Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Kávéházak éjszakája: május 18

Kávéházak éjszakája: május 18

 

            A múlt megidézése, szerethetővé tétele a célja ennek az új kezdeményezésnek, amely a színházak, a műtárgyak, a múzeumok, vagy éppen a „kenyér lelke” éjszakája után a kávéházakra kívánja egyetlen, programokkal teli éjszakára felhívni a figyelmet. Egyelőre a budapestiekre, de siker esetén szinte biztos, hogy a vidéki nagyvárosok is csatlakoznak jövőre a kezdeményezéshez.

            Az első alkalommal húszan lesznek, van közöttük kávéház, cukrászda, presszó, sőt a Magvető könyvüzlete is, értéket, közösséget, hagyományt kívánva teremteni. Május 18-án este héttől fél 12-ig felelevenedik a múlt század kávéházi kultúrája, megcsodálhatók a helyszínek, amelyeknek tradíciójában ott él a mára már feledésbe merült, de most talán újjáéledő hagyomány.

            Változatos programok várják az érdeklődőket, zenei, irodalmi és színházi produkciók követik egymást. És az is fontos, hogy a húsz helyszínen megvalósuló kulturális programok az éjszaka folyamán ingyenesen látogathatók.

            Az esemény Gerbaud kávéház aranytermében tartott sajtótájékoztatóján, amelyen a támogató Budapest önkormányzata nevében dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, a rendezvény fővédnöke, Saly Noémi muzeológus, Serfőző Kriszta, a belvárosi Kulturális Szalon vezetője, az ötletadó is megjelent. Mellettük két résztvevő művész, Mihályi Réka énekes (Group n’ Swing) és Turek Miklós színművész ismertette a célkitűzést.

Mint Saly Noémi elmondta, a kávéház nagyapáink idejében hívó szó volt, a városi polgár „napközijeként” működött. Irodalmi alkotások, versek, karikatúrák születtek itt és érdekes, értékes gondolatok.

            A húsz ikonikus helyszínen ötven program lesz, klasszikus verses estek, mint például a Centrál kávéházban, ahol Pilinszky költeményei hangzanak el, majd József Attila utolsó estéje címmel előadás. Az Ibolya presszóban Örkény egyperc4esei lesznek műsoron, a Magvetőben pódiumjáték, a 160 éves Gerbaudban Karinthy est várja az érdeklődőket.

            A fennállásának 120. évét ünneplő Művész kávéház francia sanzon estre invitálja a vendégeket, és ezen az éjszakán egy ünnepi torta is debütál ott. A Café Frei Geyer Bálint műsorát ajánlja. És csak néhányat soroltunk…

            A tradicionális helyszínek között idegenvezetők kávéházi túrát vezetnek.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Vissza » Kulturális ajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk