
A település, amiről a történet szól: Etyek,- Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén, a Zsámbéki-medence szélén, Budapesttől alig 26 km-re. Miről is nevezetes ez a hely ?
Itt adták át az ország második sajtútját, azaz a Völgy Vidék sajtút etyeki állomását. Az etyeki pincesor gyönyörűen felújított egyik régi présháza a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. és az Etyek Tej jóvoltából szépült meg, alakult át,- ahol sajtkóstolással, sajtvásárlással egybekötött kézműves sajtkészítő bemutatók is lesznek.

Hegedűs Imre a -140 munkatársat foglalkoztató,- Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója meséli el az előzményeket. A gazdaság 2100 hektáron gazdálkodik, 15 féle növény termesztésével,- azokat a növényeket termesztik, amit később az állataiknak takarmányoznak. Hitvallásuk, csak akkor lesz kiváló minőségű a tej, ha a takarmányozási stratégiára is odafigyelnek. Hiszen a termelt tej mennyisége függ a tehén által elfogyasztott takarmány mennyiségétől és minőségétől.
Bicske a központ,- innen irányítják a cég dolgait.
Herceghalomban van a tejüzem, ahol napi 3000 liter tejet dolgoznak fel. és készítik el a legmagasabb minőségű tejterméket, sajtot : gomolyasajt, félkemény sajt, trappista sajt, valamint rouge (büdös) sajt.

Etyek közvetlen szomszédságában található Ödön-majorban, már több mint 200 éve folyik állattenyésztés. Valamikor Etyek mezőgazdasági jellegű település, uradalmi nagybirtok volt, a fő termelési ágat a tehenészet jelentette. A régi egyházi bírtok emlékei még ma is felfedezhetők egy két épületben, műtárgyban. Az etyeki Ödön-majorban van a több, mint 1000 Holstein-fríz tejelő szarvasmarha és a 800 egyedszám körüli szaporulat. A harminc hektáros legelőn gyógyfüveket, fűszernövényeket telepítettek,- döntésüket komoly kísérletek, kutatások előzték meg. Az eredmény az itt legelő 40 állat tejét külön gyűjtik be, ezzel mélyebb, teltebb zamatú sajtot érnek el.
Vendéglátónk a további céljairól mesélt: olyan sajt állomást akar működtetni, ahova az idejövő vendég hármas szolgáltatást kap: ételt, italt -, kiváló minőségű sajtot ehet, vásárolhat -, és erről meggyőződhet a tejfeldolgozó üzem, az istállók látogatása során.
Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete (KKASE) a Magyar Sajtút hálózat kialakítására vállalkozott. Mi is ez a sajt út? Hasonló gondolattal és céllal indult, mint a borút. Összefogni a környék sajtkészítőinek termékeit, megismertetni az odalátogatókat , a fogyasztókat a különböző tájak ízeivel, hagyományos tejfeldolgozása újraélesztése mellett az idegenforgalom céljait is szolgálja: a település idegenforgalmának növelésével. Ez a projekt támogatás nélkül nem valósulhatott volna meg. A Völgy Vidék LEADER térségek közötti együttműködése során 60 %-os támogatottsággal,- a Darányi Ignác Terv keretében az EU és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által nyújtott utófinanszírozási támogatás 23 millió Ft.

Sokan mondják a munkatársai közül Hegedűs Imrére, hogy egy factotum,- mindenhez ért. Erről mi is meggyőződtünk. Kötényt kötött, és sajtkészítő bemutatót tartott. A rézüstből a 300 liter tejből készült 22-26 kilogrammnyi alvadékot kiemelte, formába tette, és majd érleli. Péntekenként otthagyja a cég dolgait és sajtot fog készíteni kísérletezve, kutatva a sajt íz harmóniájának tökéletesítésére.
Egy-egy sajtút olyan turisztikai programcsomagot kínál, amely komplex gasztronómiai élményt nyújt az odalátogatóknak, színesítve a térség turisztikai, falusi- és agro turisztikai kínálatát, gyarapítva a térségbe látogatók számát.
A Magyar Sajtút Hálózat Völgy Vidék Sajtút etyeki állomása 24 órában fogadja vendégeit !
Szöveg és kép: Magyar Éva
|