Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Sajtó cikkek | Turisztikai cikkek - PR cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Kőszegen kalandoztunk

Kőszegen kalandoztunk

 

Magyarország nyugati végén vár ránk egy különleges természeti és épített örökség, egy natúrpark, egy értékes szellemi kultúrát ápoló régió, ahol nemcsak a történelmi látnivalókkal, hanem a családi tradíciókat életben tartó ifjú generációk boraival, és az újjáéledő Kézműves Kőszegi Sörrel találkozhat a szomjas látogató. A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály beszámolója.

 Kőszegen kalandoztunk


Ahol 11 órakor is harangoznak

Az Írottkő Natúrpark a magyar-osztrák határon emelkedő 884 méter magas Írottkő csúcsról, a Kőszegi hegység legmagasabb pontjáról kapta a nevét. Az egységes földrajzi terület magyarországi részéhez tartozó 16 település közül utunk során Kőszeg, Bozsok, Cák nevezetességeivel, régi és új gasztronómiai értékeivel ismerkedtünk.

Kőszegen 11 órakor is harangoznak az 1532. augusztus 30-i győzelem emlékére, mert Jurisics Miklós várkapitány vezetésével a kőszegi várvédők rendíthetetlenül állták a Bécs ellen vonuló Szulejmán szultán hadainak rohamát. A történelmi városmag hangulatos utcáin sétálva a látogató letűnt korok számtalan építészeti emlékébe ütközik. Három kultúra keveredik itt: a magyar, a német és a horvát. Kellemes szubalpin klíma, szép táj, jó levegő jellemzi ezt a hangulatos, szőlőskertek határolta vidéket. A 2012-ben felújított Jurisics vár a kőszegi műemlékek legnagyobb épületegyüttese, dehogy ne csak a múltban révedezzünk, a várfal tövében Gyógy-és Fűszerkert, kistornyában pedig Natúrbolt található.
Sétánk közben a Jurisics téren szembetűnik a Városháza homlokzata. Ez az egyetlen olyan épület Magyarországon, amely a XIV. századtól napjainkig ugyanazt a közigazgatási feladatot látja el.


Kőszegen kalandoztunk


Nagy siker a Kőszegi Sör

Az idei nyárelő legnagyobb attrakciója a majálison bemutatkozó sör volt, amelyet Kiss András támasztott fel.  A fiatal, diplomás, világot járt szakember a közelmúltban úgy döntött, hogy ezután elsősorban szülővárosa népszerűsítésével foglalkozik, és minden eszközt megragad, hogy a kézműves sör – amelyik egyébként az Etyeki Sörmanufaktúrában bérfőzéssel készül – divatos, egyéni színnel és ízzel gazdagítsa a kisváros imázsát. Munkájában támogatókra lelt éttermekben, valamint a Csokiszeg nevű csokiboltban, helyi borászatokban, de Cákon és Bozsokon is.

Az első főzet kétezer üveg hamar elfogyott, a második adag erjesztése már megkezdődött Etyeken, ahol jó partnerre talált Kovács Krisztián sörfőző mesterben. András kérte fel Krisztiánt, hogy segítsen megalkotni egy prémium kategóriás, minőségi terméket. Az ország egyik legtapasztaltabb sörfőző szakembere kulcsszerepet töltött be a Zirci Apátsági Sörök megtervezésében és az üzem indításában is.

András másik partnere, Sass Dani a Kőszegi Sörhöz kitalált egy olyan ételt, ami a sört „támogatja” és Kőszeg új gasztronómiai hírét megalapozhatja.


Kőszegen kalandoztunk


Borászok is népszerűsítik

A városban és környékén nagy múltja van a szőlőtermesztésnek, már egy 1279-es oklevélben említik, mint fontos bevételi forrást. 

Az évszázadok viharai során a nagyüzemi szőlőkultúra nem alakult ki, a szőlő és a bor mindig megmaradt családi gazdaságnak, öröklődve apáról fiúra - vagy manapság -lányra.

A kőszegi bor elsősorban vörösbor, kedvelt fajták a Kékfrankos, a Zweigelt, a Blauburger, a fehérek közül a Chardonnay, de kóstolhatunk rosét is a Cáki Műemléki pincesoron. A község határában levő műemléki védelem alatt álló pincék talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, zsúppal fedett épületek, melyek nem bor, hanem elsősorban gesztenye és gyümölcs tárolására szolgáltak. A ma alig 230 lakosú kisközségben egyre több a hétvégi telket vásárló betelepülő, akik a vidék tiszta levegője és a szép hegyi környezet miatt szerettek bele a tájba.

 Kőszegen kalandoztunk


A bortúrát a kőszegi Tóth Pincészet udvarházában kezdjük. A nagyszülői tornácos ház kerthelységében Tóth Sándor, harmadik generációs borász mutatja be a pincészet hatféle nedűjét. Az új Kőszegi Kézműves Sört is kínálják, ami példátlan együttműködésre vall: a város fiatal szakemberei egyetértenek abban, hogy a kétféle ital, kart-karba öltve, együtt jelentenek csalogató kínálatot a turistáknak.


Kőszegen kalandoztunk 

Megszakított generációs lánc épül újjá Mándli Tibor cáki borásznál, mert a lánya, Eszter a mezőgazdasági mérnöki tanulmányainak befejezése után a családi borászatban viszi tovább a borkészítés titkait. Stefanich Kornél pincészetének egyik díjat nyert bora a 2013-a kiváló évjáratú Jurisics vére. A Kampits család pincészetéből a kőszegi zweigelt kerül a poharakba, de kékfrankost, merlot-t is kóstoltunk. Sok erőt és energiát fordítanak az együttműködésre, összetartásra és a közös marketingre. Megalkották a Kőszegi Bor márkát és közös honlapot is létrehoztak.

 

Bozsokba szerelmes lesz a látogató

A történelem vihara természetesen érintette az osztrák határhoz közeli 350 fős települést is: rómaiak, törökök, majd a várkastélyokat építő magyar főurak követték egymást. Még Mátyás király is megpihent a Sibrik-kastélyban, legalábbis a legenda szerint. A falu egyik nevezetessége és ékköve ma a Bozsoki Malomporta, egy tündéri apartmanhotel.


Kőszegen kalandoztunk


Három évtizede kezdődött, amikor fiatal párként a környéken bicikliztünk – emlékezik vissza a ház asszonya, Zita. Szerelem volt első látásra: az aprócska falu magával ragadó bája, a csörgedező patak azonnal belopta magát a szívünkbe. Béla, a férj egyetértően bólintva folytatja: vissza-visszajártunk, mígnem a falu határában álló régi, romos vízimalmot megvettük és sokéves munkával felújítottuk. 6 apartmant és egy különálló vendégházat alakítottunk ki magas színvonalú berendezéssel, elsősorban igényes, hazai, jellemzően nagyvárosi vendégeknek.

Nem kevés munkával, de létrehoztak egy csodát. A malom - amely már az 1800-as években említésre kerül korabeli papírokban - és a hozzátartozó épületek új életre keltek. Falusi, de mégis modern külsőt kaptak, a legszebb bútorokkal, a színek alapján is igényesen összeválogatott kelmékkel, bögrékkel, barátságos padló- és falfűtéssel.

 Kőszegen kalandoztunk


A létesítmény megkapó kreativitással kialakított apartmanjainak nevei - Szitapadlás, Kisinas-zug, Mézes7es, Lisztes-lak - felidézik a hajdani épület belső tereinek eredeti rendeltetéseit. Például az Örlős hajlékban az egykor malomba járók az őrlés ideje alatt töltötték el az idejüket. Tetten érthetően ötvözik itt a falusi turizmus népi hagyományait a modern technikával, amelyet páratlan harmóniával illesztettek egymáshoz.

 

Biokert és langalló

A náluk megszállók élvezhetik a csendet, indulhatnak bicikli-, vagy gyalogtúrára, részt vehetnek a falu, valamint a néhány kilométerre lévő Kőszeg, és Cák programjaiban is. Részt vehetnek a zenei- és a képzőművészeti táborokban és a falu programjaiban. Művelhetik a biokertet, készíthetnek bort a háziakkal, disznótoron kóstolhatnak finomságokat, langallót süthetnek. Ha a vendég egy kis ’vizes’ élményre vágyik, akkor a közelben találja Rohonc, Sárvár, Locsmánd strandjait, fürdőit. A téli sportok szerelmesei - kissé távolabb - síelhetnek a Semmeringen, Mönichkirchenben. Visszatérve a portára, élvezhetik a ház konyháját, aminek alapanyagai a közeli farmon nevelkedett mangalica és racka állományból, valamint a kertjükből valók. A tulajdonosok a biogazdaságuk ételeit kiegészítik a faluban megtermelt élelmiszerekkel, majd vacsora után előkerül a saját bor, no meg most már a kőszegi kézműves sör is.

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits