Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

„Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig”

„Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig”


Hosszú, forró júliusi és augusztusi napokon a világ legnagyobb sporteseményei zajlanak nálunk. Vizi világbajnokság négy helyszínen, Forma1 Mogyóródon, EYOF Győrben és számtalan nyári fesztivál a Balatonon és országszerte. Csak győzzük a programokat követni. Amelyiken módunk van személyesen is részt veszünk, ha nincs, egyiket-másikat fotelból nézzük a tévén. No, és mire van szükségünk ilyenkor? Hát persze, hogy egy jó hideg, habos, hűsítő sörre!


„Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig”


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös időszaki kiállítása „Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig” címmel bemutatja - a két múzeum gyűjteményeire építve- a hazai kereskedelem, ipar és vendéglátás egy újabb fontos területét, a sörgyártást és sörfogyasztást. A honfoglalástól napjainkig összegyűjtött színes anyagban, a MKVM érdeme mellett, a kunszentmártoniak azt demonstrálták, hogy a magyar sörfőzés történetében nem elhanyagolhatóak az alföldi települések, ahol a kora újkortól kezdve jelentős sörfőzés folyt, a főként német serfőző mestereknek köszönhetően -nyitotta meg a kiállítást Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének  igazgatója.


„Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig”

 

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon?

Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekre a látogatók megkapják a válaszokat a korabeli színes poszterekkel, a sörfőzőmesterség kiállított tárgyaival, amelyeken keresztül megismerhetik a  honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel.


„Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig”


Időrendi sorrendben utalás történik a sörfőzés ókori eredetére, majd honfoglaló őseink italkultúrájának bemutatásával kezdődik el a hazai történet. A középkorban a rendházak sörfőzői tevékenységét emelik ki, majd a következő blokk a 16. század végétől már céhes keretekben folyó magyar sörgyártás nagy korszakát mutatja.


A gyárak ontják a Kőbányait, Sopronit, Borsodit

Érdekes a hazai ipari sörgyártás szemléltetése az államosításig. Bemutatásra kerül Kőbánya szerepe az ipari sörgyártás megindításában, a területén működő kisebb-nagyobb gyáraktól kezdve egészen a Dreher-Haggenmacher konszern kialakulásáig. De nem csak a fővárosi gyárakra helyeződik hangsúly, hanem természetesen más városokban működő nagy múltú gyárak is -Sopron, Pécs, Nagykanizsa -helyet kapnak a kiállításban. Az 1948-as államosítás nagy fordulópont volt a hazai sörgyárak életében is. Három gyár (Kőbányai, Soproni, Pannónia) reprezentálja ekkor az iparágat, melléjük 1973-ben felsorakozott a Borsodi Sörgyár is. 1981-ben a sörgyárak elindultak az önállósodás, a nyugati márkák felé való nyitás útján, mely a rendszerváltást követő teljes privatizációhoz vezetett. 

A tárlaton a kisüzemi főzdéket, valamint a hatásukra és kezdeményezésükre megjelenő sörfesztiválokat is bemutatják. Noha a kisüzemi főzdék kapacitása messze alul marad a gyárak termelésétől, mégis mára a minőségű kézműves sörök fogyasztása a magyar sörkultúra szerves részévé vált.


„Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig”


Vendéglők, kocsmák, söröskorsók

A kiállítás harmadik nagy egységében a sörfogyasztás helyszíneit járják körbe. Ebben az egységben két enteriőrt rendeztek be, az egyik a 20. század első felének vendéglőjét szimbolizálja, a másik pedig egy szocializmus korabeli kocsma. A kocsmában le is ülhet a látogató, sörös hirdetéseket, újságcikkeket, recepteket, irodalmi művekből való idézeteket lapozgatva. Ebben a részben mutatják be a hordók, söröskorsók és poharak, valamint a palackformák változását, a dombornyomású palackokat és a címkék megjelenését is.  A plakátok, reklámtáblák, reklámnyomtatványok, és reklámtárgyak sokaságát sörfőzőházat megjelenítő makettel, sörgyárat és sörfőzőmedencét ábrázoló látványos installációkkal egészítették ki.


„Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig”


A kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipar Múzeumban látogatható október 15-ig

Írta: Barna Judit

Fotók Barna Judit, MVKM, 

Vissza » Programajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk