Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

In memoriam Pataki János


Pataki János nemzetközi hírű cukrászmester, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnöke életének 64. évében szeptember második napján elhunyt. Az érdi cukrászmester 2008 óta állt az ipartestület élén és 2008-tól 2012-ig a Cukrászok és Fagylaltkészítők Nemzetközi Szövetségének az elnöki posztját is betöltötte. A köztiszteletben álló s több hazai-, valamint nemzetközi kitüntetést birtokló szakember kezdetektől fogva szakmai irányítója volt a Magyarország Tortája, valamint az Év Fagylaltja hazai versenyek.

A ceglédi Békebeli Cukrászat felelős vezetője Lajos Mary sok kedves emléket őriz Pataki Jánosról, hiszen a legutóbbi Magyarország Tortája zsűrijében is együtt dolgoztak a zsűriben. S a mester szülőfalujába egy Tápió-menti községbe tett látogatásai során mindig benézett egy sütire és néhány baráti szóra a ceglédi cukrászdában, mert mint hangoztatta, itt mindig megtalálta gyermekkora kedvenc ízeit. Nagy élmény volt a Ceglédi Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép Iskola és Szakiskola tanárai, valamint diákjai számára, hogy cukrász szövetség elnöke náluk szervezett 2011-ben és 2012-ben Országos Cukrász Konferenciát.

Lajos Mary elmondta, hogy az elhunyt elnökkel mindig egyetértve dolgoztak azon, hogy a hazai cukrászat kövesse a mesterségük világban tapasztalható új irányzatait a hagyományőrzés és az innováció jegyében. Pataki János érdemei közé tartozik egyebek mellett, hogy hungarikum lett a mákos bejgli s előkészítette a minősítés megszerzését többek között a Dobos torta, a Rigó Jancsi és az Eszterházy torta számára.  Neki köszönhető, hogy bejutottak magyar cukrászok a szakma legrangosabb intézményébe az École Gastronomique Bellouet Conseilbe, Párizsba. Az elnök rendkívüli nemzetközi kapcsolatainak eredményeként 2010-ben hazánk adott helyet a junior cukrászok világbajnokságának és több nemzetközi szakmai verseny is előkészítés alatt áll. A fénykép hátsó sora jobb szélén áll Pataki János elnök, cukrászmester kezét az előtte lévő Lajos Mary cukrászmester vállára téve a ceglédi Békebeli Cukrászatban jeles hazai- és nemzetközi cukrászok társaságában.A fotográfia egy ausztriai szakmai kurzus emléke s a hátsó sorban balra a világhírű salzburgi Icarus étterem cukrásza Christhof Lindpointer áll, mellette ifj. Szervánszki László cukrászmester áll, míg az első sorban Lajos Mary cukrászmester mellett Pataki János elnök, cukrászmester látható.


Írta/Fotó: Kőhalmi Dezső

 

Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk