Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Látványtár

 

 

Már a szó is az újdonság varázsával hat.   De, mi is ez a látványtár?

A kérdésre feleletet kaptunk a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MUOSZ)  Székházában tartott sajtótájékoztatóján. A tájékoztatót a Látványtár alapítója és vezetője Vörösváry Ákos és munkatársai tartották.   Látvány gyűjtés: műtárgyak és nem műtárgyak gyűjteménye,  a magas kultúra és a populár kultúra között.  Nem a mű gyűjtemény gyarapítása a cél, hanem a kiállított tárgyak megmutatásának „élvezete” , látványa.Az 1987-es esztendőben  született a gondolat 4 házaspár, azaz 8 barát ötleteként. Az alapítók között kertészmérnök, fotográfus, képzőművész is található.  Az ötlet megvalósításához épület is kellett.   Balaton szomszédságában, Veszprém megyében Tapolcai – medence síkságának területén  Diszelen romos, lepusztult malom épületét találták tökéletes helynek terveik megvalósulásához. Az épület újjáépítésének terveit Mújdricza Péter építészmérnök készítette el.  A művészeti intézmény  7 év építkezés után elkészült,  Altorjai Sándor festőművész hagyatékára és Vörösváry Ákos műgyűjteményére alapulva. A házat  Vörösváry Ákos  -  1990 év tavaszán,-   az általa alapított Első Magyar Látványtár Alapítványnak adományozta.  Az első kiállítás „Mindenkinek kenyér és rózsa” címmel 1997-ben került bemutatásra. A Látványtár évente új kiállításokkal működik. A kollekcióban megtalálható modern és kortárs képzőművészeti alkotások, bútorok, fotók, néprajzi és iparművészeti alkotások. Az utóbbi években bővült a program, újabb eseményekkel színesült: jazzkoncertek, előadóestek, könyvbemutatók, nyilvános beszélgetések, és a hagyományosnak számító Diszel  Márton – napi búcsúja.

 A Látványtár az azóta eltelt idő óta folyamatosan vásárolta a műemlék malomhoz tartozó szétaprózott ingatlanokat, helyreállítva a régi Stankovics malomhoz tartozó épületegyütteseket.  A molnárlakást, a régi  romos gazdasági épületeket, hasznosítva, és bővítve a látványosságok, érdekességek tárházát. Az odalátogatók komfortérzetét bővítve kávézót alakítottak ki.  A kúriát idéző Pipamúzeum is érdekes látványosság.Végezetül a Látványtár ars poetica-ja,- a Látványtár olyan kulturális intézménnyé szeretne válni, ami a vizuális művészeteket (elsősorban iparművészet, képzőművészet, fotó. és design)   területén feldolgozó és köznevelői tevékenységet folytat.  Természetesen a gyűjtemény tartalmaz múzeum értékű darabokat is, ugyanakkor nem kíván múzeumhoz hasonlítani.

Ugyan a Balaton a fürdőzésről, a környéke a túrázásról szól - tegyenek egy utat a Csobánc  lábánál elterülő  festői környezetbe, nem fogják megbánni.

Írta: Magyar Éva

Fotó: Okolicsányi Zoltán/aktivpihenes.hu

Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk