Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Keresztes lovagok nyomán Lengyelországban

 

            A történelem a saját korában általában elég keménynek tűnik az emberek nagy részének. Az egyén nehéz sorsáról ugyan ejtünk egy-két együtt érző szót, ám messzemenően csodáljuk azokat a létesítményeket, amelyeket akkor felépítettek, és persze azokat a tudományos eredményeket is, amelyeket elértek. Így van ez a Német, vagy Teuton Lovagrend által kiépített várrendszerrel is. A Lovagrend egyházi-katonai szervezet volt, amelyet Palesztinában alapítottak, hogy a betegeket ápolják. II. András magyar király hívta be őket Magyarországra 1211-ben, de 1225-ben már ki is űzték őket önállósodási kísérletük miatt. Konrád lengyel fejedelemtől kaptak új letelepedési lehetőséget, és megindultak a felemelkedés útján. Meghódították a balti pogány poroszokat, sőt egyes feljegyzések szerint leszoktatták őket a kutyaevésről is. Marienburg, azaz Malbork székhellyel független országot alapítottak. Ám hamarosan Lengyelországra nézve veszélyes hatalommá nőtte ki magát a lovagrend. 1410-ben Jagelló Ulászló állította meg, és győzte le őket a Grünwaldi csatában. Ezt az ütközetet ismétlik meg minden év júliusában. Ilyenkor mintegy 500 lengyel és külföldi harcol. A régi templomos várak falai között zajlik néhány középkori fesztivál. Érdekes a februári Nagy Lovagkarnevál Golubie Dobrzynben, és a Nemzetközi Lovagi Torna, amelyre mindig júliusban kerül sor. A bolkowi Lovagi Torna Alsó-Sziléziában júniusban zajlik, a Középkori Kulturális Napok pedig szeptemberben.

            A mai Lengyelországban számos gótikus épületet és erődöt hagytak maguk után a templomos lovagok, amelyek visszarepítik a látogatót az akkori időbe. A Lengyel Turisztikai Hivatal két választott útvonalat ajánl az érdeklődők figyelmébe:

I. Keresztes útvonal: Torun – Swiecie - Torun hurok (1-2 nap 224 km). A toruni hatalmas erődvár az első keresztes kővár volt lengyel földön. Megtekinthető, részben felújított állapotú. Bydgoszcz irányában 20 kilométerre a Bierzglowski vár található. 1260-ban épült, két részből áll, a gazdasági feladatokat ellátó elővárból, és a tulajdonképpeni várból. A következő állomás a Nowy Jasiniecben álló vár romja, amelyet 1377-1392 között építtettek a lovagok a pomorski hercegség udvarának helyére. A Wda és a Visztula folyók elágazásába épült Swiecie-i vár pedig Európa legszebb középkori várainak sorába tartozik. Az egykor Ordensburg, majd Schwetz téglavárának különlegessége az ovális tornya, amely a gravitáció irányába mintegy egy métert elhajlott. Továbbhaladva érünk el a Chelmnoban álló várhoz, amely 1309-ig lengyel földön a keresztesek fővárosa volt.

II. Keresztes útvonal: Torun – Nowe (1 nap, 215 kilométer). A Bobrownikiben fekvő várromnál kezdődik az út, ezután juthatunk el az egyik legjobb állapotban megőrzött erődhöz Golub-Dobrzynban. A Radzyn Chelminskiben található, részben rekonstruált várrom pincéivel, őrtornyával és kápolnájával az egyik legszebb templomosok után maradt emlék. További, a történelem viharait átvészelt várakat láthatunk Pokrzywnában és Grudziadzban is. A Nowyban található vár egy múltbeli utazást is kínál. Megtekinthetők a várért folytatott csaták megjelenítései is a várromon kívül.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: http://www.lengyelorszag.travel/hu


Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits