Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Tanácskozott a kastélyszállodák szövetsége

              Hédervár kastély


            Aki Magyarországon utazgat mesés szépségű kastélyokat, udvarházakat lát, de sajnos találkozik olyan egykor gyönyörű főúri otthonokkal, amelyek mára elhanyagoltságukban, kifosztottságukban igazi nemzeti szégyennek számítanak. Reménykedjünk az utóbbiak változó, szebb sorsában, és figyeljük azokat, amelyek tudtak és mertek előrelépni, megtalálni a legmegfelelőbb hasznosítást.

            Ezen lehetőségek egyike a szállodává alakítás, amely nemcsak a megújulás megoldása, hanem egyszerre segít történelmünk megismertetésében, egy különleges hangulat közvetítésében mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében. A kastélyszállodák egy része szövetségbe tömörült, hogy segítsék egymást a mindennapok gondjaiban és céljaik elérésében. A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége, amely kilenc hazai tagszállodát tud tagjai között, most fórumon találkozott tagjaival, támogatóival, tagjelöltjeivel, pártolóival, a Magyar Turizmus Zrt. képviselőjével. Kerekasztal beszélgetésre is sor került a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége képviseletében dr. Niklai Ákos elnökkel. Az eseményen részt vett az Európai Történelmi Szállodák Szövetségének alelnöke, aki, mint maga is kastélyszálloda tulajdonos, beszélt a külföldi trendekről, a fejlődés irányáról, tapasztalatairól.

            A hazai szövetség tagjai legalább száz éves házakban várják a vendégeket; mindegyikük a világhírű magyar vendéglátást írta zászlajára. Legtöbbjük a hagyományos magyar konyhával és étteremmel is rendelkezik, ahol a környékre jellemző ételeket kínálják. Soknak van borpincéje, saját bora. Különböző szolgáltatásaik között napjainkban már több kínál egészségügyi, rehabilitációs lehetőséget is a pihenés, a rendezvények, koncertek mellett. Erről beszélt megnyitójában Bartha Sándor, a szövetség elnöke, aki egyúttal a négycsillagos Héderváry kastélyszálloda igazgatója. Ismertette a finanszírozási, pályázati megoldásokat, beszélt az üzemeltetési gondokról, a nemzetközi kapcsolatokról. Saját hoteljével kapcsolatban elmondta, a sikeres kastély revitalizáció a magán és az állami tőke együttműködését feltételezi leggyakrabban. Míg az államnak fontos a feladata az egykor csodálatos, mára megroggyant épületek megmentésében, az értékteremtésben, de elengedhetetlen az önfenntartó működtetés. A kastélyoknak kiemelkedő szerep jut a vidéki turizmus élénkítésében, munkahelyeket teremtenek és a beszállítók számára is nyújtanak kereseti lehetőséget. Mindezeken túl ezek a helyszínek részt vesznek az országimázs építésében, alakításában. A szövetség tagjai megosztják egymással tapasztalataikat, így pénzt és energiát spórolnak meg. Miután tagjai az európai szövetségnek, az épített kulturális örökség megóvása segíti az európai integrációs folyamatot, tudatot. Közös a marketing, az érdekképviselet, a lobbytevékenység. Van honlapjuk, hírlevelük, csomagajánlatuk, Facebook oldaluk. Kialakították a kastélykörút programot, kiadták a kastély útikönyvet. Az Európai Szövetség honlapján is szerepelnek. A Héderváry kastély állami tulajdonban van, a működtetéshez magántőke kellett. 18 szoba, illetve lakosztály várja itt a vendéget eredeti antik bútorokkal, van konferenciaterem, vadászterem, borpince, hangulatos átriumos udvar és 9 hektáros angolpark. A vendégek között volt már indiai maharadzsa, aki ezért utazott az országba, hogy itt megszállhasson. 16 ezer esküvő, 90 ezer éttermi vendég és 100 ezer parklátogató, 3 nagy fesztivál, 38 táncház, 44 bál és más rendezvény, 25 Múzsák kastélya műsor szerepel a statisztikájukban. A bevételükből évente közvetlenül mintegy 100 millió forint a környezetbe kerül vissza, az állami bevétel a bérleti díjból, az áfából, az szja-ból és az idegenforgalmi adóból tevődik össze, miközben a szálloda a befektetett magántőke számára is nyereséges.  


           Hédervár kastély


            Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus ZRT. stratégiai igazgatója leszögezte, bár évről évre nő a vendégéjszakák és a vendégek száma, még nem vagyunk túl a válságon. A közös cél a fejlődés fenntartása, ehhez attrakciókra és az infrastruktúra fejlesztésére van szükség. A kastélyszállodák minőségi kínálatot jelentenek a kevésbé látogatott helyeken. A jövő fontos kérdéseivel foglalkozott Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke. 350 fős szervezete 2020-ig 28 tervet kíván megvalósítani a kapott 10 milliárd forintból. Jelenleg hét nagyobb léptékű turisztikai projekt készül 8 milliárdért. Köztük Majk műemlék együttese, Somogyvár, Ozora.  A sikerhez elengedhetetlen a jó elképzelés, a szakértelem, az ösztönzés, a források, a kidolgozott terv mindegyike. Segítenek az uniós pályázati lehetőségek, de figyelni kell a gazdasági környezetet, az ingatlanpiacot, és befolyásoló tényező lehet a nemzetközi gazdasági helyzet is. Szükség van a kivesző technológiák, a megszűnt tudások felélesztésére. A műemlék épületek restaurálásával az ország értéknövelése a cél, a tartalommal megtöltésük viszont nem állami feladat. Várható adókedvezmény. Nyilvános keretek között készítik a kastély és vár programot, az is nyilvános lesz, hogy hol keresnek partnert.

            Csonka Sándor, a zalacsányi Batthyány kastélyszálló igazgatója előadásában kiemelte, törekvésük nemzetközi színvonalú turisztikai célponttá fejleszteni a Zala völgyét. Szerencsés fekvésükre jellemző, hogy négy percre van a kastélytól a Hévízi-tó, tíz percre a Balaton Airport. A barokk kastélyban 32, korhű eleganciával berendezett, ám a modern elvárásoknak is megfelelő felszereltségű szoba, 300 éves őspark, wellness részleg, bel- és kültéri termálmedence van, tavaly óta az utóbbiakat új, melegebb vizű kút látja el. A kastélyt sétány köti össze az elmúlt évben megnyitott Batthyány- kúriával, további terveik szerint még 30 szobával bővítik a kínálatot. Az egykori magtárból rendezvényközpontot alakítottak ki. Nemzetközi standard szerinti golfpályát építettek, augusztusban már az eddigi 9 helyett 18 lyukon versenyezhetnek a játékosok. Golffalu és klubház építése ugyancsak szerepel a terveik között.

            Az alsópetényi Prónay kastély más úton indult el. A tulajdonos, dr. Molnár József leszögezte: „Kastélyt birtokolni szerelem”, nem a gyors meggazdagodás lehetősége. Számára a stabil hátteret az informatikai vállalkozása jelenti, ám erősen kötődik az adott régióhoz. A 2009-es év a felújítással telt, mert két műemléki védettségű épületet, a nagy és a kiskastélyt kellett restaurálni. A forgalom májustól októberig hétvégi rendezvényekből, üzleti és egészségturizmus résztvevőiből alakul. Ősztől működik a világszintű berendezésekkel ellátott lézer szemsebészet. A speciális szolgáltatás könnyen értékesíthető.


           Prónay kastély


            A külföldi kastélyszállodák helyzetéről, az európai trendekről és saját kastélyáról beszélt Ken Healy, a Historic Hotels of Europe alelnöke. Szervezetüknek 15 tagszövetség a részese, köztük a Magyar kastélyszállók Szövetsége is. Mintegy 500 hotelt képviselnek, kastélyokat, apátságokat, nagybirtokokat, amelyekből szállodát alakítottak ki Európa minden táján. A top 25-ös listán magyar szereplő is van, Felmérésük szerint a turisták 81 százaléka törekszik kulturális és történelmi helyszínek meglátogatására. Akik ilyen házakban dolgoznak, azok a múlt megőrzői, és egyúttal a jelen vendéglátói. 2014-ben a szilvásváradi Contessa aratott sikert. A közeljövőben honlapjukon már szobát is lehet foglalni. Saját szállodájával kapcsolatban elmondta, voltak a 2005 utáni években bank gondjai, ám szerencsére megoldódott a helyzet, a helyi hatóságok is nehezítették a fejlődést, hat év alatt adták ki például az építési engedélyt a házra, a három hónapos határidő helyett. Középkori bálokat szervez, amelyek nagyon sikeresek, terveiben tradicionális ír bárok nyitása szerepel.

            Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke leszögezte, hogy a megújult szakmai kritériumok és a válság erősebben érintette a kastélyszállodákat, nehezebb a minőség és a szakszerű személyzet biztosítása. Érdemes lesz a Magyar Turizmus Zrt. figyelmét felhívni arra, hogy az országbrand alakulásában a hazai kastélyszállodákra is lehet és kell építeni. Az önkormányzatok szerepe és feladata is jelentős, akkor is, ha jogszabály nem kötelezi őket az idegenforgalmi adó turizmusfejlesztésre fordítására. Hiszen a település jövője is a turizmus lehet. Ennek megváltozásához helyi lobbizás kell. Javasolta a kastélyszállodák érintettjeinek a Nemzeti Értéktárba a felvételi kérelmet, ez a Hungarikum előszobája. megfontolandó lenne kastélyszálloda brand kialakítása. Több hozzászóló is említette, hogy nem érzi igazságosnak a besorolást, a csillagok odaítélését a fenntartási költségek miatt sem, amelyek éppen a hatalmas parkok, az épületek javítási költségei miatt sokkal magasabbak, mint egy modern háznál. Szóba került a kuponos rendszer, amely szabályozatlan, az így befolyó szobaárból sem félretenni, sem fejleszteni nem lehet.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Okolicsányi Zoltán/aktivpihenes.hu

Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk