Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Pécs: Zsolnay fényfesztivál

Pécs: Zsolnay fényfesztivál

 

            Nem véletlenül a fényre szálló bogár lett a jelképe a nyáron sorra kerülő, második alkalommal megrendezendő Zsolnay fényfesztiválnak. Pécs kiemelkedő eseményére június 30 és július 2 között kerül sor. 50 helyszínen, mintegy kétszáz programmal várják a vendégeket, akiket több mint 10 ezer négyzetméter vetített felület fog gyönyörködtetni az ország legjobb fényfestő csapatainak alkotásaival. Az európai viszonylatban is varázslatos látványosságról tartottak sajtótájékoztatót a kormány, a város, a Zsolnay Örökségkezelő NKft., és a művészek képviselői.


Pécs: Zsolnay fényfesztivál


A második alkalommal megrendezett Fényfesztivál épít egyrészt a 2010-es Európa Kulturális fővárosa eredményeire, a település 2000 éves múltjára, és meg kívánják szólítani a határon túli magyar közösségeket is. Egyszerre lesznek jelen a hagyományok és az új technikai lehetőségek.


Pécs: Zsolnay fényfesztivál


Érdekességként tartanak „fényfelvonulást”, amelyen a látogatókat és a járműveket fényjelmezbe öltöztetik. A kétszáz programban olyan különlegességek is lesznek, mint a tematikus cirkusz, amelyiket a levegőben, sötétedés után, egy 70 tonnás daru segítségével prezentálnak az akrobaták.


Pécs: Zsolnay fényfesztivál


            Barcelonai fodrászok készítenek a vállalkozó vendégeknek világító hajkoronát, amely este pompázik. A Baleári szigetekről egy hatméteres bambuszdíszlet járja majd a pécsi utcákat. Június 30-án tartják a Kodály Központban a nyitókoncertet, amelynek érdekessége, hogy az angol szerző, Emika művét beltéri vetítés kíséri. A MÁV Szimfonikusokkal közösen lép fel az alkotó, az előadás elektronikus és klasszikus jegyeket is tartalmaz a 3D-s látvány kíséretében.

            Az idei fesztivál nagy hangsúlyt fektet a háromnapos rendezvény során a XXI. századi fényművészet


Pécs: Zsolnay fényfesztivál


különböző ágainak, az utcaművészetnek, a színháznak, zenének és újcirkusznak, vagyis a művészet, a technológia és a tudomány hármasának integrált megjelenítésére.

            Nemzetközi versenyt írtak ki a Székesegyház épületére; a 3D mapping verseny nyertesei gigantikus fényinstallációkkal készülnek.


Pécs: Zsolnay fényfesztivál


A belváros legismertebb épületei kapnak ünnepi díszt esténként a „Fény útján”. A további zenei események során pedig fellép Lajkó Félix, japán, ghánai együttes, és közönség kedvencek utcazenészként.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Vissza » Kulturális ajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk