Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

MÁV Nosztalgia 2017

MÁV Nosztalgia 2017

 

            Ha egy kisgyereket megkérdezünk, mi szeretne lenni, gyakran kapjuk azt a választ, hogy mozdonyvezető. Csodálatos varázsa van napjainkban is a vonatnak, hát még azoknak a régi, „old timer” mozdonyoknak, étteremkocsiknak, különleges régi vagonoknak, amelyek regényekben fordulnak elő, mint Agatha Christie Orient expressze. Nem véletlen, hogy őszinte csodálat övezi a napjainkban is a nem kevés energiával, és szakértelemmel eredeti állapotába visszajavított vasúti járműveket, sokan csodálják meg a muzeális értékű járműparkot, amely egyedülálló egész Európában. A Vasúttörténeti parkban tárolják és szerelik a flottát. Egy-egy gőzmozdonynak például 20-25 millió forintba kerül a felújítása.


MÁV Nosztalgia 2017


    Az uniós csatlakozásunkat követően a muzeális vonatok közlekedtetése önálló vasútvállalat megalakítását tette szükségessé. A MÁV Nosztalgia Kft. 1992 decemberében alakult utazási irodaként, azzal a céllal, hogy a MÁV üzemképessé tett nagy muzeális értékű vasúti járműveit használatban megőrizze, velük utazásokat szervezzen, és ezzel növelje a MÁV imázsát. 70 százalékban a járművek tulajdonosa a MÁV, a többi magánszemélyeké. Jövőre lesznek 25 évesek. A flottájuk 100 darabból áll, ebből 30 gőzmozdony, dízelmozdony, dízel motorkocsi, villamos mozdony. A 70 kocsi között van két és négytengelyes, fapadostól a luxus hálókocsiig.


MÁV Nosztalgia 2017


Büszkék a 424-es gőzmozdonyra, a Bivalyra, amely 1955-ben készült és képes a legtöbb nosztalgia kocsit húzni. Van teakfával bélelt, 1912-ben készült, és több, egykor a Magyar Királyi Vasutak tulajdonában álló étkezőkocsijuk. Az 1923-as sínautóbusz, az Árpád ugyancsak jó állapotú, minden tartozéka eredeti. Nagy a baráti köre a NOHAB svéd dízel mozdonyoknak, Magyarországon ebből nyolc van, pirosak. Ezek a múzeális értékű szerelvények gyakran szerepelnek külföldi, francia, amerikai, svájci, német filmekben is. Persze magyar filmben is, például a Saul fia címűben.

Mint Komáromy Attilától,

MÁV Nosztalgia 2017


a cég értékesítési igazgatójától megtudtuk, az évek során törzsutas körük alakult ki, közönségük általában a nagyszülők az unokákkal, az egykori dolgozók, és a nosztalgia kedvelői. Tavaly 26 útjuk volt, leggyakrabban szájhagyomány, vagy az internet útján tudják meg a programokat a jövendőbeli utasok. A gőzmozdony húzta vonat befogadó képessége 320 fő. Az élményvonatok, retro vonatok többsége légkondicionált. Idén 36 érdekes utat terveznek. Általában szombatra. Az egyik legnépszerűbb a Semmeringre vezető, itt érdekes alagutakon, hidakon haladnak át, gyönyörű tájakat érintve. Tavasszal, nyáron, ősszel, és most már télen is megtelik a nosztalgia vonat.

MÁV Nosztalgia 2017


            Ami még idén következik:

Május 20-án gőzös megy Nagymaros – Zebegény- Szob érintésével a Nyugati pályaudvarról.

Május 27-én az ausztriai Semmeringre indul a retro vonat, amelyre már amerikai és japán turisták is jelentkeztek.

Június 17-én az Esterházy expressz a fertő tó és Sopron környékére indul, összekötve az utazást hajózással a tavon.

Június 24-én a Szentivánéji álom elnevezésű úton az osztrák Dunakanyart látogathatják meg másfél napos úton. Ennek egyik érdekessége a „bulikocsi”, amelyben oda és visszaúton diszkózene mellett táncolni, bulizni lehet.

Július 8-án Bakony-Zirc- Pannonhalma élményvonat járja be az említett területet, a különleges szépségű tájat.

Július 16-án az Isonzó expressz az I. világháborús csaták és temetők meglátogatására viszi el az érdeklődőket. A szervezésben sokat segít Szlovénia magyarországi nagykövete, Ksenia Skrilec. Ez többnapos út, szállodai megszállással.

Augusztus 12-én a Tisza-tóhoz indítanak szerelvényt; itt lehetőség lesz buszos fakultatív kirándulásra a Hortobágyra.


MÁV Nosztalgia 2017


Október 7-én a Hegyalja expressz utasait szervezett borkóstoló várja a Disznókő pincészetben.

Október 14-én ismét irány a Semmering.

Október 21-én a Csabai expressz a Békéscsabai Kolbászfesztiválra viszi utasait, megállnak Cegléden és Szegeden is.

November 25-től kezdődnek az adventi utak. Nosztalgia vonatok indulnak Bécsbe, Schönbrunnba, december 16-17-én Prágába. Szegedről kezdődik az utazás, ám több helyen lehet fel, illetve visszafelé leszállni.

December 8-án Kismarton az uticél, a kastélybeli vásár, a Haydn ház és gyermekfoglalkozások várják az utasokat.

Az utakban természetesen a megtapasztalt élmények a legfontosabbak, de sorsolás is folyik, a fődíj pedig két fő részére egy ingyen út.

            Egész évben közlekednek a Gyertyafény Expressz vacsoravonatok, egyszerre érdekes úti célokat és különleges gasztronómiai élményt kínálva múltidéző atmoszférában.

MÁV Nosztalgia 2017


Évente mintegy tízezren választják a MÁV Nosztalgia Kft. útjait, és ebbe nincsenek beszámítva az úgynevezett charter utak, amelyeket magyarországi cégek saját dolgozóik részére fizetnek, illetve külföldi csoportok utazásai, amelyeket utazási irodák külön szervezésében bonyolítanak.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Máv Nosztalgia, aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Vissza » Programajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk