Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Alacsony- és Magas-Tátra nyáron

 

- Mindenkinek örömére szolgál a Tátra – mondta Rastislav Kácer, Szlovákia magyarországi nagykövete azon a tájékoztatón, amelyet a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal és a Budapesti Szlovák Intézet tartott, hogy ismertesse a régió szépségeit, turisztikai kínálatát és programjait. A nagykövet beszélt arról is, ő maga szintén hegymászó, alpinista volt, ez a sport egyszerre szolgál élménnyel és izgalommal, néha félelemmel. Éppen ezért tökéletes.

            Sona Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője országa szépségeit sorolta, és vetített képekkel mutatta meg, hogy a látnivalók milyen sokszínűek. Kilenc nemzeti park, UNESCO- örökséggé nyilvánított barlangok, a folyókon a tutajozás, az élmény- és termálfürdők mellett kiemelte, hogy Szlovákia területének 40 százaléka erdő. Vonzó a 18 történelmi város, közte Kassa, Lőcse, Selmecbánya, Pozsony. Június 7-én tartják a már hagyományos koronázási ünnepséget itt, ez egyre nagyobb számú turistát vonzó látványosság. Somorján ugyancsak júniusban nyit az új aquapark. Szeptemberben nosztalgia-vonat közlekedik Kassára. Sona Jelinkova beszélt a népszerű szlovák gasztronómiáról, az ezzel kapcsolatos rendezvényekről. Felhívta a figyelmet a kötelező autópálya matricára, amelyet Magyarországon is meg lehet vásárolni.

            Lenka Matasovska, a Magas-Tátra régió TDM szervezetének igazgatója sorolta, hogy 600 kilométer turistaút, sok menedékház, 400 kilométer bicikliút, élményparkok kötélpályákkal, animációs programokkal várják az ide érkezőket. A Csorba tavon csónakázni lehet. Széles a gasztronómiai kínálat. A nyári időszakban 62 napon érdekes programok követik egymást. Az Alacsony-Tátra is színes és változatos túrahelyeket ajánl mind a kerékpárosoknak, mind a gyalogtúrázóknak. A Chopokon új étterem nyílt, a Rotunda, amely teljes panorámával gyönyörködteti a vendégeket. Itt működik az ország legkisebb szállodája: négy szobával. Újdonság a családoknak a Drakopark, avagy Sárkánypark, amely egy helyi legendára épít: jó sárkány élt itt, sőt most is itt járkál. Augusztus 7-8 lesz a sárkány éjszakája. Jasna: több nehézségi fokozatú biciklipályájáról híres; kerékpárt kölcsönözni is lehet.

            A Garam-mente a Garam folyó bölcsője, ahol sebes folyású patakok alakítják a tájat. Uniós pénzből kerékpárutakat alakítottak ki; várják a turistákat. Ajánlják a barlangterápiát az asztmás tünetek kezelésére. A bisztriai cseppkőbarlang ezer megkövesedett denevérjéről híres. Van 18 lyukú golfpályája, kisvonatok, gyönyörű a garamszegi fatemplom, amely ugyancsak UNESCO védett. Breznon megnyitották a harangtornyot a látogatók előtt. Üzemel fogaskerekű is.

            A megvásárolható régiókártya 60 féle kedvezményt nyújt, ha valaki legalább egy éjszakát a régióban alszik.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: www.nizketatry.sk/obce/lmikulas/galeria.html

Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk