Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

München: Világváros szívvel

   

München, modern világváros szívvel és nagy hagyományokkal. BMW és sörkertek között, művészet, kultúra, kreativitás és csendes szegletek között, barokk és modernség között: ezek nem ellentmondások, ez tipikus München. Bajorország fővárosa olyan sok ragyogó látványosságot kínál, hogy nem tudja az ember, melyiknél kezdje. A legfontosabb, tehát, amit Münchenbe magunkkal kell vinni, az idő.

Marienplatz és Frauenkirche: A szépség találkozása a magasztossággal

A Marienplatz München centruma; világvárosi hangulat, lüktető élet jellemzi, minden épület egy emlékmű. A teret az Új és a Régi Városháza határozza meg, akárcsak a Szt. Péter-templom, az óváros legrégebbi temploma, és természetesen csak néhány lépésnyire innen a Frauenkirche zöldsisakos tornyaival. A város szimbóluma nem csak optikailag, hanem akusztikusan is: Harangjainak zúgása egyetlen örvendező túláradás. Az impozáns gótikus épület a „kevesebb több“ elv alkalmazásával lep meg: Fennkölt szerénysége játékos díszbe öltözteti. Amikor összegyűlnek itt a hívek, nincs esélye az ördögnek – még akkor sem, ha a bejáratnál otthagyta a híres „ördög lábnyomot“.

Ahol a kerteket pincének hívják. És a király bölcsen ítélt

München olyan gazdag csodálatos templomokban is – igazi katedrálisai azonban a szabad ég alatt vannak. Ezek a sörkertek, ahol ősrégi gesztenyefák alatt az élet színesen vegyes közönsége örvendezik. A kerteket pedig pincének hívják – Salvator-, Löwenbräu- vagy Hofbräu pincének –, mivel a sörfőzők söreiket földalatti hűvösben tárolták, és hamar az az ötletük támadt, hogy ott helyben mérjék ki azt. Az ősi kocsmárosoknak ez egyáltalán nem tetszett, és emiatt tiltakoztak I. Lajos királynál. Ő pedig salamoni bölcsességgel hozott ítéletet: Engedélyezte az italmérést a sörkertekben, de úgy rendelkezett, hogy a sörfőzők ételt nem kínálhatnak eladásra. Így az, aki a korsó söre mellé még ételt is szakszerűen magához akart venni, azt saját magának kellett hoznia. Ez volt a kezdete egy hagyománynak, amelyet a müncheniek szentesítettek – a mai napig.

Színház és múzeumok. És egy csupa szív müncheni.

A müncheni színházak szintén nemzetközi hírűek. Kamarajátékok, Német Színház, Rezidencia Színház, Bajor Állami Opera... a kínálat lenyűgöző: csak a város honlapja 89 színpadot sorol fel. Lenyűgöző a múzeumkínálat is: Régi és Új képtár, Modern Képtár – már ezek is négy egymástól független múzeumot egyesítenek, amelyek különböző művészeti területeket világszerte egyedülálló konstellációban határokat átlépő módon mutatnak be –, a Lenbachhaus, a Glyptothek, az Állami Antik Gyűjtemény és a Brandhorst múzeum világszerte a legnevesebb múzeumok közé tartozik. Egy másik múzeumnegyed található a Lehel városrészben a Művészetek házával, a Bajor Nemzeti Múzeummal, az Archeológiai Gyűjteménnyel és a Néprajzi múzeummal. Emellett van még Paleontológiai Múzeum és Természettudományi Gyűjtemény, ezenkívül Stuck-villa, Goetz-gyűjtemény Herzog & de Meuron egyik épületében, Zsidó Múzeum… a kínálat óriásnak mondható, ami égbekiáltó alulbecslés.

Sokaknak már önmagában is jó ok arra, hogy ellátogassanak Münchenbe: A Német Múzeum. Európa egyik leggyakrabban látogatott múzeuma, és a világ legnagyobb műszaki-természettudományi múzeuma. Kicsit kisebb, de annál szeretetreméltóbb a Valentin-Karlstadt Múzeum az Isartorban, ahol sok különös kiállítási darab emlékeztet a nagy komikusra, egy csupa szív münchenire. Még akkor is, ha nevetséges szóviccét nem mindenki érti: München iránti szeretete annál nagyobb.

 www.germany.travel/top100

Fotó: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.

03.09.2012

Vissza » Németország

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk