Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

A szecessziótól a baglyokig

A szecessziótól a baglyokig 

 Újvidék, Palics, Kikinda, Zenta, Törökbecse, Aracs látnivalóiról, történelmi emlékeiről, attrakcióiról vajmi keveset tud a magyar turista. Szerbia elsősorban a határ mentén élők számára jön szóba manapság, mint desztináció, mert nem ismerjük eléggé a déli szomszédunk által kínált borturisztikai, gyógyászati és aktív pihenési lehetőségeket.

Ezért is üdvözlendő, hogy az eddiginél sokkal élénkebb és gyümölcsözőbb gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködést szorgalmaz a két ország között Szerbia magyarországi nagykövete, Ráde Drobac. A közelmúltban első alkalommal került sor a budapesti nagykövetségen, a közös munkát elősegítő rendezvényre.

A rendezvényre meghívták a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vezetőit, valamint magyar vállalkozókat is.

A kapcsolatok szorosabbra fűzése a magyar vállalkozók számára is jövedelmező lehetőségeket teremthet – állapították meg a BKIK vezetői, köztük Kiss Zoltán elnök és Bornemisza Miklós, a kamara turizmus és vendéglátás osztályelnöke. Az Utazás kiállítás szerb standján dolgozó szakemberek, a magyarlakta területek önkormányzati vezetői, falusi turizmussal foglalkozók, népi iparművészek, zenészek egyaránt bemutatkoztak a nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen.

A nagykövet üdvözlő szavai után a BKIK vezetői többször is hangsúlyozták, mekkora lehetőségek rejlenek mindkét ország számára a turizmusban, ám ennek sikere elsősorban az infrastrukturális beruházásoktól függ. Ma 400 szerb-magyar vegyesvállalat működik, számukra is üzletet hozhatnak a fejlesztési tervek.


 A szecessziótól a baglyokig


A közös Duna-stratégia kidolgozása különösen fontos, hiszen a Duna a mi közös fő utcánk – fogalmazott az egyik felszólaló. Kismárton Ottó követtanácsos Szerbia turisztikai kínálatát ismertette.  A szerbek számára egyre fontosabb ágazat a turizmus, amely az utóbbi időben fellendült, egyik évről a másikra 12 százalékkal növekedett az ebből származó bevétel.

Natasa Pavlovics, a vajdasági turisztikai hivatal igazgatója, tartománya főbb látnivalóit   mutatta be. Érdekes volt látni-hallani, hogy a tiszavirágzás, a csárdás az ottani  magyarlakta területeken is ugyanolyan népszerű attrakció, mint Magyarországon.

De még sok munkára van szükség ahhoz, hogy a magyarok tudomást szerezzenek a szerbiai aktív turizmusról, a bortúrákról, az UNESCO világörökségi helyszínekről, a gyönyörű szecessziós épületekről, a természeti érdekességekről – például a kikindai baglyokról, vagy a népszerű tökünnepről és más fesztiválokról.

Mindkét ország képviselői hasznosnak ítélték a filmvetítésekkel tarkított munkamegbeszélést, és megállapodtak abban, hogy a jövőben folytatják a kapcsolatfelvételt és az eszmecserét.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Vajdaság

 

Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk