Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Megújuló Királyi Kastély Gödöllőn

A Gödöllői Királyi Kastély  Magyarország legnagyobb barokk kastélya, amelyet az 1730-as években Grassalkovich Antal építtetett. A hatalmas, 8 szárnyból álló épületegyüttest 1867-ben koronázási ajándékként lett a királyi pár kedvelt pihenőhelye. A Gödöllői Királyi Kastély - Sissi kedvenc kastélya - a közép-magyarországi régió fővároson kívüli területeinek egyik leglátogatottabb, nemzetközileg is ismert, népszerű turisztikai attrakciója.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 1,45 milliárd forintos támogatásának köszönhetően 2010 első félévében elkészül a kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése.

Ezzel kapcsolatban kérdeztem a fejlesztésekről a Kastély igazgatóját, Dr. Révész T. Mihályt. A teljes interjú itt olvasható.

1. Mi volt a legfontosabb, aminél nem várhattak tovább a felújítással?

Dr. Révész T. Mihály: A teljes épületegyüttest utoljára a II. világháborút megelőzően újították fel. Az idő és a 90-es évek elejéig tartó szerencsétlen hasznosítás – szovjet laktanya, szociális otthon, lakások – tönkretették az épületet. Az 1993-ban megkezdett rekonstrukció következtében pedig csak az épület negyede – a főbejárat környéke és a Barokk Színház - kerülhetett eddig felújításra. Így a most elkészült részek gyakorlatilag mind életveszélyes, romos állapotban voltak.

2. Milyen új funkciókkal bővülnek a felújított szárnyak?

Dr. Révész T. Mihály: Befejeződik a Kastély történetét bemutató állandó kiállításunk. Eddig az Erzsébet halálát, és kultuszát bemutató szoba zárta a teremsort, az új részekben azonban bemutatjuk a királyi gyermekek életét, a Kastély két háború közti korszakát is. Nem „csak” hagyományos eszközökkel tesszük ezt, hanem a kor elvárásainak megfelelően interaktív módon – lesz vetítőterem, kifejezetten a Kastélyra írt, mondhatnók „kastélyos” számítógépes játékok, érintőképernyős információs táblák.

Új, minden igényt kielégítő, légkondicionált időszaki kiállítási termeket nyitunk, melyek területét tekintve korábbi ilyetén lehetőségeinket megduplázzák.

Zenei kínálatunk is színesedhet, mesterkurzusok tartására rendezünk be öt szobát, ahol neves fellépők napközben taníthatják az ifjú tehetségeket, munkájuk gyümölcsét pedig esténként élvezhetjük a Díszteremben, Barokk Színházban.

3. Megújult a kastélypark, a királyné kertje is. Ez miben nyilvánul meg?

Dr. Révész T. Mihály: 28 hektáros természetvédelmi oltalom alatt álló park öleli körül a Kastélyt. Gyönyörű, de kicsit elvadult környezetet nyújtott az épületnek. Most a Kastélyhoz legközelebbi 5,5 hektárt sikerült az eredeti, Erzsébet királyné korabeli terveket felhasználva revitalizálnunk. Nyílván a látvány a legfontosabb, amit nehéz szavakba önteni, de talán a számok is érdekesek lehetnek az olvasóknak: 58000 virágot, 178 fát ültettünk ki. Bútorzat, világítás, kiépített úthálózat, 7,5 km öntözőrendszer és váltakozó vízképeket mutató szökőkút teszi kényelmesebbé és élvezetesebbé a sétákat.

4. Elkészült az Erzsébet-veranda, a Sörpince és a Horthy-bunker. Kérem, ismertesse olvasóinkkal ezek funkcióját.

Dr. Révész T. Mihály: Az Erzsébet veranda a királyné kedvenc pihenőhelye volt. Ezt a funkciót tölti be a jövőben is. Vendégeink a Kastély-látogatás végén megpihenhetnek itt, terveink szerint élő zenét is élvezhetnek majd hétvégéken és ünnepnapokon, vagy az innen nyíló kávézónkban fogyaszthatnak el egy Sissi kávét. A Sörpince a Barokk Színház alatt található. Napközben a Színházi tárlatvezetések során lehet megtekinteni, esténként pedig az előadások szünetében pihenőhelye lesz a nézőknek.

A Horthy bunkert berendezzük, a látvány mellett pedig hangokkal – légiriadó, bombázások – és vetítéssel elevenítjük fel az ezen építményekben eltöltött idők hangulatát.

5. Pár mondatban kérem, hogy vázolja fel a kastéllyal kapcsolatos további terveket.

Dr. Révész T. Mihály: A következő fejlesztési projektünk a Lovardát és Barokk istállót érinti, amelyhez kapcsolódó pályázatunk a kormányzati nevesítésen túl van. Reményeink szerint még idén nyáron megköthetjük a támogatási szerződést és elkezdődhet a kivitelezést. Egy multifunkciós teret képzeltünk ide, ahol napközben a vendégek a királyi és főúri lótartás kultúrájával ismerkedhetnek korabeli tárgyak és izgalmas, modern technika – hologram vetítő, 3D mozi, ködképernyő – segítségével. Úgy alakítjuk azonban ki a kiállítást, hogy estére átrendezhető legyen egy-egy koncertre, előadásra, konferenciára, rendezvényre.

6. Mikorra készül el a teljes fejlesztés, és milyen új funkciókkal, szolgáltatásokkal fog bővülni a Gödöllői Királyi Kastély?

Dr. Révész T. Mihály:
A Lovarda felújítást már 2011-ben szeretnénk befejezni. A teljes Kastély felújítását pedig 2014-re tűztük ki. A színes kulturális funkciók mellett oktatási, protokoll és egyéb rendezvény helyszíneket hozunk létre, a parkban parkmúzeumot, „kastélyos” játszóteret, de nívós, négycsillagos szálláslehetőség kialakítása is szerepel a tervek között.

7. Milyen új programokkal várják a közönséget?


Dr. Révész T. Mihály: Az év második felében számos különleges programmal várjuk vendégeinket. 2010. július 29-30-án lesz magyarországi ősbemutatója Fritz Kreisler: Sissi című kis operettjének. Ezt követően augusztus első hétvégéjén, immáron 10. alkalommal rendezzük meg legnépszerűbb nyári programunkat, a Barokk Kastélynapokat. Ősszel pedig, az új múzeumi terek megnyitásával egy időben, hazánkban először, a kastély falai között tekinthetik meg a látogatók a Herendi Porcelán Manufaktúra „Az arisztokrácia porcelánja” című kiállítását.


Köszönöm az interjút.

- Vrábel Ilona -


Fotók: Gödöllői Királyi Kastély

 


 

Az arisztokrácia porcelánja Gödöllőn - Bővebben»

Gödöllő: Gödöllői Királyi Kastélymúzeum - Bővebben»

Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk