Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Gazdag menüt kínál a Vidékjáró


Újra kitárulkozik a magyar vidék, annak minden szépségével, hagyományával, tájával, különlegességével: megkezdődik a Vidékjáró 2014 programsorozata.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) kezdeményezésére 2013-ban olyan, a vidéki Magyarország szinte minden szegletét bemutató rendezvények kerültek sorra, melyeken összességében látogatók tízezrei vettek részt. Az első esztendő sikereivel a tarsolyban, a kedvező tapasztalatokkal felvértezve, a programkínálatot bővítve, új partnerek bevonásával hamarosan megkezdődik a Vidékjáró idei sorozata. Erről kérdeztük Szalay-Zala Andreát, a FATOSZ titkárát, a Vidékjáró programkoordinátorát.


Ismert, hogy a Vidékjáró egy széleskörű összefogásra épülő rendezvénysorozat, mely túlmutat a falusi és agroturizmus népszerűsítésén, és komplexitásában törekszik az élhető magyar vidék értékeinek bemutatására. Ennek szellemiségében tervezték meg az idei évet is?

A Vidékjáró valóban nem csupán a szállásadókról és vidéki turisztikai szolgáltatókról szól – ez így történt 2013-ban is. A sorozat keretében szervezett rendezvények, az úgynevezett tematikus napok – melyek alkalmanként a vidék egy-egy jellegzetességét mutatják be a kézművességtől a falusi vendégasztalig, vagy éppen a tájházaktól a csárdák világáig – keretében az együttműködő szervezetekkel karöltve azokat az élményeket népszerűsítjük, melyek hozzájárulnak az emberek boldogságérzetéhez, a magyar vidék megismeréséhez, ezáltal értékeinek támogatásához, elismertetéséhez. A Vidékjáró stratégiája, hogy a 2014-ben a célok érdekében együttműködő huszonhét – a vidéki turizmussal, hagyományőrzéssel, helyi termékek előállításával és vidékfejlesztéssel foglalkozó – szakmai szervezet e közös programsorozatban a kor kívánalmainak és a jövő trendjeinek megfelelően „kínáljon egy minőségi, elismeréssel emlegetett menüsort” az érdeklődőknek.Melyek azok a szervezetek, akik részt vesznek a „menüsor” népszerűsítésében, szervezésében?

Örömmel mondhatom, hogy az együttműködő partnerek köre bővült ebben az esztendőben. Kapcsolódott a Vidékjáróhoz a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály, az Alföldi Legendárium Klaszter, a Kreatív Innovatív Klaszter és az Ars Sacra Alapítvány. S akkor hadd soroljam fel a „régieket” is: Magyar Falusi Turizmus Programiroda, VM NAKVI Esélyegyenlőségi Programiroda, Rromanes Egyesület, Magyarországi Tájházak Szövetsége, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, Magyar Biokultúra Szövetség, Kisléptékű Termékelőállítók  és Szolgáltatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete, Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete, E-Misszió Egyesület, Hagyományok Háza, Hagyományok Háza Baráti Kör Egyesület, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Kis- Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete, Magyar Sajtkészítők  Céhe, ÖKO-Pack Nonprofit Kft., Zöldutak Módszertani Egyesülete, Tisza-tavi Ökocentrum, Pannonhalmi Bencés Főapátság, Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége, Tourinform Szövetség, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Tanyacsárda Kft., Kecskeméti Katona József Színház és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége.


A felsorolásból könnyen kikövetkeztethető, hogy a tematikus napokon milyen programok várhatók. Lesz-e idén valamilyen újdonság ebben a bizonyos „menüsorban”?

A tavaly nagy sikerrel megrendezett tematikus napok mellé három új került a palettára. A Legendás Vidékjáró Napok, a nemzeti parkokhoz kapcsolódó tematikus napok és az önálló gyógynövény napok. Összes rendezvényünk részleteiről, azok céljairól, központi helyszíneiről és szervezőiről a videkjaro.hu weboldalunkon – folyamatosan frissített információkkal – olvashatnak az érdeklődők.

Internetes portáljuk fontos szerepe megkerülhetetlen téma, hiszen ott nem csupán a Vidékjáró kínálatát találják az oldalra látogatók.

Örömünkre a Vidékjáró tematikus napok és a vidéki szolgáltatók adatbázisából létrehozott portálunk is egyre népszerűbb.  Akik már kalandoztak ezen, jól tudják, hogy tetszőleges keresési szempontok szerint választhatnak a vidéki szállások, vendéglátóhelyek, programok és a helyi termékek között is. Például megtalálhatják azokat a helyeket, ahol SZÉP Kártyával is fizethetnek. A honlapon online szállásfoglalási rendszer, on-line SZÉP Kártyás fizetési modul, bankkártyás fizetés és egyedülálló turisztikai okostérkép is működik! A Vidékjárónak éppen ez az egységes kommunikációja eredményezte, hogy a projekt első évében százezrek találkozhattak a vidék értékeivel és üzeneteivel.Kik csatlakozhatnak a tematikus napok programjaihoz?

Tavaly falusi vendégasztal szolgáltatók, falusi szállásadók, csárdák, vidéki éttermek, borászatok, pálinkaházak, kézművesek, hagyományőrző egyesületek és más civil szervezetek kapcsolódtak országszerte a Vidékjáróhoz. Szeretnénk, ha mellettük 2014-ben a vidéki települések is partnerei lennének tematikus napjainknak, és a helyben szervezett városi- és falunapok programjai keretében lehetőséget biztosítanának az adott település kis- és mikrovállalkozásai, családi gazdálkodói, turisztikai vállalkozásai, hagyományőrző csoportjai bemutatkozására, a vidéki létforma népszerűsítésére. Hisszük ugyanis, hogy a Vidékjáró tematikus napjai hozzájárulhatnak a programokhoz társuló vidéki, kis-mikro vállalkozások, családi gazdaságok vendégforgalmának növeléséhez, a belföldi vendégéjszakák számának emeléséhez, a vidéki szálláshelyek és vidéki szabadidős tevékenységek összekapcsolásához, a vidéki települések turisztikai kínálatának megismertetéséhez, a helyi és magyar termékek iránti kereslet és vásárlás ösztönzéséhez, valamint a környezettudatos szemlélet elterjesztéséhez, a tudatos vásárlói magatartás erősítéséhez.

Mikor kezdődik a Vidékjáró 2014. évi programsorozata, azaz stílszerűen: mikor látogathatók az első tematikus napok?

Január 25– február 8 között új rendezvénysorozattal debütálunk idei kínálatunkban. „Téli túrák a nemzeti parkjainkban” elnevezéssel a programokhoz kapcsolódó érdeklődők az erdei túrák során megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdő varázsát. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon egyebek mellett olyan fokozottan védett területekre kalauzolják a látogatókat, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatnak el. E tematikus napok főszervezője a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály. A részletes programokról, a csatlakozás lehetőségeiről és a csatlakozókról a http://videkjaro.hu/tematikus-napok  elérhetőségen olvashatók részletesebb információk.

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk