Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria | Turisztikai képek- ahol jártunk

Madagaszkár, a boldogság szigete

Madagaszkár, a boldogság szigete

 

            Talán még soha nem hallottam egy utazási iroda vezetőjétől, az elkészült, kitűnő film alkotóitól, de az úton részt vett turistától sem, hogy felhőtlenül boldognak érezte magát egy turistaúton. Ez történt most, az MSE Tours Madagaszkár szépségeit bemutató tájékoztatóján, a Rózsavölgyi szalonban, amelyen a sziget szépségeire hívták fel a figyelmet a törzsutasok és újságírók előtt. Réthy Júlia, az utazási iroda tulajdonosa elmondhatatlan boldogság élményt idézett fel, emlékezve az útra. Elmehetünk oda élni tanulni, mondta.

            Koncz Attila és Kazi Antal filmje, az „Isten kezében”, ugyancsak erről győzhette meg nézőit. Madagaszkár az Indiai-óceánon, Dél-Afrika keleti partjától nem messze terül el. A szigeten, amelynek szinte egész területe egy külön világ, 90 százalékban sehol máshol nem található, endémikus növény és állatvilággal, 10 ezer növény és állatfaj található. Világörökség nemzeti parkok mellett él a 25 millió lakos, a nagyrészt bennszülött malgasiak. Különleges élmény látni a baobab-, nálunk inkább majomkenyér néven ismert fákat, hallgatni a legendát, amely szerint irigyelte a pálmát, a juhart, a fügét, míg ezt megelégelve az istenek kitépték a földből és fordítva ültették vissza, hogy hallgasson. Most úgy tűnik a szemlélőnek, hogy gyökereivel az ég felé néz, különösen igaz ez a száraz évszakban, amikor kilenc hónapig nincs levele, viszont óriási mennyiségű vizet tud tartalékolni magában. A bennszülöttek számára szinte minden része kincs, vagy enni, vagy feldolgozni lehet. Az utak mentén árusítják is a belőle készülteket, valamint a megtermelt portékákat, megszőtt selyemsálakat, vagy néhány tojást egyaránt. Szegények az itt élők, ám valóban elégedettek.

Madagaszkár, a boldogság szigete


            A sziget egykor – részben a magyar, és máig ismert, utca nevet is viselő Benyovszky Móric grófnak köszönhetően - francia gyarmatként élt, misszionáriusok térítették meg az itt lakók nagy részét. Különleges látvány a templomban a kereszten a fekete bőrű Krisztus, valamint az átszellemülten, és vidáman daloló hívek. A főváros, egykor Tananarive, a helyiek szerint Antanamarivo, azaz ezer ember városa. Ám ők is hosszúnak érzik ezt a nevet, ezért csak Tanaként emlegetik. Napjainkban főleg francia és nyugat-európai turisták érkeznek ide, szívesen látottak, a kiszolgálásukhoz minden, szállodától az éttermekig magas színvonalon biztosított.

            A film vetítése után Randrianasolo Lalarison Richard, Madagaszkár tiszteletbeli magyarországi konzulja köszönte meg a látottakat, méghozzá magyar nyelven. 1980 óta él nálunk.

            Az MSE Tours továbbra is szervezi a madagaszkári utakat; mint Réthy Julia elmondta, úgy látják, kisebb csoportok számára érdemes a csodálatos országot bemutatni, felfedezni a bálnákat, a sivatagi részt, az óceánt.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Mariusba, Christian Smith,

Csatoljuk a filmet, kedvcsinálónak a borongós őszi napokra.

http://www.mediaklikk.hu/video/isten-kezeben-a-fihavanana-nepe-a-boldogsag-nyomaban-madagaszkaron/

Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk