Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

A legrégebbi európai maraton és további őszi különlegességek a Kassai régióban

A legrégebbi európai maraton és további őszi különlegességek a Kassai régióban

 

 Maratonfutók, Fehér Éjszaka, Margitfalvi Finomságok és újabb nosztalgia-vonatok az UNESCO Világörökségek nyomában – ezek az események is felpezsdítik ősszel a Kassai régió idegenforgalmát

 

A legrégebbi sportkincs Kassán

A világon csupán egyetlen olyan maratonfutó-verseny létezik, amely a kassai Nemzetközi Békemaratonnál is idősebb.  Ezért azok a sportolók, akik egyszer már verejtékezve leküzdték a 42 kilométeres távot a kelet-szlovákiai nagyvárosban, mindig feljegyzik október első vasárnapját a futónaptárunkba. Idén október 1-én a történelmi városközpontban több ezer lelkes résztvevő áll majd a startvonalhoz különféle versenyekben, és akárcsak az elmúlt években, a jelentkezők férőhelyei már hetekkel a maraton időpontja előtt megtelnek. „Éppúgy ahogy a Szent Erzsébet-székesegyház, a Nemzetközi Békemaraton is Kassához tartozik. Ez egy egyedülálló sportesemény, amelynek közösségformáló ereje is van. Október első vasárnapján talán csak azok nem állnak szurkolóként az utcákon, vagy versenyzőként a rajtnál, akiknek erre valóban komoly okuk van.  A kassaiak méltán büszkék a legrégebbi európai maratonra, Kassán az október a maraton nélkül talán el sem képzelhető,“ mondta a Kassa Régió Turizmus Kerületi Idegenforgalmi Iroda igazgatónője, Lenka Vargová Jurková. Ahogy ez már hagyomány, a kassai maraton 94. évfolyamát  is a maraton történetének egy kivételes személyisége fémjelzi: a csehszlovák atléta, Emil Zátopek. Négyszeres olimpiai bajnok (ebből három aranyérmet , egészen egyedülálló módon az  1952-es helsinki nyári játékokon szerzett, ahol elsőként ért célba az 5 km-es, 10 km-es és a maratoni távon), távfutóként az első volt a Földön, aki a 10 kilométeres távot 29 perc alatt teljesítette. A Nemzetközi Békemaraton 94. évfolyamára a szervezők az IAAF elnökét, Sebastian Coe-t is meghívták.

 

A fények éjszakája – Fehér Éjszaka

A maraton előestéjén a kassaiakat és a városba látogatókat immár hagyományosan a Fehér Éjszakában láthatjuk.  Ez a projekt számos világvárosban is ismert, Kassán pedig a 2013-as Európa Kulturális Fővárosa címmel együtt indították el. Ilyenkor a város több pontján az új médiumokkal, főként a fénnyel dolgozó kortárs művészek alkotásait csodálhatjuk meg. „A Fehér Éjszaka programjába idén a mi Regionális Információs Pontunk is bekapcsolódik, amely aznap késő estig nyitva áll majd és várja a turistákat. Ezenkívül a székhelyünkön, vagyis a kassai Barkóczi-palota udvarán a Fő utca 48. sz. alatt egy fényinstalláció is látható lesz, amely a Fehér Éjszaka egyik látványossága,“ folytatta a Kassa Régió Turizmus igazgatónője.

 

18 UNESCO emlékhely, amely Kassáról jól megközelíthető

Kassa városa, ahol nemzetközi repülőtér is működik, amely egyre inkább bővíti légi kapcsolatait (2017 júniusától Tel Aviv és Köln is elérhető), a régióba érkező turista számára egy természetes kaput képez. „Kelet-Szlovákiában pedig valóban sok a felfedeznivaló, autóval Kassáról, kényelmesen, 100 perc alatt elérhetünk 18 olyan emlékhelyhez, amely az UNESCO Világörökség Listáján is szerepel. Ezek közé tartoznak a német turisták által rendkívül szívesen felkeresett Szepesség és annak gótikus kincsei: a Szepesi-vár, Szepeshely/Spiąská Kapitula/, a zsegrai /®ehra/ Szentlélek-templom, vagy Lőcse városa. “ Az UNESCO Világörökség Listáján ezenkívül hat barlang is szerepel, amely a széles nyilvánosság számára is hozzáférhető, köztük  a Dobsinai-jégbarlang, ahol a jég egész évben megmarad, vagy a Martonházi-aragonitbarlang /Ochtiná/, amely a világ három látogatható aragonitbarlangjának egyike és Európában az egyedüli. A kulturális világörökség nyomában Északkelet-Szlovákia felé is vehetjük az irányt, ahol az unikális UNESCO fatemplomokat és a kétszáz éves bükkfákat rejtő Vihorláti-őserdőt nézhetjük meg. Az őserdő egy nemzetközi közös bejegyzés része, amely a Kárpáti Ősbükkösökre vonatkozik Szlovákia, Németország és Ukrajna területén.

„A Kassai régióban fellehető UNESCO Világörökségekről szóló érdekességeket és a szükséges információkat a turisták egy erre szakosodott weboldalon olvashatják el, a weareunesco.com oldalon, amely négy nyelven elérhető – a szlovákon kívül németül, angolul és magyarul, tette hozzá L. Vargová Jurková asszony.


 A legrégebbi európai maraton és további őszi különlegességek a Kassai régióban


Vonattal az UNESCO nyomában

A Kassa Régió Turizmus szervezet idén egy saját idegenforgalmi terméket is kidolgozott, amely egy kiránduláscsomagban több tevékenységet is összefog. A termék a régió legfontosabb márkájával függ össze az „Elérhető UNESCO“-val, amely ezúttal a nosztalgia-vonatozást és az aktív turizmust hívja segítségül. A hat, az UNESCO-emlékhelyek nyomába tervezett kirándulás közül már négy meg is valósult: „Az első vonat a Szepességbe indult, az egész régió legjellemzőbb építményéhez, a Szepesi-várhoz és annak környékére. Ezt három barlangos kirándulás követte – a Gombaszögi-cseppkőbarlanghoz, a Dobsinai-jégbarlanghoz és a Martonházi-aragonitbarlanghoz. Az UNESCO vonatkirándulások iránt nagy volt az érdeklődés, ezért – az eredeti tervtől eltérve – úgy döntöttünk, hogy szeptember elején megismételjük a Dobsinai-jégbarlanghoz induló járatot,“ osztotta meg velünk az idegenforgalmi  iroda igazgatónője. Ősszel még két nosztalgia-kirándulás vár ránk a világörökségek felé: október 28-án a Jászói-cseppkőbarlang és Mecenzéf a cél, november 17-én pedig egy retróbuszra átszállva a Domicai-cseppkőbarlang megtekintésével zárul ez a kirándulás-sorozat.

 

A legjobb rendezvények közül az utolsó

A Kassa Régió Turizmus szintén részt vesz a Kassai Kerületi Önkormányzat Terra Incognita c. programjának megvalósításában. A program célja a kulturális turizmus népszerűsítése és támogatása, és a leglátványosabb eleme a tíz TOP rendezvény listája. Ez egy rendkívül színes, több zsánert is felsorakoztató  kínálat a régió legérdekesebb eseményei közül, amely többek között az adott helyszín, környék fejlesztésének lehetőségét is magában hordozza. Éppúgy mint tavaly, idén is a Margitfalvi Finomságok zárják az egész éves kínálatot, amely egy kétnapos rendezvény, az  Alsó-Szepesség hagyományos ételkülönlegességeinek bemutatója. „Éppen a Margitfalvi Finomságok szemléltetik a legjobban, hogyan fejlődhet egy rendezvény annak köszönhetően, hogy felkerül a Terra Incognita TOPlistájára. Az eddig egynapos fesztivál az idén már kétnapos lesz, és nagy népszerűségnek örvend az  régióban,“ egészítette ki a tudnivalókat  L. Vargová Jurková asszony. A Margitfalvi Finomságok időpontja október 14-15.

Írta: Dipl. Ing. Soňa Jelínková

Fotó: slovakia.travel


Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk