Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Cipők, lámpák, - két különleges kiállítás októberben

Cipők, lámpák, - két különleges kiállítás októberben


Nem hiszem, hogy létezik nő, akit ne izgatna fel egy pár csodás cipő látványa. Mióta az első pár cipő megszületett, azóta sok női szívet és pénztárcát megnyitva tart a diadalútja. Mondani sem kell mennyire fontos egy megfelelő, jó cipő, azonban nem csak egyetlen funkciót betöltő eszköz, divatkellék lehet a ruházkodásban, hanem ennél sokkal több.

Ahogy Liza Snook, a hágai vituális cipőmúzeum kurátora tökéletesen megfogalmazza: „Puszta lábvédő és divat funkciójukon túl a cipők identitást, csoporthoz való tartozást és a viselőjük személyiségét egyaránt magukban hordozzák. Ezenkívül jelentős kreatív lehetőséggel is bírnak. Formatervezők kezében a divatos mindennapi tárgy látványos és egyedi, autonóm plasztikai művé vagy limitált kiadású lábbelivé változik.”


Cipők, lámpák, - két különleges kiállítás októberben


A cipő formája, színe, anyag nem csak a hölgyekre volt és van nagy hatással, hanem a művészek, formatervezők fantáziáját is folyamatosan megmozgatja. Jó példa erre a Cipőmágia – Experimentális cipődizájn című kiállítás, ahol a cipő legkülönfélébb átlényegülései tekinthetők meg, miközben felvetődnek többek között olyan kérdések, hogy mi határozza meg a cipő fogalmát, vagy mitől több egy pár cipő puszta használati tárgynál.

A Műcsarnokban október 22-ig megtekinthető Cipőmágia kiállítás minden cipőfanatikusnak kötelező és élvezetes program.

 Cipők, lámpák, - két különleges kiállítás októberben


Amikor az olvasólámpát felkapcsolom esténként, elgyönyörködöm anyagában, formájában. Ezért is keltette fel az érdeklődésemet a LÁMPA!  Egy design ikon a kortárs művészet fényében című kiállítás, melynek középpontjában egy ikonikus asztali lámpa áll, a manapság felkapott és igen drága bauhaus fém, üveg, kristály, tűzzománc lámpák őse. A német formatervező, Wilhelm Wagenfeld korai főműve 1924-ben Weimarban, a Bauhaus fémműhelyében született. A nem túl fantáziadús elnevezésű WA24 máig a modern asztali lámpa archetípusa, a Bauhaus egyik legkorábbi és legmaradandóbb jelképe. A saját korában is exkluzív darabnak számított és napjainkig is az maradt.

Cipők, lámpák, - két különleges kiállítás októberben

A Kiscelli Múzeumban megtekinthető kiállítás neves kortárs művészek szabad alkotói asszociációi, melyeket Wagenfeld lámpája ihletett. A nemzetközi alkotók mellett öt magyar művész – Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel és Szabó Eszter – különböző nézőpontból megfogalmazott, karakteres lámpái is bemutatásra kerülnek. A különböző lámpaátiratok, értelmezések mellett látványrajzok, lámpatervek is megtekinthetők az 1910-20-as évekből, bepillantást engedve a korabeli polgári lakáskultúrába.

A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány közös kiállítása év végig látogatható.

Írta: Vrábel Ilona Éva

Fotó: Szalatnyai Judit, Zaha Hadid, Peter Popps,

Vissza » Kulturális ajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk