Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Sajtó cikkek | Turisztikai cikkek - PR cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

A G & D kézműves cukrászda

 

 

            A G & D kézműves cukrászda, vagyis Szó Gellért és Szó Dániel alkotta meg idén a Magyarország tortáját. A pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta osztatlan sikert aratott, ám nemcsak egy egyszeri, kiugró teljesítményről beszélhetünk, a salgótarjáni fiatal testvérpár elhivatottan szolgálja választott szakmáját, készíti a finomabbnál finomabb süteményeket és kenyereket. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont új süteménykollekciójuk bemutatkozásának, és annak a bemutatkozó beszélgetésnek, amelyet Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője vezetett. A hangulatot megalapozta a Kiss Imre múzeumigazgató által felolvasott Mikszáth-elbeszélés.



            Salgótarján ugyanis a palóc vidékhez tartozik, alig 40 kilométerre fekszik Szklabonyától (ma Szlovákiában van), a nagy palóc, Mikszáth Kálmán szülőhelyétől. Ez adta valószínűleg az ötletet a testvérpárnak és édesanyjuknak, Szó Katalinnak, aki a családi vállalkozás marketingfeladatait végzi, hogy olyan finomságokat készítsenek, amelyeket az író művei ihlettek. Így készült a drámai hatású „Fekete város”, amelyik 75 százalékos csokoládéból, fantasztikus belső lágysággal veszi le az embert a lábáról, vagy a kókuszhabos Hókirály, belsejében gránátalma szósszal emlékeztetve az elmúlásra. Tej és étcsokoládé eleveníti meg a jót és a rosszat a Két koldusdiákban, különleges gyümölcsízekkel, és emellett kóstolható a Galamb a kalitkában, a Különös házasság és a Beszterce ostroma is.



            Szó Gellért elmondta, nem tradicionális desszerteket kívántak új, tavaszig kapható kollekciójukban kínálni, hanem franciás dizájnúakat, amelyeknél a jó alapanyag mellett fontos szerepet kap a kreativitás. Úgy látják, ez a modern cukrászat. A sütemény közepe felé haladva egyre lágyabb, finomabb belső tartalommal találkozik a fogyasztója. Az évek során kialakultak a vásárlási helyeik, van a környékükön jersey tehén, amelyiknek a teje kiválóan alkalmas a készítményeikbe, kedvelik a francia vajat, egy szécsényi biomalomból a többféle lisztet szerzik be.



            Kis cukrászdájuk érdekessége, hogy igazi kézműves kenyereket is árulnak. Szó Dániel, aki ezt a területet viszi, arról beszélt, - meghökkentve hallgatóságát, hogy élesztő és adalékanyag nélkül, úgynevezett vadkovásszal készülnek a kenyerei. A vadkovász két-három hónap alatt lesz alkalmas a kenyérhez, van olyan készítménye, amelyhez 10-12 féle lisztet is használ, és parajdi sót. Az újságírók érdeklődésére leszögezte, már egyéves a vadkovásza, de ismer olyan francia pékséget, ahol 90 évessel dolgoznak. A francia példa alapján árulják együtt a cukrászsüteményeket és a pékárut a G & D (Gellért és Dániel) Erzsébet téri kézműves cukrászdájában.



            Aki Salgótarjánban jár, ki ne hagyja őket! Igazolja ezt az az érdeklődés is, amelyet a sajtótájékoztatót követő teltházas desszertbemutatójuk is bizonyított.

Írta: Dr.Hajós Anna

Fotó: Okolicsányi Zoltán

 

           

Vissza » Ínyencségek - gasztronómia

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits