Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria | Turisztikai képek- ahol jártunk

Frankfurt am Main és a Majna-Rajna régió

Frankfurt

 

            A Német Turisztikai Hivatal (DZT) Magyarországi Képviselete Deutschland Travel Club rendezvényén mutatta be a több mint 1200 éves Frankfurt am Main-t és a Majna-Rajna régiót. A város és környéke mindenképpen a középpontban helyezkedik el, akár Németországot, akár Európát tekintjük. Az egyik legizgalmasabb német turisztikai desztinációt Peter Feldmann főpolgármester és Thomas Feda, a Tourismus-Congress GmbH Frankfurt am Main igazgatója képviselte.

            Peter Feldmann elmondta, 1990 óta testvérvárosi kapcsolatban állnak Budapesttel, egyetemista és ifjúsági csereprogramot bonyolítanak, kölcsönösen elismerik a mindkét államban megszerzett végzettséget. Méltatta a berlini fal lebomlásában játszott magyar szerepet, valamint az azt megelőző években a két német állam polgárai számára biztosított találkozási lehetőséget Magyarországon. Ahogy Budapestet, Frankfurtot is átszeli egy folyó, a Majna, a partján múzeumok sorával. A gyönyörű régi városrész mellett érdemes az élő, eleven várost is megismerni, meglátogatni. Fesztiválok, vásárok színesítik itt az életet. A turizmus szerepe egyre fontosabb. Tavaly 8,7 millió vendégéjszakát töltöttek itt az utazók, 73 ezer kongresszusi napra is sor került. Sokan pihennek, sétálnak a Majna partján; érdekesség, hogy a metró a környező hegyekig közlekedik. Az emberek a római kor óta délies, vidám életvitelűek. A város leghíresebb fia Goethe, aki az itteniekre jellemzően szerette az utazást, a bort és a természetet. Frankfurt az almabor híres városa. Akkor kezdték el készíteni, amikor kipusztult a szőlő, amit persze azóta pótoltak. A főpolgármester megemlítette, hogy a romantika mellett a politika is fontos szerepet játszik a városban: itt volt az első parlament, 1848 óta van városi tanácsuk. Sok migráns él közöttük, akik békésen, harmonikusan beilleszkedtek a közös életbe. Zsidó és keresztény templomok is szerepelnek a látnivalók között.

            A kedves elismerésre és ismertetésekre Dr. Bagdi Gábor, Budapest főpolgármester helyettese válaszolt. Örömmel köszöntötte a 26 éves testvérvárosi múltra visszatekintő kapcsolatot. Megemlítette, hogy a német turisták száma meghatározó a magyar idegenforgalomban, és ez így volt akkor is, amikor a kelet-, és a nyugatnémet rokonok nálunk tudtak együtt üdülni, találkozni. Beszélt arról is, hogy azon a bizonyos augusztusi napon, amikor a magyarok megnyitották a határt, több mint 600 NDK-s ment át. Érzelem és történelem együtt van a két ország kapcsolatában.


Frankfurt


            Thomas Feda arról beszélt, hogy a kapcsolat szoros, ezt segíti a Lufthansa napi öt járata Budapest és Frankfurt között. Jóllehet a német városnak csak 720 ezer lakosa van, ám az agglomerációval együtt a számuk megközelíti az ötmilliót. Működik magyar konzulátus. Interneten keresztül is megvásárolható, és már kinyomtatható a Frankfurt kártya, amely használható a tömegközlekedésben, és olcsóbban látogathatók a múzeumok is vele. Magyarországról tavaly közel 19 ezren utaztak Frankfurtba; számuk már növekedést mutat. A turisták számára vonzerő a kultúra, a különböző események, rendezvények, fesztiválok, színházi előadások, az operaház, a Múzeumpart, és természetesen a shopping, a vásárlás is. A városba látogatók 40 százaléka magánútra, 60 százalékuk üzleti célból érkezik. Terveik szerint egyre szebb, látványosabb lesz Frankfurt: a városközpont régi házait rekonstruálják, restaurálják 2019-re, és elkészül a koronázási út rekonstrukciója is, ami nagy látványosság lesz az események megidézésével. A Majna parton további múzeumok épülnek az eddigiek mellé. Jövőre Matisse és Pierre Bonnard műveit is bemutatják. (Várhatóan hatalmas sikerrel). Itt látható a Freiburg után második legrégebbi karácsonyi vásár, amely már Angliában, Leedsben és Birmingham-ben is vendégszerepel. Még idén 12 új hotel nyílik, 4000 ággyal. Jelenleg 260 szálloda várja a vendégeket, 45 ezer ággyal, a szállodák között 17 ötcsillagos szolgáltatást nyújt. Kilenc Michelin csillagos étterem működik. Sikeres a vidéki tradicionális konyha, a 43 féle frankfurti virslivel, a zöld szósszal, a 120 féle almaborral. Kétnapos borút is várja az érdeklődőket, nyolc állomással, ötven kilométer megtétele során.


Frankfurt


            Frankfurt régiójában 20 város és nyolc világörökségi helyszín található. Ilyen a Lorsch-i apátság, a Messel-i meteoritkráter, a Saalburgban rekonstruált római kastély, valamint a Közép-Rajna-völgy folyószakasza is.

Czeiszing Miklós, a DZT magyarországi képviseletvezetője ismertette, hogy egyre több magyar utazik Németországba. Idén már az első negyedévben 6,6 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest a kiutazók száma. Ez nem véletlen, a kulturális események, a shopping mellett vonzó az ár/értékarány is. Ezenkívül szerepet játszik a biztonság is. A németországi látnivalók száma is lenyűgöző: 130 nemzeti természeti egység, 16 védett nemzeti park várja a természetet kedvelőket. A további évek programja: 2017: Luther Márton 500 éve szegezte ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét, megindítva a reformációt. 2018 témája a kulináris Németország; 2019-ben száz éves a Bauhaus művészeti irány. 2020 pedig Beethoven év lesz, születésének 250 éves évfordulója alkalmából.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Tourismus + Congress GmbH Frankfurt


Vissza » Németország

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk