Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Sajtó cikkek | Turisztikai cikkek - PR cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

25 éves a tokaji Disznókő pincészet

 25 éves a tokaji Disznókő pincészet

 

            A szőlőhegy tetején vaddisznóra emlékeztető szikla áll, erről kapta a nevét Tokaj egyik legkiválóbb termőhelye, a Disznókő pincészet. Az UNESCO világörökség részét képező 150 hektáros birtok 25 éve az AXA Millesimes francia cég tulajdona. Boraikat a nemzetközi és a hazai borszakma számos elismeréssel jutalmazta. Az eltelt negyed századról Mészáros László birtokigazgató beszélt a Buddha-Bar Lounge-ban tartott sajtónyilvános eseményen. A rendezvényen került sor a második alkalommal megrendezett Disznókő Tokaj koktélverseny győztesének és helyezettjeinek a díj átadására.

            Mint Mészáros László elmondta, céljuk a természetes borpiacok, éttermek mellett, boraikkal betörés a bárkultúrába, ennek pedig napjainkban jelei tapasztalhatók Amerikában és Londonban is. Aszúik, furmintjaik, különleges dűlőszelektált boraik megalapozták a nemzetközi exportsikereiket. Az Ybl-díjas Ekler Dezső építész terve alapján készült 1993-95 között a cég feldolgozója. Minden évjárat jól dokumentált a kezdetek óta, tehát a tudás továbbadható. Most megtörtént a Hangácsdűlő újratelepítése, 10-15 év múlva megmutatkozhat az eredmény, biztosak abban, hogy ez egy kitűnő terület. A második alkalommal megrendezett, hagyományteremtő koktélversenyen már kilencen indultak, közülük öten jutottak a döntőbe. A nemzetközi zsűri döntése alapján Forray András,


25 éves a tokaji Disznókő pincészet


a fiatal bártender, a Costes Downtown munkatársa győzött Drymatic elnevezésű koktéljával. A győztes koktél alapanyaga 2016-os késői szüretelésű furmint, lime lé, üdítő, tequila, és érdekességként végül egy kis kapor. Mindez összerázva és leszűrve. Aki megkóstolhatta, elismeri, méltó módon képviseli a Disznókő borászat stílusvilágát. Az első díj tehát jogosan jár a fiatalembernek, aki Bordeaux-ba utazhat tanulmányútra, a Disznókő cég francia testvérbirtokaira. Forray András kérdésünkre ismertette a Drymaticnak elnevezett koktélja hozzávalóit, azt is, hogy kedvel fűszeres, boralapú koktélokat készíteni. Már Londonban is megkóstolható ez a koktél. Kitűnő, friss, nyári és üdítő.

            Második díjat kapott Ferenczi Gergő, harmadik Sáfár Botond, mindketten a Buddha Bar bártenderei, ugyancsak harmadik lett, azonos pontszámmal Ispán György.

            Lesti Zoltán, a Disznókő pincészet borásza kóstoltatta a győztes koktélt,


25 éves a tokaji Disznókő pincészet


majd a cég ikonikus furmintjait, végül egy csodálatos aszújukat. Szeptember 8-án lesz a 25 éves évforduló, de várják az érdeklődő vendégeket a Tokaji ősz rendezvénysorozatára, szeptember 15-17 között.

Írta: Dr.Hajós Anna

Fotó: Dr. Hajós Anna, aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Vissza » Sajtó cikkek

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits