Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Turisztikai és szállodai cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Fagylalt, ahogy a kiállítás és fesztivál mutatta

 

            Valószínűleg kevés olyan ember van, aki nem szereti a „hideg nyalatot”. éppen ezért a fagyi kiállításon, a Syma csarnokban a hétvégén már a megnyitás után rengetegen kóstolgattak, próbálták az új, érdekes ízeket. Két vagy inkább három irányzat harcolt a kegyeinkért: az első – és legtöbb - az olasz alapanyagból készült, nagyjából hagyományos ízeket felvonultató, a másik a különlegességeket, időnként megdöbbentő társításokat realizáló, a harmadik pedig a wellness, fogyókúrás, vagy éppen paleo, vegán étrendet kedvelők, netán éppen az allergiások igényeire épülő.

            Kóstoltam lelkesen az egy-egy falatot kiskanálon nyújtó cégeknél, és sokszor csalódtam a fantasztikusan feldíszített, de csak a díszek alól adogatott porfagyik esetében. Azután – nagy örömömre a hazai főzetek között találtam igazi különlegességeket, meggyőző ízben, tálalásban. Ilyen volt számomra az első pillanatban meghökkentő párosítás az érdi Pataki cukrászda standján a céklás csokoládé, illetve a sós karamella. Mindkettő kitűnő volt. Persze érdekes párosításnak tűnt, de nem igazán volt kedvem kipróbálni a sóskás banánt, vagy éppen a petrezselymes kivit. A második körben ugyanitt megkóstoltam a barackpálinkás vaníliát – nyalható.

            A fagyiverseny győzteseit azért is érdemes ismertetni, mert ha jön a jó idő, nevük igazi vonzerő. A tejes kategóriában a budapesti Frer cukrászda kajszibarackos mákos rétes fagyija nyert. Ők tavaly a mézes diós hecsedli fagylaltjukra megkapták az év fagyija díjat. A gyümölcsös kategóriában a székesfehérvári Damnicki cukrászda fekete teás málna fagylaltja lett az első, ők 2013-ban vörösboros málnafagylaltjukkal győztek. Standjukon sokan kóstolták a szarvasgombás fagyit, bánatomra kihagytam. Idén a diétás fagylaltok is versenyeztek, nyert a kiskörei Kádár cukrászda karamellás írkrém fagylalttal, amely fügecukorral alkotott csodát.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Okolicsányi Zoltán/aktivpihenes.hu

Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits