Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Kiállítás a Szlovák Intézetben

Kiállítás a Szlovák Intézetben 

 

            1717. május 13-án született III. Károly legidősebb lánya, Mária Terézia, aki negyven évig ült a trónon. Lett Magyarország és Csehország királynője, férje német-római császárrá választása nyomán császárné. Apja, nem lévén fiú utóda, elfogadtatta a birodalmával a leányági örökösödést, ám halála után a német hercegségek megtámadták az öröklési rendet. Mária Terézia 1741-ben, Pozsonyban megkoronáztatta magát, majd segítséget kért szorult helyzetében a magyar országgyűléstől. „Életünket és vérünket” – kiáltotta a rendi országgyűlés és elrendelve a felkelést, kiűzték a támadókat az örökös tartományokból, ezzel megmentve a monarchiát. A korszak a hétéves háborúként vonult be a történelembe.

Intézkedései során kiemelkedő volt az állami közigazgatás megteremtése. Érdekes, hogy napjainkban is a közigazgatási szolgálatra felesküdők az akkorihoz hasonló esküt mondanak el. Fontos volt több tanügyi lépése. Az országot tíz tankerületre osztotta, iskolai felügyelővel, főigazgatóval az élükön. Újraszervezte az egyetemet Nagyszombaton, amelyet később Budára telepített. Felállította a selmeci bányászakadémiát. Pozsonyban, Győrött, Kassán, Nagyváradon jogakadémiát, számos városban gimnáziumot alapított. Felépítette a temesi bánság területén a 18 kilométeres Béga csatornát, visszaszerezte a 350 éve elzálogosított 16 szepesi várost. Eszéknél gátat építtetett, szabályoztatta a Sárvizet. Fiumét Magyarországhoz csatolta, visszaszerezte a Raguzzában őrzött Szent István ereklyét, a Szent Jobbot, és Budára szállíttatta; felállította a magyar testőrséget, megkönnyítette a jobbágyság helyzetét az úrbér szabályozásával.

A királynő születésének 300. évfordulójára a Pozsonyi Városi Galéria vándorkiállítást készített Mária Terézia korabeli metszetekből. Ez a kiállítás érkezett most Budapestre, a Szlovák Intézetbe. A képek valósághűen ábrázolják a negyven évig uralkodó asszonyt a koronázástól, majd a pozsonyi országgyűléstől, ahol a magyar ruhában, kisfiával, akit szintén beöltöztetett, a magyar rendek segítségét kérte, a későbbi években készült alkotásokig.


Kiállítás a Szlovák Intézetben


            A kiállítás megnyitóját a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövetségén magas színvonalú fogadás követte, amelyen nagy sikerük volt a szlovák konyha remekeinek.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna           

Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk