Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Az Osztrák konyháról

Az Osztrák konyha

  
  
Partnerünk, az Osztrák Idegenforgalmi Képviselet budapesti irodája honlapján www.austria.info/hu jelent meg ez a cikk, amely biztosan felkelti az Ön figyelmét is.
  
Ausztriában századok óta nagy becsben tartják a gasztronómiai élvezeteket, az osztrák szakácsművészet receptjei apáról fiúra öröklõdnek. Az osztrák konyha leghíresebb alkotásai a fenséges sütemények, melyek mellé természetesen a kávé is elengedhetetlen. Az osztrák konyhát sok esetben azonosítják a bécsi konyhával, ám a vidéki gasztronómia is sok finomságot tartogat az éhes utazó számára.
 
Bécsi ételkülönlegességek
Az osztrák fõváros évszázados gasztronómiai múltra tekinthet vissza. Nagy hagyományai közé tartozik a rusztikus fogadó, a Beisl. Az ínyencek városának büszkesége a világszerte ismert Wienerschnitzel, melynek készítését mi magyarok is eltanultuk szomszédainktól, valamint a Tafelspitz. Ez sovány marhahús, amelyet húslében párolnak és sült burgonyával, snidlingmártással, spenóttal, tormával és almapürével körítve tálalnak.

Az ebéd a bécsiek számára sem igazi, ha nem adnak hozzá gõzölgő húslevest grízgaluskával, májgombóccal vagy palacsintával a tányér mélyén. Második fogásnak ajánlott a sertéssült zsemlegombóccal és savanyú káposztával, de megkóstolhatják a Beuschelt is, azaz borjúszívet répával és fûszerekkel. A desszert pedig mi más lehetne, mint almás rétes finom ropogósra sütve. Az "édesszájú" vendégek tortával is zárhatják étkezésüket, például Sacher tortával - sötét és csokoládéval bevont torta -, amely születési helyérõl, a bécsi Sacher Hotelrõl kapta nevét, vagy linzerrel, islerrel, bécsi kockával.
 
Vidéki finomságok
A legnyugatibb tartományban, Vorarlbergben számos fogadó kínál olyan étkeket, amelyek receptje nemzedékrõl nemzedékre öröklõdik. A Kässpätzle például házi készítésű nudli, melyet lisztbõl, tejbõl, tojásból gyúrnak, majd vajjal és sajttal szolgálnak fel. Az uzsona nélkülözhetetlen része ezen a vidéken egy nagy szelet gouda vagy ementáli sajt, amit kenyérrel esznek, és egy bögre almaborral öblítenek le. Különlegességenek számít a Konstanzi-tóból kifogott pisztráng, fehér húsú hal és a csuka.

A tiroli konyhát a tápláló, egyszerû étkek jellemzik. A helyi szalonnát és füstölt sertéshúst vagy a tiroli szalonnás gombócba gyúrják, vagy kiadós hidegtálként fogyasztják, s mindezt enciánpárlattal, gyümölcslikõrrel vagy berkenyepálinkával öblítik le. Igazi ínyencségnek számít a Bauernschöpsernes, a panírozott bárány, melyet elõször hagymakarikákkal együtt pirítanak, majd a fõzési idõ felében panírozzák. Köretnek vörösborban babérlevéllel és petrezselyemmel fõtt krumplit adnak hozzá. Desszertként pedig következhet a fánk vagy a frissen készült almakompót.  
A szomszédos Salzburg tartomány nemcsak Mozarttal, fesztiváljával és híres templomaival lopja bele magát a turisták szívébe. Az ódon falak között sétálva feltétlenül kóstolják meg a salzburgi panírozott marhaszeletet, melyet sörben fõznek ki, vagy a szalonnával tûzdelt, olivaolajban kisütött borjúpecsenyét. Édességnek pedig válasszanak áfonyás felfújtat vagy édes fõtt pudingot. A finomságok leöblítésére pedig nem szabad elmulasztani a kitünõ helyi sört, melyet rendszerint fél literes Krügerlben, krigliben szolgálnak fel. Salzburg másik specialistása az édesség, köztük a világszerte ismert, Wolfgang Amadeus arcmásával díszített marcipángolyó vagy csokoládébonbon, a fenséges Mozartkugeln.
Felsõ-Ausztria ételkülönlegességeibõl kitûnik, hogy valamikor elsõsorban mezõgazdasági vidéknek számított. Az étlap nélkülözhetetlen elemei ezen a vidéken a füstölt disznóhús, a Sauerkraut (savanyú káposzta), valamint a gombóc. A tartományban nem egy fogadó külön gombóchetet is rendez, melynek során minden elképzelhetõ formában - savanyúan, édesen, pikánsan - tálalják e finom eledelt. Az étkezések zárásaként alma- vagy körtebort szolgálnak fel.
 
A legdélibb osztrák tartományban, Karintiában népszerû eledel a vadhús minden elképzelhetõ módon, például vörösborban párolva. A tavak környékén az étlapot a tisztavizû tavakban fogott halak, tejes és sajtos ételkülönlegességek teszik változatossá. A kisebb fogadókban gyakran házi sütésû búza- és roszliszt keverékébõl készült kenyeret szolgálnak fel, melyek egyike-másika 3-4 kilót nyom.  
Stájerországban a helybéliek és a látogatók kedvencei egyaránt az ízletes paraszti ételek. Jellegzetes étel a Heidensterz, a hajdinalisztbõl, sertészsírból és vízbõl gyúrt tepertõs gombóc, valamint a Klachlsuppe, amely sertésláb-darabokból és zöldségbõl készült, különbözõ fûszernövényekkel ízesített leves, A könnyebb fogásokat kedvelõ vendég a friss zöldségek bõséges választékából vagy a helyi tökkülönlegességekbõl válogathat. A saláták különleges ízét a sötéten csillogó tökmagolaj szolgáltatja.   
Alsó-Ausztria konyhája szintén rendkívül változatos. A Duna völgyében és a tavak mellett örök kedvenc a vajban kisütött, citrommal ízesített és petrezselyemlevéllel tálalt ízletes halétel. A térség gasztronómiai ínyencségei közé tartozik a vadhús, a szalonnába göngyölt fácántól a vaddisznósültig. Az édességek közül pedig a Strudel, a tejszínhabos rétes örvend hírnévnek. A
finom falatok után pedig fogyasszanak a helyi likõrökbõl vagy barackpálinkából.
Burgenland tartomány konyhája ugyanolyan változatos, mint népessége. A magyaros ételek között megtalálhatjuk a gulyást, ragukat, pörköltet vagy a palacsintát. Különösen finomak Burgenland édes borai, közülük is a legjobbak a Neusiedler See (Fertõ-tó) partjáról valók.
 
További érdekességekről mint pl. "Kávézzunk" olvashat az Osztrák Idegenforgalmi Képvislet honlapján:
 
Foto: Niederösterreich-Werbung

www.austria.info/hu

Vissza » Ínyencségek - gasztronómia

 



All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk