Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Magyar borok itthon, és világszerte

 Magyar borok itthon, és világszerte


Jelen sorok szerzője azok közé tartozik, akik szerint nem értékelik igazán külföldön a magyar borokat, holott sokszor jobb minőségűek, mint a túldicsért és marketinggel alaposan megtámogatott olasz vagy francia nedűk. A bormarketing egyik fontos terepe mindig egy-egy szakvásár. A világ legnagyobb boros seregszemléje a düsseldorfi ProWein, amelyről Marius Berlemann, projektigazgató tartott tájékoztatót a közelmúltban.

A BD Expo magyarországi képviselete által szervezett tájékoztatón részt vett a Magyar Turisztikai Ügynökség gasztronómiáért és bormarketingért felelős igazgatója, Török András is, aki az idén március 19. és 21. között megrendezendő düsseldorfi vásáron való hazai részvételről, valamint a magyar bormarketing új koncepciójáról beszélt.


Magyar borok itthon, és világszerte


Hazai borászatok Düsseldorfban

Az idén 20 magyar bortermelő állít ki és kóstoltatja nedűit, de a közös standon kívül jelen lesz még néhány hazai nagyágyú is, elsősorban Tokajból. Kilenc szemináriumon lesz szó magyar borokról, illetve számos szakmai tanácskozáson vesznek részt a hazai borászok. A bor fontos része a magyar gasztronómiának és vonzereje a turizmusnak is, ezért is kezelik kiemelten az idei düsseldorfi részvételt.

Több mint 55 ezer látogatót várnak idén a ProWein-ra. Ezen a három napon Düsseldorf a borok lázában ég majd: minden hotelben és étteremben partikat, kóstolókat, borvacsorákat szerveznek. A kiállításon pedig se szeri, se száma nem lesz a különféle trade show-knak és tájékoztatóknak.


Magyar borok itthon, és világszerte

 

Február, a furmint jegyében

Már február első napjaiban a furmint volt a sláger, de a hónap további részében is lesznek rendezvények, vidéken is, amelyekről a Furmint Február Facebook oldalán lehet tájékozódni. Kézdy Dániel fejéből pattant ki annak idején az ötlet, mára pedig éttermek is csatlakoznak hozzá, kifejezetten e borfajtához hangolt rafinált fogásokkal.

A Wineglass Communication egyik rendezvényén hallhattunk minderről, amikor olyan patinás borászatok furmintjai mutatkoztak be, mint az Oremus, a Tornai Pincészet, vagy a Béres Szőlőbirtok. De megtapasztalhattuk, milyen sokszínű tud lenni ez az olyannyira kedvelt, elegáns fajta egy családi pincészet esetében is. A tokaji Gizella pincét 2005-ben alapította Szilágyi László, a területeket és a pincét is nagyszüleitől vette át.

A furmint első magyarországi említése 1623-ból való, már ekkor megtalálható volt Tokajban,. Ma Tokaj és Somló mellett más borvidékek is látnak benne fantáziát, jelenleg közel 4000 hektáron termesztik.

 A kóstolóval egybekötött szakmai rendezvényen olyan örökzöld témák is szóba kerültek, mint a bormarketing: arról valószínű minden jelenlévő meg volt győződve, hogy ez a fajta nagyobb megbecsülést és hírnevet érdemelne ki külföldön is, már csak azért is, mert rajtunk kívül Ausztria és Szlovénia is sikeresen kirukkol újabban furmintokkal.

 Magyar borok itthon, és világszerte


Nyerő páros: szép borok, elegáns hajók

Végül egy külföldi ötlet, hátha tudjuk adaptálni, ha nem is távolabbi tengeri hajóutak esetében. Valamit ugyanis mindig ki kell találni az utasok szórakoztatására. A külföldi luxus utak terén új trend kezd kibontakozni, ez pedig a rövid távú hajóutak és a borok felfedezése.

Összekötni a kellemest a kellemessel: ez az, amit szeretnek a tehetős világjárók. Hátha még a két legnépszerűbb trend lép frigyre! Újabban a mindig is exkluzívnak számító időtöltés, a hajózás és a sommelier-k által gondosan kiválasztott, adjusztált, szakértő, helyi vezetéssel és kóstoltatással egybekötött bortúrák kötnek újabban házasságot. Amint az egyik svéd online magazin híréből kiderül,  sajnos nem Tokajban és nem a Balatonon ismerkednek a legszebb borokkal ezek a szerencsés turisták, hanem a francia, a spanyol vagy az olasz tengerpart közelében.

A kényelmesebbeknek ki se kell lépni a szárazföldre ahhoz, hogy válogassanak a  105 méter hosszú óceánjáró, a Sea Dream kínálatából, amely ezúttal borászatok és kiskereskedelmi hálózatok legjobb szelektált kínálatából töltöget a fedélzeten.


Magyar borok itthon, és világszerte


Nekünk a Balaton a Riviéra

Az utasok azért többnyire nem bánják, ha a patinás nevű pezsgők és borok termőterületeivel és helyi pincéivel is megismerkednek, miközben persze nem mondanak le a hajó nyújtotta egyéb szolgáltatásokról, mint a medence, a wellness vagy éppen a kaszinó – teszi hozzá a Vagabond.se tudósítója. Az egyik ilyen kilenc napos hajós bortúra Nizzából indul és Malagában ér véget.

Megjegyzem, nálunk is lehetne a Dunán, a Tiszán vagy a Balatonon tájjellegű, rövidebb időtartamú és kevésbé luxus bortúrákat szervezni, csak kellene valaki, aki felvállalja az ötletet.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Sea Dream, aktivpihenes.hu Okolicsanyi Zoltán

 

Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk