Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Művészpáholy a Boscolo Budapestben

Művészpáholy a Boscolo Budapestben

 

            Molnár Ferenc 29 éves volt, amikor megjelent a Pál utcai fiúk című regénye. Érdekes, hogy ifjúsági regénynek készült, ám minden korosztály örömét leli benne, mindenkinek mond valami fontosat az életről, a haza, vagyis a grund szeretetéről. Nem véletlen, hogy a 110 éve született írásműt a New York palotában ünnepelte nagyszámú olvasója. A Boscolo hotel „Művészpáholy” elnevezésű rendezvénysorozata vendégei segítségével megidézte Bokát, Nemecseket és Geréb sem maradt ki a sorból. Eljöttek a Vígszínház „Pál utcai fiúk” című színművének alkotói: Dés László zeneszerző, Grecsó Krisztián és Geszti Péter a szöveg és dalírók, valamint a Junior Príma díjas Wunderlich József, Boka megszemélyesítője.

            Az est háziasszonya, Juhász Anna kérdéseire válaszolva Dés László arról beszélt, hogy nem véletlen a könyv sikere, hiszen 110 év után is élvezhető, sok mondata, kifejezése fogalommá vált, mint például az einstandolás, vagy a „rágjuk a gittet”. Humor, líra és dráma egyaránt átszövi. A zene kialakításához talált egy zenei metaforát, amely tökéletesen működik a darab során. Eddig a színdarabot több mint 65 ezer néző tekintette meg, a kiadott lemez pedig aranylemez lett. A Móra kiadó megjelentette a kottafüzetet. Geszti Péter Nemecsek önfeláldozását, az összetartozás, a barátság fontosságát emelte ki, mint a XX. század indító éveinek fontos értékeit, amelyekre napjainkban is szükség van. Nagy tapsot kapott javaslata, hogy a Pesti Színházat Molnár Ferencről kellene elnevezni. Grecsó Krisztián ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a regény messze a fölé emelkedett, mint amire a szerző szánta. Pátosz nélkül beszél a hazaszeretetről. Nem véletlen, hogy szinte az egész világon ismert. Készült belőle némafilm, filmsorozat, színdarab, film, számos országban kötelező, vagy ajánlott iskolai olvasmány. Itthon évente több mint kétezren veszik ki a könyvtárakból a kötetet. Wunderlich József az előadás hangulatáról mesélte, hogy olyan érzés, mintha egy fiúkollégiumban lépne fel – a darabban nincs női szereplő. Mindenkit megérint a játék.

            A szálloda és a New York kávéház, - ahol a karzaton dolgozott az író a regényen, álmodta vissza gyermekkorát és a grundot, amely akkor még megvolt, - hűségesen őrzi az asztalt is, amelyen a regény megszületett. Erre az alkalomra felhozták a színházterembe, ahol nagy érdeklődéssel csodálta mindenki. A sikeres esten megjelent Molnár Ferenc rokona, Lukin Ágnes is.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

 

Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits