Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Sajtó cikkek | Turisztikai cikkek - PR cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Alsó-Ausztria: Mostvierteli téli menü

Gasztronómiai élvezetek Mostviertelből. Egy teljes menü receptje Mostviertel hagyományőrző kocsmáiból. Próbálja ki!

Előétel

Marhahús leves májgombóccal

Ezt a receptet a Landgasthof Sengstbratl Wallseeből bocsátotta rendelkezésünkre. (továbbá a Traditionelle Küche Mostviertel / Mostvierteli hagyományos konyha c. szakácskönyvben is megtalálható)

Hozzávalók:

250 g marha- vagy borjúmáj

3 zsemle

1 hagyma

petrezselyem, só, bors

majoranna

pici fokhagyma

100 g zsemlemorzsa

1l marhahús leves

 

Elkészítés:

A zsemléket vízbe beáztatni, majd a májjal együtt húsdarálón finomra átdarálni.

A hagymát apróra vágni, picit megpirítani és a finomra darált masszához adni. Utána petrezselyemmel, sóval, borssal, majorannával, és a fokhagymával ízesíteni. A zsemlemorzsával lekötni. A marhahús levesbe belefőzni.

Megjegyzés:

A májgombócokat Mostviertelben leves nélkül is fogyasztják savanyú káposztával, vagy/és krumplival.

Ital ajánlatunk a leveshez:

Száraz körtemust a Stiegel körtétől

 

Főételként süssünk igazi mostvierteli parasztsültet!

Főétel

Mostvierteli parasztsült

Ezt a receptet a Gasthaus Graf Winklarnból bocsátotta rendelkezésünkre. (továbbá a Traditionelle Küche Mostviertel / Mostvierteli hagyományos konyha c. szakácskönyvben is megtalálható)

Hozzávalók:

700 g karaj (csonttal és bőrrel)

só, frissen őrölt bors, koriander, köménymag

2 hagyma

2 fokhagyma

némi disznózsír

Elkészítés:

A bőrös karajt kb. 2-3 cm vastag szeletekre vágni és sóval, borssal, korianderrel, köménymaggal fűszerezni. Egy hagymát apróra vágni és a zsírban világosra pirítani. A fokhagymát hozzá adni, megkeverni. A hagymás, fokhagymás keveréket a befűszerezett húsra önteni, és egy pici disznózsírt tenni még hozzá.

A sütőt 180 fokra előmelegíteni, és az elkészített húst kb. 160 fokon egy órát sütni, közben a meleg levével öntözni. Ahhoz hogy a sült hús ne legyen száraz, a sütés végén kb. 15-20 percig a 100 fokos sütőben pihentetni.

Pihenés előtt a húslét leszűrni és sóval, borssal fűszerezni, és dinsztelt hagymával ismét átfőzni. A húst a szósszal szervírozni. Köretként krumplit, káposztasalátát szalonnával vagy gombóccal kínálni.

Ital ajánlatunk a sülthöz:

Vörös Pichl körtemust, Mostvierteli körtemust, alma-körtemust


Desszert

Szilvalekváros bukta

Ezt a receptet a Gasthaus Grüner Baum Wallern- St. Valentinből bocsátotta rendelkezésünkre. (továbbá Traditionelle Küche Mostviertel / Mostvierteli hagyományos konyha c. szakácskönyvben is megtalálható)

Hozzávalók:

400 g liszt

15 gr élesztő

1 tojás, 1 tojás sárgája

40 gr cukor

50 gr vaj

1/4l tej

szilvalekvár a töltelékhez


Elkészítés:

Az élesztőt kézzel kisebb darabokra tördelni, és tejben felengedni. Egy tálban a liszttel, a tojással és a tojás sárgájával, a cukorral, vajjal, pici sóval és a szükséges tejjel a tésztát elkészíteni, és egy fakanállal addig keverni, míg hólyagos nem lesz. Aztán meleg helyen kb. 30 percig pihentetni.

Ezután a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtani és kerek lapokat kiszúrni belőle. Minden lapocska közepébe 1 teáskanál lekvárt tenni. A tészta széleket lenyomkodni, és kis gombócokat formázva belőle sütőtálba, vagy tepsibe egymás mellé tenni.

A buktákat (buchtlikat) sütőben 190 fokon 30 percig sütni.

Ital ajánlatunk a buktához

Szilvapálinka

 

Próbálja ki Ön is a fenti recepteket! A főzéshez jó szórakozást, az étel elfogyasztásához pedig jó étvágyat kívánunk!

További körtemust fajtákról itt informálódhat

Mostviertelről itt tudhat meg többet

www.mostviertel.at

Fotók: TVB Moststraße / www.weinfranz.at

 

Vissza » Ínyencségek - gasztronómia

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits