Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Chateau-Wanda Bormanufaktúra: Szüreti készülődés interjú

Chateau-Wanda Bormanufaktúra
Szüreti készülődés - interjú

Itt a szüret. A borászok betakarítják az egész évben aggódva figyelt, dédelgetett termést. Az idei szüretről kérdeztem Kerenszky Attilát, a Chateau-Wanda Bormanufaktúra borászát.

AP: Az idei esős, hűvös nyár mennyire befolyásolta a termést, és a minőséget? Hogy érzi, milyen évjárat lesz 2011-es?

Kerenszky Attila: Üdvözlöm az olvasókat!
Az idei hűvös nyár az mintegy 2 és fél hétig tartott mindösszesen, ami az előtte hosszan taró meleg, aszályos időnek köszönhetően, kifejezetten jól jött a szőlő szempontjából. Vagyis volt egy kis ideje kipihenni magát és regenerálódni, új erőre kapni. Azóta is a melegnek köszönhetően remekül érik a szőlő és kiváló évjáratnak nézünk elébe.

AP: Napjainkban már korszerű módszerekkel szüretelnek. 2011-ben a Chateau-Wanda Bormanufaktúránál mikor kezdődik a szüret, és hogyan folynak a munkálatok?

Chateau Wanda BormanufaktúraKerenszky Attila: Mi a palackos minőségű boraink esetében kizárólag ládás szüretet alkalmazunk, a szemek megóvása érdekében. Géppel, vagy puttonyosan kizárólag az alap kategóriát szüreteljük.

A borászatba bekerült egészséges fürtöket a bogyózás előtt még átválogatjuk, hogy valóban csak a legkiválóbb szemek kerüljenek a présbe. Szeptember 10.-ig befejeztük a fehér szőlők szüretének nagy részét, már csak egy kevés Sauvignon blanc szürete van hátra, és a rozé szüretet is befejeztük.

Várjuk még a kék szőlők érését, amiknek a szürete is korábbra várható az időjárás kegyessége végett.

AP: A borászat a munka végén tart saját szüreti mulattságot?

Kerenszky Attila: Igen minden évben rendezünk szüreti mulatságokat szeptemberben 23-24-re esik ide várunk még esetleg vendégeket, illetve november 18-19, valamint november 25-26-ra is amikor is különleges jégbor szürettel várjuk az érdeklődőket.

AP: Ez a rendezvény zártkörű, vagy várnak rá vendégeket is?

Kerenszky Attila: Ezek a szüretek nyilvánosak, és a program jellegéből fakadóan azokat várjuk akik egyeztetnek velünk és jelentkeznek az elérhetőségeinken.

AP: Idén részt vettek, vagy vesznek-e szüreti rendezvényen, bormustrán?

Kerenszky Attila: Első sorban saját rendezvényeket tarunk, a bormustrákon szereplünk a borainkal.

AP: Született-e a 2011-es évben új bor a
Chateau Wanda birtokon?

Kerenszky Attila: Különlegesség lesz az idei évben a 5 dűlőből szelektáltan készülő hozamkorlátozott szőlőkből készülő Kékfrankos válogatás. Ennek a kisérletnek a célja, hogy megfigyeljük az egyes dűlők hatásait a szőlőkre illetve, a harmónia keresése a bor és a termőhely egymásra találásának tekintetében.

AP: Milyennek találja az utóbbi 2 évben a belföldi keresletet?

Chateau Wanda BormanufaktúraKerenszky Attila: Szerintem a magyar borok leghűségesebb és legszéleskörűbb fogyasztói a magyar emberek, tehát ennek fényében erősíteni kell a boraink belföldi értékesítését és népszerűsítését. A kereslet a kedvezőtlen gazdasági körülmények végett minimálisan bővül, éppen ezért rendezünk sok borokat népszerűsítő rendezvényt.

AP: Fel nőtt-e a magyar ember a kulturált borfogyasztáshoz? Szeretjük a magyar bort?

Kerenszky Attila: A kultúrált borfogyasztás legjobb fokmérője a Szépasszony-völgy 18. számú pincénk, ahol a legszélesebb rétegek is megfordulnak, és örömmel látjuk, hogy elindult egy kedvező folyamat a kóstolás felé az ivás irányából. Rá kell szolgálnunk szép borokkal és jó vendégátással, hogy elsősorban a magyar vendégeket megtartsuk, illetve bővítsük a táborukat.

AP: A rengeteg jobbnál jobb őszi gasztronómiai rendezvényhez jó bor is dukál. Kérem, ajánljon a szüreti étkek mellé olvasóinknak.

Kerenszky Attila:

Kiváló szüreti leves lehet egy jó kis szüreti legény fogó leves, amihez Zengő fajtából készült borunkat ajánlom
Fő ételként ajánlok egy Kékfrankos mustban párolt szürke marha fehér pecsenyét, kékfrankossal
Desszertnek pedig vegyes rétest must sodóval és Kékfrankos Jégbor kisérővel.


Köszönöm az interjút,

Vrábel Ilona

„Aktívpihenés” & „Aktiveurlaubszeit” Turisztikai Szerkesztőség

 


Kapcsolódó program:

Chateau Wanda Szüreti Mulatság

 

 


Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk