Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Mert, nagyok vannak, akik mernek

 

A település, amiről a történet szól: Etyek,-  Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén, a Zsámbéki-medence szélén,  Budapesttől  alig 26 km-re. Miről is nevezetes  ez a hely ?

Itt adták át az ország második sajtútját, azaz a Völgy Vidék sajtút etyeki állomását. Az etyeki pincesor gyönyörűen felújított egyik régi présháza a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. és az Etyek Tej  jóvoltából szépült meg, alakult át,- ahol sajtkóstolással, sajtvásárlással egybekötött kézműves sajtkészítő bemutatók is lesznek.


Hegedűs Imre a -140 munkatársat foglalkoztató,-  Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója meséli el az előzményeket. A gazdaság 2100 hektáron gazdálkodik, 15 féle növény termesztésével,- azokat a növényeket termesztik, amit később az állataiknak takarmányoznak. Hitvallásuk, csak akkor lesz kiváló minőségű a tej, ha a takarmányozási  stratégiára is odafigyelnek. Hiszen   a termelt tej mennyisége függ a tehén által  elfogyasztott takarmány mennyiségétől és minőségétől.

Bicske a központ,- innen irányítják a cég dolgait.

Herceghalomban van a tejüzem, ahol napi 3000 liter tejet dolgoznak fel. és készítik el a legmagasabb minőségű tejterméket, sajtot : gomolyasajt, félkemény sajt, trappista sajt, valamint rouge (büdös) sajt.Etyek közvetlen szomszédságában található Ödön-majorban, már több mint 200 éve folyik állattenyésztés. Valamikor Etyek mezőgazdasági jellegű település, uradalmi nagybirtok volt, a fő termelési ágat a tehenészet jelentette. A régi egyházi bírtok emlékei még ma is felfedezhetők egy két épületben, műtárgyban. Az etyeki Ödön-majorban van a több, mint 1000 Holstein-fríz  tejelő szarvasmarha és a 800 egyedszám körüli szaporulat.  A harminc hektáros legelőn gyógyfüveket, fűszernövényeket telepítettek,-  döntésüket  komoly kísérletek, kutatások előzték meg.  Az eredmény az itt legelő 40 állat tejét külön gyűjtik be, ezzel  mélyebb, teltebb zamatú sajtot érnek el.

Vendéglátónk a további céljairól mesélt: olyan sajt állomást  akar működtetni, ahova az idejövő vendég hármas szolgáltatást kap: ételt, italt -,  kiváló minőségű sajtot  ehet, vásárolhat -, és  erről meggyőződhet a tejfeldolgozó üzem, az istállók látogatása során.

Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők  Egyesülete (KKASE) a Magyar Sajtút hálózat kialakítására vállalkozott. Mi is ez a sajt út? Hasonló gondolattal és céllal indult, mint a borút. Összefogni a környék sajtkészítőinek termékeit, megismertetni az odalátogatókat , a fogyasztókat a különböző tájak ízeivel, hagyományos tejfeldolgozása újraélesztése mellett  az idegenforgalom céljait is szolgálja:  a település idegenforgalmának növelésével. Ez a projekt támogatás nélkül nem valósulhatott volna meg. A Völgy Vidék LEADER térségek közötti együttműködése során 60 %-os támogatottsággal,-   a Darányi Ignác Terv keretében az EU és a  Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által nyújtott utófinanszírozási támogatás 23 millió Ft.Sokan mondják a munkatársai közül Hegedűs Imrére, hogy egy factotum,- mindenhez ért. Erről  mi is meggyőződtünk. Kötényt kötött, és  sajtkészítő  bemutatót tartott. A rézüstből a 300 liter tejből készült  22-26 kilogrammnyi alvadékot kiemelte, formába tette, és majd érleli.    Péntekenként otthagyja a cég  dolgait és sajtot fog készíteni kísérletezve, kutatva a sajt íz harmóniájának tökéletesítésére.

Egy-egy sajtút olyan turisztikai programcsomagot kínál, amely komplex gasztronómiai élményt nyújt az odalátogatóknak, színesítve a térség turisztikai, falusi- és agro turisztikai kínálatát, gyarapítva a térségbe látogatók számát.

A Magyar Sajtút Hálózat Völgy Vidék Sajtút etyeki  állomása  24 órában  fogadja  vendégeit !

Szöveg és kép: Magyar Éva

Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk