Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Sajtó cikkek | Turisztikai cikkek - PR cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Berlini farsangi fánk

    Berlini farsangi fánk

 Farsang és karnevál van, sok ételnek ilyenkor jön el az ideje. Süssünk fánkot német módra.


Berlini farsangi fánk
(Berliner Krapfen)

Hozzávalók a kelt tésztához
500 g búzaliszt (BL-55)
½ kocka élesztő, frissen (25 g, vagy 2 tk száraz/por élesztő)
125 ml tej (langyos)
2 cl rum
2 db tojás (vagy 2 db tojássárgája + kevés tej)
100 g kristálycukor
50 g zsíradék (sertészsír, libazsír)
1 db citrom reszelt héja
1 tk vaníliakivonat (opcionális)
1 csipet só


További hozzávalók
300 ml növényi olaj
eper-, szilva-, barack-, narancs-, ribizlilekvár
porcukor, kristálycukor, cukormáz, stb.


A langyos tejben feloldom, megkelesztem az élesztőt. Egy nagy keverőtálba teszem a lisztet, beledolgozom az összes hozzávalót, majd egy fakanállal elkeverem. Mikor már kezd a tészta összeállni, kézzel dagasztom tovább. Nem kell sokáig, csak amíg egy ruganyos tésztát nem kapok. Ha a tészta száraz lenne, kevés tejet bele kell még dolgozni, ha túl lágy lenne, akkor pedig kevés lisztet. (Nehéz elsőre eltalálni a helyes arányt, ez függ a liszt minőségétől, a tojások nagyságától, no meg a hold állásától is....) 

A tésztát sütőben megkelesztem. Beteszem a sütőbe 30 percre egy letakart edényben. A sütőt 160 fokra melegítem, majd 5 perc múlva elzárom. A sütőajtót nem nyitom ki!

Ha megkelt a tészta, 1 cm vastagra kinyújtom - elég csak kézzel széthúzogatni, nem muszáj precízen sodrófával - és egy pogácsa szaggatóval, vagy nagyobb pohárral fánkokat szaggatok ki belőle. (a méretet mindenki tetszése, és szájmérete szerint variálhatja)  Lisztezett felületre ültetem a kész fánkokat és hasonló módon visszateszem őket a sütőbe kelni. (kb 20 percre)

Egy nagyobb lábosban vagy serpenyőben felforrósítom az olajat. Két konyhai lapát, vagy szedőkanál segítségével egyenként körbe beleteszem a fánkokat - középre nem teszek, mivel ott magasabb a hő és jobban megég. Ekkor le lehetne fedni az edény tetejét - de mire végzek velük, addigra át is lehet őket fordítani a másik oldalukra. Egy ilyen sorozat 5 perc alatt készen van. A fánkok másik oldalának sütésénél már nem kell lefedni a lábost. Egy tányérra papír konyhai törlőt teszek és arra szedem ki a kész fánkokat. Ezzel felitatom az olajat.
 

A kész fánkokat be is lehet tölteni lekvárral. Ehhez egy hurkapálcával vagy saslik nyárssal (ha egyik sincs, kisebb vékony csavarhúzó is megfelel) lyukat fúrok a fánkba, habzsákba vagy habkinyomó zacskóba töltöm a simára! elkevert lekvárt (különben nem jön ki belőle), és belenyomom a fánk közepébe.

Ha nem töltöm meg a fánkokat, akkor külön tálkákba teszem a felmelegített lekvár(oka)t és mindenki bele tunkolhatja a fánkját.

A fánkok megszórhatók csak porcukorral, akár vaníliás, vagy fahéjas porcukorral, bevonhatók cukormázzal, vagy olvasztott csokoládéval is, mindenki tetszése, ízlése szerint készítheti el a saját fánk verzióját.

Remélem sikerült kedvet csinálni egy jó kis fánksütéshez. :)

az alábbi forrás alapján, V.I.

Forrás: dallacucina.freeblog.hu
Fotó: Pixellio.de

Vissza » Ínyencségek - gasztronómia

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits