Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Isonzó expressz a Nagy Háború harctereire

Isonzó expressz a Nagy Háború harctereire

 

            Az I. világháború sokkoló élmény volt mind a katonáknak, mind a hátországi hozzátartozóknak. A száz éve kirobbant, iszonyatos emberáldozatot követelő világégésre emlékezünk idén is, amikor a különböző hadszíntereken lefolyt csatákra, a hősökre gondolunk.

            Április 26-án a Nyugati pályaudvar egykor Ferenc József részére kialakított királyi várótermében tartották azt a sajtótájékoztatót, amelyen a július 16-án induló Isonzó expressz ötnapos útjára hívták fel a figyelmet a MÁV- Nosztalgia Kft., és a Honvédelmi Minisztérium illetékesei. A különvonat körutazása során bejárja a Nagy Háború egykori olasz és szlovén hadműveleti területeit, hogy megemlékezzenek az I. világháború legvéresebb frontján elesett többszázezer magyar katonáról, meglátogassák a csatamezőket és a sírokat.

            Kelemen András, az Országgyűlés elnökének főtanácsadója nyitóbeszédében megköszönte mindazoknak a munkáját, akik nem hagyják a hősök emlékét feledni. Elmondta, Dr. Kövér László már 2011-ben végiglátogatta a szlovén helyszíneket, majd 2016-ban megállapodott az ottani civil szervezetekkel, hogy az eddigiekhez hasonlóan továbbra is magas színvonalon ápolják és karbantartják a helyszíneket és a sírokat. A kiemelkedően jó államközi kapcsolatoknak köszönhetően folyik a történelmi emlékek közös ápolása, így például Rostás Pál huszár, az 1813-as napóleoni háború hősi halottjának szobrát is felújították. Az Isonzó expressz mostani útjának Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke és Milan Brglez, a szlovén Nemzetgyűlés elnöke a fővédnöke. Együtt utaznak a központi megemlékezés helyszínére, a modrejcei katonatemetőhöz az expresszen. Ott 1600 osztrák-magyar katona nyugszik.


Isonzó expressz a Nagy Háború harctereire


            Dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos a szívekhez szóló kegyeleti útként jellemezte a látogatást. A caporettói áttörés 100. évfordulója alkalmából 12 csata helyszínt járnak be az emlékezők, a hosszú éveken át tartó nagy háború iszonyú próbatételét felidézve. 1916-17 a felőrlő harcok ideje volt, emlékeztetett az akkor írt harctéri beszámolókra. Mint mondta, hadtörténészek kísérik a vonatot, igazítják el az érdeklődőket. Leszögezte, Szlovénia is sokat szenvedett ebben az időben. A temetők és a történelem ismerete segíthet abban, hogy a múlt ne ismétlődjön meg. A két ország honvédelmi minisztere aláírta a hadisír gondozási egyezményt.

            Az expressz célországa nevében Ksenija Skrilec, a Szlovén Köztársaság nagykövete, aki az évek során már harmadik alkalommal vesz részt az eseményen, itt a téma fontosságát emelte ki a szlovén-magyar kapcsolatok történetében. Egyúttal megköszönte a Szlovénia iránti magyar elkötelezettséget. Az I. világháború itteni hadszíntereiről, a temetőiről térkép és nagyszerű könyv készült, az utóbbi az ifjúság számára is segít megismerni a nagyapák, dédapák sorsát. Mindkét kiadvány magyarul is megjelent. A vonaton is hozzá lehet jutni. Téglás Gyula a Hadtörténeti Intézet és Múzeum nevében szögezte le, hogy örömmel társulnak az ötnapos úton, és megemlítette, hogy ők is segítettek a térkép összeállításában. Ez 73 helyszínt jelöl, a hátoldalán fényképekkel és rövid ismertetéssel. Kiemelte az összefogás mértékét és jelentőségét a két ország között.

            Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia ügyvezető igazgatója ismertette, hogy az első, 2014-es Isonzó Expressz indítása óta közel ezer utasuk vett részt a történelmi emlékezésen. A Semmering hágón, Ausztrián keresztül haladnak majd a vonattal, várhatóan 12-14 kocsival, köztük több élményvagon, és klimatizált nosztalgia étkezőkocsi is lesz. Fotókiállítás, hagyományőrzők katonai bemutatói, a helyszíneken történészek előadásai teszik igazi időutazássá. Csík János és zenekara az egész úton emlékeztetni kíván a megidézett dalokkal a korszakra; ezek a katonák nemzeti büszkeségéről, a kor falusi népzenéje az otthon maradottak érzelmeiről, a hozzátartozókra gondolásról szólnak. A július 16-20 közötti körutazás során a szerelvény bejárja a Nagy Háború egykori olasz és szlovén hadműveleti területeit, megemlékezve az egyik legvéresebb fronton elesett több százezer magyar katonáról. A zarándoklat érinti a Doberdó-fennsíkot, San Martino del Carsot, Monte di San Michele-t, Goriziát (egykor Görz), Nova Gorica városát, Kobaridot (Caporettót), Tolmint (Tolmeint), a környéküket, a szlovéniai Isonzó (Soca) völgyét. Igény szerint három vagy négycsillagos szállodai elhelyezést lehet választani Nova Goricában.

            Kérdésünkre, hogy a lengyelországi hadszíntérre, az úgynevezett keleti frontra, Przemysl-be terveznek-e utat, Dr. Holló József elmondta, valóban, Galíciában is nagy veszteséget szenvedett az osztrák-magyar sereg, itt 120 ezer katona került hadifogságba, és sokan haltak meg Szibériában, köztük Gyóni Géza költő is. Tervezik az utat oda is, ám gondot jelent, hogy át kell állni a széles nyomtávú közlekedésre az orosz területen. Az út ki van kövezve, a lehetőség adott.


Isonzó expressz a Nagy Háború harctereire


Képünkön Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a HM munkatársa, a Magyar Tartalékosok Szövetség Hagyományőrző tagozatának vezetője az I. világháború „csukaszürke” katonai egyenruhájában.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

 

Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk