Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Ahol a falak mesélnek - kastélyszállodák, történelmi épületek

Ahol a falak mesélnek - kastélyszállodák, történelmi épületek


A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége szervezésében harmadszor rendezték meg 2017. május 11-én az alsópetényi Prónay-kastélyban a Kastély Fórum szakmai napot.

Megtudtuk, hogy a Kastély-fórum most nem az eddig megszokott témákat tűzte napirendre, hanem azt, hogy mi a kastélyok szerepe a hazai turisztikai piacon. Ennek kapcsán igyekeztek hangsúlyt fektetni a rendezvényekre és más szolgáltatásokra, elősegítve ezzel a hazánkba érkező vendégek – esetleg csatlakozni kívánó tagok választását, illetve körképet adtak a kastélyok rendezvényeiről.

Gulyás Eszter, a Magyar Kastélyszállodák Szövetsége elnöke szerint a szövetség célja elsősorban egy olyan közös szervezet további működtetése, melyben a tagok egymást segítve, együtt ötletelve, közös erővel hajtják előre a magyarországi kastélyturizmus szekerét és alázattal hódolnak az olykor elfeledett, de méltán híres történelmi épületek előtt.

A tavalyi bővítésnek köszönhetően a szervezet tagsági köre folyamatosan növekszik, olyan magas színvonalú szolgáltatást nyújtó történelmi épületekkel, akik nem rendelkeznek ugyan hagyományos értelemben vett szállás lehetőséggel, de rendezvényhelyszínként, vagy szolgáltatás-nyújtásuk miatt megérdemelten kerültek a szövetség égisze alá.

A Kastély Fórumon Kocsis Eszter, a Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje titkára révén megismerkedhettünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy kincses szigetével, Nagyarral, ahol a Luby kastély és Pálmaházról megtudhattuk, milyen módon igyekeznek az egyik leginkább magára hagyott régióban megszerettetni és közelebb vinni az emberekhez a kastély nyújtotta lehetőségeket. Kocsis Eszter beszélt a mindennapi, de nem kizárólag a Luby kastélyt érintő problémákról, tervekről és a helyi munkaerő fontosságáról. Mint mondta, nagyon nehéz jó munkaerőt találni, és meg is tartani.


Ahol a falak mesélnek - kastélyszállodák, történelmi épületek


A mándoki Forgách-kastélyról megtudhattuk, hogy milyen múltra tekint vissza a hatalmas fejlesztéseken átesett több mint 250 éves épület, hogy milyen megújuló energiákkal igyekeznek a költségeket csökkenteni és hozzájárulni a természet megóvásához, illetve miért szívügye ez a tulajdonosnak, és végül betekintést nyerhettünk a következő évek fejlesztési elképzeléseibe is.

A Forgách Kastély bemutatója után elkalandoztunk egy kicsit a szépségipar irányába. Ezen az úton a Helia-D Herba-kastély üzemeltetője, a Helia-D Kft. ügyvezető igazgatója, Budaházy Péter volt segítségünkre. Bepillantást nyertünk a régi korok szépségápolási módszereibe, megtudhattuk ma milyen korszerű eszközökkel, technológiákkal igyekeznek, a szépülni, relaxálni vágyó vendégek igényeit kielégíteni.

Tőlünk nyugatabbra már több évtizedes múltra tekint vissza egy-egy szövetség, zömmel családi tulajdonban lévő kastélyok sorakoznak fel.  Hogyan tudják új ötletekkel, előretekintő megoldásokkal, fejlesztésekkel akár nyereségesen is üzemeltetni Ausztriában a kastélyokat, illetve milyen típusú rendezvény válik általánossá és népszerűvé egy-egy kastély vagy rendezvényhelyszín életében, erről Max Eidlhuber, a Herrenhäuser elnöke tartott előadást. Mint mondta, a kastélyok mind magántulajdonban vannak, zömmel családokéban. Szervezetük a hatvanas években alakult meg, hét országban 93 tagjuk van, 77 kastélyszálló, vár, vagy kúria, városi palota, 5 történelmi hátterű étterem, és nyolc borászat tartozik hozzájuk. Kis „zsebrevaló” katalógust nyomtatnak a népszerűsítés érdekében, 120 ezer példányban forognak ezek. Szervezik már a szlovák és a magyar kapcsolataikat.

Végül, egy érdekesség várt minket, az első magyarországi catering cég, a Gundel Ház Igazgatója, Kozma Kálmán kalauzolt el bennünket a régi és mai kor hagyományai, étkezési szokásai, konyhatechnológia, illetve nyersanyag felhasználási, beszállítói és a vendégelvárások világába. Megtudhattuk tőle, mi volt Gundel Károly alapító filozófiája, és hogy hogyan kapcsolódnak a történelmi épületek a rendezvényekhez. Beszédét azzal kezdte, hogy hazánkban a paprika előtt is volt konyha! Majd elmondta, hogy manapság már összemosódnak az évszakok, mivel szinte mindent be lehet szerezni. Kiért arra is, hogy milyen volt a terítés és a vendéglátás egykor és most.

A tavalyi év sikeres módosításainak köszönhetően a szövetség tagsági köre bővült, a szervezet egyre több megkeresést kap helyreállított vagy felújítás alatt álló, több mint 100 éves épületek tulajdonosaitól, üzemeltetőjétől, illetve olyan szolgáltatóktól, akik pártoló tagként szeretnék a szövetség munkáját segíteni.

A szövetség tagjai: Apponyi Kiskastély és Natur Minihotel- Medina, Batthyány Kastélyszálló**** – Zalacsány,  Forgách Kastély – Mándok, Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont – Gyula,  Graefl Major – Kétútköz (felújítás alatt), Hotel Vécsecity**** - Hernádvécse, Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje – Nagyar, Misefa Kastélyszálló – Misefa, Prónay-kastély ****– Alsópetény, St. George Hotel***** - Budapest,  Szent András kastély – Bölcske, Széll Kálmán Kastélyszálló – Rátót, Szidónia Kastélyszálloda – Röjtökmuzsaj.

A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége felmérése szerint a 2015-2016 között közel 20 százalékkal több rendezvényt tartottak, így a bevételek 22,5 százalékkal növekedtek.  Tavaly a rendezvényeknek mintegy 70 százaléka volt céges és 30 százalékában egyéni vendégek szálltak meg, a résztvevők átlag tartózkodási ideje a kastélyszállodákban 1,25 nap volt.

Mintegy 70 százalékuk tervez beruházást – melyek elsősorban technikai fejlesztések, illetve szálláshely szolgáltatás kialakítása és bővítés. Ezekre nagy szükség van, mert egyre több az esküvő, a konferencia, és egyéb családi rendezvények.

Azt is megtudtuk, hogy a rendezvények résztvevői általában az interneten keresztül ismerik meg a kastélyokat, mert a szövetség tagjai szívesen használják az online értékesítési csatornákat.


Ahol a falak mesélnek - kastélyszállodák, történelmi épületek


Volt, aki a fórumon elmondta, főleg rendezvényekre érkeznek a vendégek, és kevesen tudnak arról, hogy a kastélyokban milyen programok vannak. Ehhez kellene több segítség.

Gulyás Eszter szerint hazánkban nincs hagyománya a kastélyturizmusnak, nem úgy, mint nyugaton. Sokan tudják, hogy itthon is megnyitottak olyan renovált kastélyokat, amelyek szállodaként működnek, de ezek a köztudatban még nem elég ismertek. Elsősorban ennek bevezetésén dolgozunk. Egy kastélyszállodára nem ugyanazok a szabályok és működésbeli jellemzők vonatkoznak, mint más típusú szálláshelyekre, többek között igen nagy befektetést igényelnek ezek az épületek. Az épületek, a helyszínek adottak, tagjaink próbálnak valami egyedit vinni a mindennapokba, például a gasztronómián, zenén, művészeteken vagy programokon keresztül. Egységes, tervezett marketinggel, kommunikációval minden résztvevő sikeresebbé válhat.

Bővebb információ: www.kastelyszallodak.hu 

Írta: Bódi Ágnes

Fotó: kastelyszallodak.hu

Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits