Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

500 éves Le Havre

500 éves Le Havre

 

            Le Havre városát 1517-ben I. Ferenc francia király alapította. Ez az első normandiai város, amely különleges bájával hódít napjainkban. Építészete felkerült az UNESCO világörökségeinek sorába. Érdekessége, hogy egyszerre nagy európai kikötő és tengerparti fürdőváros. Folyton változik. A II. világháborút követően, 1950-ben teljesen újjáépítették, és ez az új rész lett világörökség. Modern, nyitott művészeti nagyváros, múzeumai arra emlékeztetnek, hogy itt született meg az impresszionizmus.

            Párizsból két óra ide az út vonattal a Saint Lazare állomástól, megközelíthető repülővel, autóval az A13—A29 autópályán (200 kilométer Párizsból), vagy tengeren.

            A kihagyhatatlan látnivalók: a városközponttól 500 méterre lévő, két kilométer hosszú homokos és apróköves parti sétány, amelyen márciustól szeptemberig 17 étterem várja finomságokkal a vendéget. A kikötő felfedezése hajóval, vagy idegenvezetővel egyaránt érdekes. Ugyancsak lenyűgöz a Bains des Docks vizikomplexum, uszoda, fürdő, vízi sportra vágyók öröme. A Doks Vau bevásárló- és szórakoztatóközpont, amely egykor kávé és pamuttároló dokk volt, ma kulturális, szabadidős, divat, sport, lakberendezési centrumként működik számos étteremmel. Érdemes a XIX. századi erőd területén lévő Jardins Suspendus parkból a kilátásban gyönyörködni, a város, a tenger és az öböl szépségére figyelve. Emblematikus épület a Szent József templom, egyszerre spirituális és esztétikai különlegesség és Le Havre központja újjáépítésének fontos része. Nem szabad kihagyni az újjáépített modern városközpontot, amely 2005-ben az UNESCO világörökség elismerést elnyerte. Végül pedig maga a csoda a Malraux múzeum, a tengerrel szemben; Párizs után itt található Franciaország legnagyobb impresszionista gyűjteménye.

            Az 500. születésnap alkalmából számos színes program várja az ide érkezőket. November 5-ig, öt hónapon keresztül tart az „Egy nyár Le Havre-ban 2017” elnevezésű fesztivál. Művészeti installációk, koncertek, kiállítások, utcai parádék, színházi performanszok és hajók versenye követi egymást. Számos híres művész is részt vesz a nyári programban: Chiharu Shiota, Julien Berthier, Baptiste Debombourg, Vincent Lamoureaux, Vincent Ganivet, Stephane Thidet és Franck Gérard. Néhány alkotás időtálló lesz, néhány pedig csupán időszakos, a közterületeken. Július 6-9 között a Royal de Luxe társulat óriásbábúi töltik meg a várost. Szeptember 9-től október 8-ig Monet „Impresszió, a felkelő nap” című alkotása kerül a középpontba a Malraux Múzeumban. Október 8-án tűzijátékkal fejeződik be a záróünnep.

www.uneteauhavre2017.fr

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: otó: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=224569

Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits