Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Fedezze fel Kassát és környékét

Fedezze fel Kassát és környékét

 

            Hogy kinek ajánljuk? Akit érdekelnek a műemlékek és a városnézések, a múzeumok és látnivalók, a művészet és kultúra, a családi programok, az ízletes ételek, vagy éppen a vásárolgatás. 

            A Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Sona Jelinkova, a kassai régió turisztikai TDM igazgatója, Lenka Vargová-Jurková, valamint Marika Duffeková a Visit Kosice, a városi TDM marketing képviseletében hazai utazási irodák és újságírók előtt ismertette a második legnagyobb szlovákiai település és régiója nyári programját. Lenka Vargova-Jurková arról beszélt, 2008 volt a legsikeresebb az utolsó tíz évben a turisták számában és az itt töltött vendégéjszakákban, azután következett a visszaesés a gazdasági válság miatt, 2013 óta viszont újra nőnek az adatok. A tavalyi év nagyon jónak bizonyult, a régió országos első helyezett lett mindkét statisztikában, 36 százalékos növekedést regisztrálva. A magyarok száma pedig az előző évhez képest nyáron 168 százalékos emelkedést hozott. 2017-18-ban a kínálatukban UNESCO világörökségi helyszíneik állnak a középpontban. Kassától, mint középponttól 100 percen belüli utazással 18 világörökség található: barlangok (köztük a mártonházi aragonitbarlang, amelyből a világon ezzel együtt összesen három van), várak, városok, fatemplomok, a Szlovák Paradicsom. Hat vonattal megtehető kirándulást szerveznek ezekre a helyszínekre. Mobil applikáción lehet a részleteket megtudni.  Negyven év után ismét megnyitják a Szlovák Paradicsomban a Ferrata turista utat: ahol rövid séta után rátalálhatnak a fa és vaslétrákra, a láncokra, taposórácsokra és pallókra. Ez a nemzeti park érintetlen szépségű, romantikus vízesésekkel, bükkös, fenyős erdőkkel, szurdokokkal. Van zempléni programjuk is. Középkori örökség, reneszánsz és gótika, a szepesi vár, Lőcse a világ legmagasabb oltárával, az iglói Szűz Mária mennybemenetele templom, amelynek tornya Kelet-Európában a legmagasabb, 155 meredek lépcsővel és csodálatos kilátással a városra és a Magas-Tátrára. A Szlovákiába átnyúló Tokaji borvidék vacsorával, borkóstolóval, hőlégballonos repülési lehetőséggel, mesébe illő látvánnyal csábít. Az ukrán határ közelében a bizánci szertartások fatemplomai, gyönyörű ikonosztázsokkal, fafaragásokkal, titokzatosságukkal ejtik ámulatba a látogatókat. A betléri kastély is a kihagyhatatlan helyszínek közé tartozik.

            Marika Duffeková Kassa könnyű megközelíthetőségére hívta fel a figyelmet. Budapestről a Rákóczi expressz három és félóra alatt teszi meg az utat, autóval háromórányira van a város. Vidám, fiatalos a település, hiszen három egyetem működik itt, 30 ezer diák tanul, közülük 6000 külföldi, az Erasmus ösztöndíjjal érkezett. Sok a visszatérő vendég. Az egy kilométeres sétálóutcán 20~25 műemlék található. Történelemmel és különleges emlékekkel teli ez a város, a Szent Erzsébet dóm, amely egykor a XIV. században Krisztus vérét őrizte, a színház, a zenélő szökőkút, a Szent Mihály kápolna, a barokk pestisszobor, a Rodostói ház, amely II. Rákóczi Ferenc száműzetésének otthont adó épületének egyik fele, a fejedelem keze munkájával készült karosszékkel, és egyre több az érdekes program. Miután Kassa 2013-ban Európa kulturális fővárosa volt, az akkor kiépített infrastruktúra további kihasználására törekszenek. Évente fesztiválok sokaságát rendezik, itt futják Európa legrégebbi marathonját, amelyen egykor, az első alkalommal kilencen indultak, tavaly pedig 11 ezren álltak starthoz. Kassa az alternatív kultúra városa. A régi dohánygyárból lett ennek az alternatív kultúra eseményeinek a helyszíne. Júniusban Gasztro fesztivál, 60 speciális kitelepülővel, kézműves sörökkel, borokkal, júliusban Zsidó Kulturális Fesztivál, július-augusztusban kulturális nyár koncertekkel, színházi és táncprodukciókkal szórakoztatják az érdeklődőket. Október első szombatján Fehér éjszakák elnevezéssel hagyományosan szokatlan helyszíneken és szokatlan időpontban készülnek a helyi kortárs művészek munkáinak a felvonultatására. És csak néhány eseményt említettünk!

            A családokat és a gyerekeket is sok érdekes program várja az állatkerttől a botanikus kerten, gyermekvasúton, gyermekközponton át a nyári bob pályáig, hőlégballonozásig.

            Tervezik, hogy 2018. január 1-től bevezetik az új régiós kártyát, amely a sok különböző kedvezmény mellett a közlekedésre is fog vonatkozni.

www.visitkosice.eu

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: visitkosice.eu

Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits