Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria | Turisztikai képek- ahol jártunk

Tavaszi párszázas túrák

tavaszi bakancsos túrákfotó forrása:  pixabay.com / Oldiefan (Free for commercial use)


Vannak párszázas ajánlatok, párszázas boltok, ebben az ajánlóban pedig párszázas túrákról írunk.

Ahogy beköszönt a jó idő, a legtöbben vágyunk ki a természetbe. Napjainkra az aktív kikapcsolódásnak már számtalan formáját űzhetjük, azonban még mindíg a hagyományos gyalogos túrák, amik nem igényelnek hosszabb előkészületet, költséges felszerelést.

Akik már készítik a bakancsokat, azoknak ajánlom a következő tavaszi túrákat hazánk szép tájain. A párszázas jelző itt nem a túra hosszára, vagy nehézségére utal, hanem az alacsony részvételi díjra. Ezekre a programokra azok is eljuthatnak, akik eddig esetleg anyagi megfontolásból nem csatlakoztak vezetett túrához.


kép forrása:  pixabay.com


Lehet válogatni gazkóstoló túra, geobotanikai -és barlangtúra, vízimadár megfigyelés, arborétum látogatás, gyógynövénykertbe, vagy virágpompás csodarétre vezetett túrák között. Található a lista végén egy érdekes „kakukktojás” is... :)


Vezetett természetismereti és „gazkóstoló” nyílt túra a Mecsek Egyesület szervezésében Cserkúton és környékén. 

Április 7-én egy nem hagyományos egész napos túrán vehetnek részt a vállalkozó szelleműek, amit a Mecsek Egyesület szervez az érdeklődőknek: gazkóstoló ehető vadnövényekből frissen sült házi kenyérrel (a Bio Biánál).  

gazkóstoló túra
kép forrása: Mecsek Egyesület, mecsekegyesület.hu


Helyszín, találkozó:
Cserkúti-csárda

Időpont: 2018. április 7. (szombat) 9:20 

Útvonal: Cserkúti-csárda – Nagymál-tető – Cserkút – Bio Bia portája – Szőlő-dűlő – Boldogasszony-völgy – déli Farkas-forrás – régi lőtér – Árnyas-forrás – Patacs 

Nehézségi fok: közepes 
Táv: 9 km. Szintemelkedés: 340 m 

Találkozó a Cserkúti csárda nevű megállóban 9 óra 20-kor. A helyszín elérhető a Budai Állomásról 8.43-kor, az ÁRKÁD-tól 8.56-kor, Uránváros, autóbusz-állomástól 9.10-kor indul a 26-os járattal. 

Gazkóstoló túra díja: 500 Ft/fő 

Túravezető: Keresztes Zsuzsanna  

Jelentkezés, információ:
Mecsek Egyesület
Telefon: +36-30/587-0792 (Kiss Milán, titkár)
E-mail: mecsekegyesulet@gmail.com 

 

kép forrása:  pixabay.com 


Vízimadarak a Bika-réten, függőhídon átkelés, sülthal és Rinya-völgy, ahol tilos a rinyálás.  :)

A Dun-Dráva Nemzeti Park által szervezett túra a babocsai Rinya-völgyben. Az elárasztott Bika-réten vízimadarak megfigyelésére is lesz lehetőség. Tovább haladva, egy függőhídon is átkelve, a túra végül a Péterhidai Vízimalom mellett ér véget. Itt a hagyományos helyi halsütési móddal lehet megismerkedni, és persze meg is lehet kóstolni a frissen sült halakat. 

Túra időpontja:  2018. április 7. 10:00 óra
Találkozó helyszíneBabócsa, vasútállomás (Kossuth u. vége)
Túra hossza, időtartama: 7-8 km, 3-4 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő 

Ajánlott lábbeli: GUMICSIZMA!

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges. 

Jelentkezés, információ:
Duna-Dráva Nemzeti Park

Telefon: 30/326-9459, 30/377-3388
E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu
 

 

Tanúhegy látogató geotúra lávatavi sétával, 40 méter magas, orgonasípokkal, vacogtató Sárkánylik-barlanggal.

A Föld Napja alkalmából a Bakony–Balaton Geopark által szervezett vezetett geotúra a 415m magas Szent György hegyen.

bazaltorgonákkép: Bazaltorgonák - fotó: Tóth Sándor Péter, geopark.hu

A tanúhegy egykori lávatavában sétálva a túrán résztvevők megismerkedhetnek a kb. 4 millió éves vulkán kitörései nyomán felszínre került kőzetanyagok keletkezésének történetével, megcsodálhatják a látványos, 30-40 méter magas, orgonasípokhoz hasonlító bazaltalakzatokat. A geotúra során választ kapunk arra, mi köze van a Pannon-tónak a hegy kialakulásához, miért van állandóan – még a nyári kánikulában is - jéghideg a Sárkánylik-barlangban és környékén. Szó lesz a hegy kápolnáiról, egyedi növény- és állatvilágáról is, a hegy tetejéről pedig csodás panoráma tárul a túrára vállalkozók elé.  

Túra időpontja: 2018. április 21. 10:00
Találkozó helye: Raposka, Fő utcai elágazás után, parkoló a Szent György-kútnál
Túra hossza, időtartama: 5 óra
Részvételi díj: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő 

Előzetes bejelentkezés szükséges, legkésőbb előző nap 18.00 óráig
A túra időpontja előtt érdemes a honlapon, illetve a megadott elérhetőségeken érdeklődni. 

Jelentkezés, információ:
Bakony–Balaton Geopark
Sárdy Julianna geotúra-vezető
Tel: +36 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.hu


Bakonybélkép: Bakonybél látképe - fotó: Mészner Viktor


Bakonyi bakancsos túra Mészner Viktorral

Vezetett bakancsos túra olyan történelmi helyek érintésével, mint a Táboros-hegy, Vár-völgy, Bakonyújvár. Ezek a földrajzi nevek egyazon legendához kapcsolódnak. A túrán két komolyabb emelkedő lesz, de ezek sem veszélyesek.

A látnivalókat a túravezető fogja ismerteti, előzetesnek annyi, hogy Bakonyújváron például egy egykori rablólovag vár maradványaival lehet találkozni. A 18. században még tekintélyes vár állott itt a Várhegy gerincén, a Podmaniczky-vár, vagy másnéven Bakonyújvár. Ma már csak az egykori várfal szakaszi kivehetőek. A Gerence-patak két oldalán található Gerence-völgy pedig remek lehetőséget biztosít a kirándulni, táborozni vágyóknak. 

Túra időpontja: 2018. 05.19. (szombat) 10:00
Találkozó helye : Bakonybél, Pikoló vendéglő, Kossuth u. 1. 
Útvonal : Bakonybél - Bakony Hotel - Táboros-hegy - Odvas-kői rét - Gerence-völgy - Vár-völgy - Bakonyújvár - Tönkölös – Bakonybél
Táv :13 km, szintemelkedés 500 m
Várható visszaérkezés a vendéglőbe : 15 óra körül
Részvételi díj : 700 Ft/fő
tartalma :
 - túravezetés
- 1 db ajándéktárgy 
- 1 db 100 Ft-os italjegy ami a túranapon a Pikolóban beváltható 

Elérhetőség, információ:
Mészner Viktor
Telefon: 06-30-49-08-401
Túra linkje

 

Egyhajúvirág
kép: Egyhajúvirág és tarka sáfrány - fotó: Aradi Eszter, knp.hu


Csatangolás a kiskunsági Csodaréten

Kora tavasztól egészen őszig egymást váltják a szebbnél szebb virágcsodák, folyamatos virágpompába borítva a kisunsági rétet. A terület egyik legnagyobb növénytani értéke az egyhajúvirág, de ugyancsak látványosak a különböző orchideafajok vagy a nősziromfélék. A Kiskunsági Nemzeti Park területén vezetett túra formájában a Csodaréten megtekinthetők ezek a kedves virágok. Mind az egyhajúvirág, mind a tarka sáfrány védett, károsításuk, leszedésük szigorúan tilos!

Túra időpontja: 2018. május 19. 10:30
Találkozó: Ásotthalom szélén a Gárgyán-erdő mellett található „Ásotthalom erdei pihenő” nevű buszmegállóban. (Megközelítés: Szegedről autóbusszal a Mars-térről)

Részvételi díj: felnőtt 900 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft, családi 2000 Ft

Információ, jelentkezés: 
Krnács György, +36 30/4458-293

 

Mezítlábas ösvény, gyógynövény teák. A halimbai esperes emlékháza és egy oktatókert, ahol nem csak nézni szabad.  

A Veszprém megyei Halimbán található Dr. Szalai Miklós, a halimbai esperes hajdani lakóháza, ami ma múzeumként, a körülötte lévő kert, gyógynövényes bemutató- és oktatókertként működik a nagyközönség számára.

Halimbai tankertkép forrása: halimba.hu


A vezetett múzeum – és kertlátogatás főleg kertbarátoknak, kertészkedőknek tartalmaz sok hasznos információt. A múzeum mellett megtekinthető az egykori teakeverő ház, mely jelenleg helytörténeti gyűjteményként üzemel (megőrízve a régi használati tárgyakat, bútorokat). Imre Zsuzsanna kertészmérnök vezetésével a látogatók bejárhatják a majd 4000 négyzetméteres tankertet is, ahol jól megférnek a gyógynövények és a veteményes, gyümölcsös. Az évelő, egy- és kétnyári fajokat felsorakoztató gyógynövényágyásoknál lehetőség van testközelből is megismerkedni az egyes gyógynövényekkel, fajokkal: meg lehet azokat tapintani, megillatolni, esetleg meg is kóstolni.

A kert hátsó része veteményágyásoknak és gyümölcsfáknak (őshonos magyar gyümölcsfajták) ad helyet. Itt a tudatos növénytársítás hasznosságáról, a talajtakarási lehetőségekről, illetve a komposztálásról és a  biológiai növényvédelemről lehet többet megtudni, továbbá a látogatók bepillantást nyerhetnek a termesztéshez használt különböző berendezések (üvegház, fóliasátor, süllyesztett hollandi/melegágy) működésébe is. Sőt, számos – hagyományos és újkeletű - gyógynövény szárítási módszer is tanulmányozható (többek között egy napkollektoros és napelemes mobil növényszárító berendezés is.) a halimbai tankertben. Hasznos információkkal gazdagodhatnak a téma iránt érdeklődők.

Jó idő esetén a kertben kipróbálható egy 14 különböző, kizárólag természetes alapanyagokból álló Kneipp-féle „Mezítlábas” ösvény, ami meztelen talpakkal bejárható. 

Akik megszomjaznak a kert bejárásban, azok gyógynövény teát kóstolhatnak, amihez a gyógynövényeket a kertben termesztik. 

Az emlékház és a kert tavasztól őszig látogatható, hétfőtől péntekig reggel 8 és du. 15 óra között. 

A kertlátogatás belépő díja: felnőtt 500 Ft, diák és nyugdíjas 300 Ft

Elérhetőség:
Imre Zsuzsanna kertészmérnök
Telefonszám: 06-20/229-6146
weblap

 

Egész napos séta a pécsi arborétum virágzó növényei között.

Több mint harminc védett növényfaj - többek között csodabogyók, pirítógyökér - , sőt a tavasszal (április második felében) nyíló, fokozottan védett bánáti bazsarózsa is megcsodálható a pécsi Pintér-kert Arborétumban.

Pintér-kert Arborétum
kép: szárnyas oroszlán őrzi a növényritkaságokat - fotó: wikimedia.org
/From Wikimedia Commons, the free media repository/


Az Arborétumok Napján az egész napos növényünnepen kedvezményes árú jegy megvásárlásával megtekinthető, megismerhető a kora nyári pompájában tündöklő Pintér-kert Arborétum növényvilága. Az arborétumi séta mellé kijelölt időpontokban ingyenes szakvezetést is biztosítanak a látogatók számára.
 

Túra időpontja: 2018. május 29.
Helyszín: Pintér-kert Arborétum, Pécs
GPS koordinátái: N46.08825 E18.23430
Szakvezetések időpontjai: 9.00 óra, 11.00 óra, 14.00 óra 
Program időtartama: 1 óra 
Részvételi díj: 200 Ft/fő

 

Óbuda rejtélye - interaktív nyomozós játék azoknak, akik a hagyományos városnézésnél többre vágynak.

Rejtélyek városa
kép forrása: budapest.rejtelyekhaza.hu

 

Egy különlegességet hoztam a programajánló végére, mégpedig egy detektív túrát, ahol a rejtély megoldása mellett Óbuda látnivalóival is megismerkedhetsz.

Ha mindig is szeretted volna nyomozóként kipróbálni magad, vegyél részt ebben a kalandban. Mintha egy Agatha Christie regény főszereplője lennél... Detektív Hétvége Óbudán. Derítsetek fel a macskaköves utcákat járva egy rejtélyt, melyet csak Óbuda nevezetes helyszíneire ellátogatva tudtok megoldani egy térkép és egy feladatsor segítségével. Minden helyszínen egy újabb nyom, új fejtörő vár.

Túra időpontja: 2018. április 14. 10:00 és 2018. április 15. 18:00 között bármikor (az időpont az időjárás függvényében változhat)

Találkozó helye: Esernyős - Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont
1033 Fő tér. 2.

Ár: Ezen a hétvégén diák áron (950Ft/fő) vehettek részt. 10 éves kor alatt INGYENES!

Játék menete: az Esernyős kávézóba 10:00-18:00 óra között kérhetitek a kaland-feladatsorotokat. Ezek végigkalauzolnak titeket a történeten, nyomokon, feladatokon és a krimi túra útvonalán - a végére teljesen össze fog állni a kép, ahogy felderítetek egy gyilkosságot, vagy megoldjátok a rejtélyes esetet.

Létszám: mehettek ketten is, de nagyobb csoportokat is szívesen várnak.

Információ, jelentkezés:
Fekete Kristóf
E-mail: budapest@rejtelyekhaza.hu

 
 

Szép időt, kellemes kikapcsolódást!

 

írta: Vrábel Ilona Éva

képek forrása: pixabay.com, Mészner Viktor, halimba.hu, Tóth Sándor Péter,
geotura.hu, mecsekegyesulet.hu, Aradi Eszter, knp.hu,
budapest.rejtelyekhaza.hu, wikimedia.org


Vissza » Programajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk