Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Felharsannak a fúvóso, döngenek a dobok - Nemzeti Katona Fesztivál

Felharsannak a fúvóso, döngenek a dobok - Nemzeti Katona Fesztivál

 

Június 17-én ismét felharsannak a fúvósok, döngenek a dobok, s megszólalnak a kedvelt dallamok öt hazai katonazenekar tolmácsolásában Debrecen utcáin. Városszerte zenés felvonulások, térzenék, látványos alaki bemutatók és koncertek várják a közönséget a 2017-ben első alkalommal megrendezésre kerülő Nemzeti Katonazenekari Fesztiválon.

 

Programok:

9:30 Hatvan utca | Pusztai felvonulás (A Hortobágy házhoz jön programja)

9:40 Kossuth tér | A hortobágyi menetet a Debrecen Helyőrségi Zenekar térzenéje fogadja

10:15 Simonyi-kapu | A hortobágyi menet érkezése, Simonyi óbester emléktáblájának koszorúzása

10:25 Simonyi-kapu – Nagyerdei Kultúrpark | A pusztai felvonulás zenés kísérete: Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar

10:30 Nagyerdei Kultúrpark | A hortobágyi menetet a Debrecen Helyőrségi Zenekar térzenéje fogadja

11:00–17:00 Nagyerdei Kultúrpark | A Hortobágy házhoz jön programjai

13:00 Nagyerdei Stadion északi rendezvénytere | Katonai eszköz- és járműbemutató, gyermekprogramok

16:20 Nagyerdei Stadion északi rendezvénytere | Katonazenekarok bevonulása

16:30 Köszöntők

16:40 Szakalaki bemutatók (gyepshow)

17:40 A zenekarok összevont koncertje

20:30 Nagyerdei Szabadtéri Színpad | A Magyar Honvédség Központi Zenekarának előadása világhírű musical-részletekkel

Közreműködnek: Ress Hajnalka és Egyházi Géza, a Madách Színház magánénekesei

Vezényel: Kovács Tibor alezredes, Szabó Imre őrnagy

 

Meghívott együttesek:

Debrecen Helyőrségi Zenekar

Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar

Kaposvár Helyőrségi Zenekar

Magyar Honvédség Központi Zenekar

Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

 

A programok ingyenesen látogathatók.

 

Bővebb információ: http://www.fonixinfo.hu/nemzeti-katonazenekari-fesztival-cikk

 

 

HORTOBÁGY HÁZHOZ JÖN! – PUSZTAI KÍNÁLÓ, LOVASNAPI HÍVOGATÓ

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nonprofit Kft., valamint a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. június 17-én második alkalommal rendezi meg a Hortobágy házhoz jön! – pusztai kínáló elnevezésű kulturális és gasztronómiai programsorozatot. Az esemény a 2017. július 7-9. között a Hortobágyon megrendezésre kerülő 51. Hortobágyi Lovasnapok beharangozó programja is egyben.

 

A szervezők szándéka az, hogy a Hortobágy házhoz jön! – pusztai kínáló rendezvénynek köszönhetően minél többen megismerjék a Hortobágy természeti kincseit, a nemzeti park ökoturisztikai kínálatait, védjegyes termékeit, az autentikus hortobágyi ízeket, a gasztronómiai különlegességeket, a helyi kézműves portékákat.

 

2017-ben szintén ezen a napon első alkalommal rendezik meg a Nemzeti Katonazenekari Fesztivált. Az egynapos eseményen újra felharsannak a fúvósok, döngenek majd a dobok, s megszólalnak a kedvelt dallamok, öt hazai katonazenekar tolmácsolásában. Városszerte zenés felvonulások, térzenék, látványos alaki bemutatók és koncertek várják a közönséget, a Hortobágy Házhoz jön programjaival karöltve.

 

Bővebb információ: http://www.fonixinfo.hu/hortobagy-hazhoz-jon-pusztai-kinalo-lovasnapi-hivogato-cikk

 

Az 51. Hortobágyi Lovasnapok beharangozó kisfilmje megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=9MR7ENrYtRY

 

 

BEN HUR, MÁSODIK NEKIFUTÁS, KATONAZENE ÉS BÁBSZÍNHÁZ – A NAGYERDEI SZABADTÉRI JÁTÉKOK AKTUÁLIS ELŐADÁSAI

 

A hagyományos színházi szezon még véget sem ért, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok előadásai viszont már javában zajlanak a színházkedvelő közönség és a könnyed szórakozás híveinek legnagyobb örömére. A Nagyerdei park csodálatos erdei környezetében található Nagyerdei Szabadtéri Színpadon hazánk legnépszerűbb színházi és tánctársulatai, tánc- és színművészei, énekesei váltják egymást egész nyáron.

 

A június 12-18-i héten a Madách Színházé, a Karinthy Színházé, a Magyar Honvédség Központi Zenekaráé és a Vojtina Bábszínházé a főszerep. A közönség olyan szórakoztató darabokat láthat, mint a halhatatlan Oscar-díjas filmet ihlető Wallace-regény, a Ben Hur fergetegesen abszurd „zsebszínpadi” változata a Madách Színház sztárszínészeinek – Magyar Attila, Nagy Sándor, Szerednyei Béla és Trecskó Zsófia – előadásában vagy az amerikai író, Murray Schisgal – több világsikert aratott színpadi mű szerzője – Második nekifutás című fergeteges vígjátéka a Karinthy Színház parádés szereposztásában, Szilágyi Tiborral és Pápai Erikával a főbb szerepekben.

 

A Nemzeti Katonazenekari Fesztivál záróakkordjaként a Magyar Honvédség Központi Zenekara világhírű musical előadásokból válogatva ad koncertet, Ress Hajnalka és Egyházi Géza, a budapesti Madách Színház magánénekeseinek közreműködésével. A kisebbeket pedig a hét utolsó napján a debreceni Vojtina Bábszínház évadzáró rendezvénye, az Itt a vége, fuss el véle! Hurrá, vakáció!, valamint A só című zenés mesejáték várja.

 

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok

programjairól bővebben: http://www.debreceniszabadteri.hu/programok.html

 

 

XY – ÚJGENERÁCIÓS LENGYEL-MAGYAR ÉLMÉNYEK A VÁSZNON

 

Önirónia és társadalomkritika, a tömegkultúra jellegzetes szimbólumainak mozgósítása és a szélsőséges képzettársításokból, harsány kontrasztokból való építkezés egyszerre jellemzi az XY című tárlat generációs élményekben gondolkozó művészeit.

 

A generációelméletet két amerikai szerző, William Strauss és Neil Howe alapozták meg, akik az X generációhoz sorolják a 60-as, 70-es években, az Y generációhoz pedig a 80-as, 90-es években születetteket.

 

Az XY – Újgenerációs lengyel-magyar festészet című tárlaton az X generációhoz tartozó kurátorok, Kónya Ábel és Éliás István válogatásán keresztül ismerhetjük meg az Y generáció alkotóinak merész képi gondolkodását, s ezáltal a festészet legfrissebb tendenciáit.

 

A kiállítás június 17-én 16 órakor nyit a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2. emeleti kiállítóterében. A megnyitón köszöntőt mond Jarosław Bajaczyk, a budapesti Lengyel Intézet megbízott igazgatója. A tárlatot megnyitja Kukorelly Endre, József Attila-díjas író, költő, kritikus. Közreműködik a Trojka Színház Társulás.

 

Kiállító művészek: antalaci, Marta Antoniak, Bajkó Dániel, Barta Bence, Bereczki Kata, Natalia Buchta, Monika Chlebek, Wiktor Dyndo, Ezer Ákos, Ron Fischer, Karolina Jabłonska, Jagicza Patrícia, Kósa Gergely, Juliusz Kosin, Könyv Kata, Tomasz Kręcicki, Kamił Kukla, Kupeczik Ágnes, Agata Kus, Monika Mysiak, Orr Máté, Naomi Devil, Olga Pawłowska, Krzysztof Pietka, Cyryl Polaczek, Rácz Noémi, Justyna Smoleń, Paulina Stasik, Łukasz Stokłosa, Sütő Róbert, Radosław Szlęzak, Szolnoki Szabolcs, Wojciech Szybist, Teplan Nóra, Verebics Ágnes, Agnieszka Wielewska

 

A kiállítás 2017. június 17. és augusztus 6. között a MODEM 2. emeleti kiállítóterében.

 

A kiállításról bővebb információ: http://www.modemart.hu/program/az-xy-cimu-fiatal-festeszeti-tarlat-megnyitoja

 

 

KULTÚR PIKNIK A MODEM BELSŐ KERTJÉBEN

 

Az aktuális kiállítások mellett júniustól újabb rendhagyó programsorozattal várja az érdeklődőket a MODEM. A modern és kortárs művészeti galéria belső kertje ideális helyszíne egy kellemes szombati esti lazuláshoz, melyhez a hátteret az épületkomplexum lenyűgöző építészeti környezete, hangulatos belső kertje, a programot pedig helyi underground művészek biztosítják.

 

A szombat esti KultúrPiknik alkalmai a minőségi szórakozást és a művészeteket kedvelőknek szólnak, akik szívesen hallgatnak a szabadban babzsákokon heverészve máshol nem hallható zenéket, illetve néznek falakra vetített videóinstallációkat. Nem kell azonban sötétedésig várni a KultúrPiknikre érkezőknek: a MODEM belső kertjében már kora délutántól várjuk a zenerajongókat, ráadásul a belépő aznap a megadott kiállításra is érvényes.

 

Program: videóvetítés az NDK válogatásában és elektronikus zene a Civisground, a Sav-Bázis, valamint a Dub Székház Dj-inek tolmácsolásában.

Dj-k: DRJ / Zsupi / Dirty Ice

Start 16:00 / End 03:00

A belépés ingyenes!

 

Bővebb információ: http://www.modemart.hu/program/kulturpiknik

 

 

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA DEBRECENBEN BEHARANGOZÓ KISFILM KÉSZÜLT

 

2017-ben június 24-én rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját országszerte, melynek „fővárosa” idén Debrecen, a kiemelt tematika pedig az értékőrzés lesz.

 

Debrecenben a „Múzeumi Negyed” egységei évek óta összefognak a rendezvény sikere érdekében: a Déri Múzeum, a MODEM, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza, a Református Kollégium Múzeuma és a Református Nagytemplom együttesen látogatható a Múzeumok Éjszakáján egyetlen, kedvezményes karszalag megvásárlásával.

 

A debreceni programok beharangozására hangulatos kisfilm készült, mely megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=jibPUQg8-aM

 

ŐSLÁP ÉS NAGY-HEGY – VEZETT TÚRÁK KÜLÖNLEGES ALFÖLDI TÁJAKON

 

A Hortobágyi Nemzeti Park felügyelete alatt hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, a Hortobágy mellett további alföldi tájvédelmi körzetek is állnak. Ezek közül június 17-én két különleges és fokozottan védett terület bejárására nyílik lehetőség a nemzeti park munkatársainak vezetésével. A szakvezetéses túrák a Bátorligeti Ősláp területét és a tarpai Nagy-hegyet, valamint azok vegetációját, természeti és néprajzi értékeit mutatják be az érdeklődőknek.

 

Vezetett túra a Bátorligeti Ősláp területén

 

A Bátorligeti ősláp az egyik legrégebbi fokozottan védett terület az országban. Ez az alig 53 hektáros terület őrizte meg a legteljesebben az Alföld vegetáció- és tájképtörténetének különböző állapotait. Ősi növény- és állatvilágának fennmaradását a kedvező mikroklíma tette lehetővé. Az őslápon belül az élővilágot és a láp kialakulását bemutató kiállítás is látható, melynek leggazdagabb része az ősláp botanikai vonatkozású anyaga.

 

Helyszín: Bátorliget

Időpont: 2017. június 17. (szombat), 10:00 óra

 

Vezetett túra a tarpai Nagy-hegyen

 

A tanösvény és a felhagyott kőbánya bejárása során megismertetjük a hegy és környezetének gazdag élővilágát, természeti és néprajzi értékeit. A belső-kárpáti vulkáni övezet részének tekinthető Nagy-hegy fejlődéséről, kőzeteiről, vulkáni működéséről is informálódhatnak a látogatók.

 

Helyszín: Tarpa, Nagy-hegy

Időpont: 2017. június 17. (szombat), 10:00 óra

 

Bővebb információ:

http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/esemenyek/736/vezetett-tura-a-batorligeti-oslap-teruleten

és

http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/esemenyek/737/vezetett-tura-a-tarpai-nagy-hegyen

Írta: Erdei Nóra

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Vissza » Programajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk