volt. 

Miskolcon 2016-ban összesen 166 651 vendég 359 803 vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek számában 10%-os volt a növekedés, a vendégéjszakák számában 12%. Mindkét esetben a növekedés százalékos mértékét tekintve az országos 3. helyet foglalhatja el a város. A vendégek számát tekintve egyébként Miskolc felkerült az országos TOP 10-es listára.  

A belföldi vendégek száma 133 176 volt, amivel az országos rangsor 5. helyén áll Miskolc. 2015-höz képest ez a szám 11%-kal nőtt, ami viszont országos viszonylatban Szegeddel holtversenyben a 2. legnagyobb növekedést jelenti, Hévíz után közvetlenül. 

A belföldi vendégek összesen 285 168 vendégéjszakát töltöttek Miskolcon, amivel jelenleg az országos rangsor 9. helyén áll a város, azonban a növekedés mértéke itt is kiugró volt, a 30 828 vendégéjszaka növekedéssel az ország 3. legnagyobb mértékű vendégéjszaka szám növekedése realizálódott Miskolcon.  

Írta/Fotó: Miskolci TDM - MIDMAR Nonprofit Kft.

Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits