Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

A hímző asszony alkotásának szíve és lelke van

 

Felgyorsult élettempónk tömegtermékek fogyasztóivá kényszerít bennünket még akkor is, ha tudjuk, hogy az olcsó árak mögött gyakorta az általunk is elítélt silány és értéktelen munka húzódik meg. S miközben a világ ma már könnyedén bejárható, utazásaink során mégis leginkább egy-egy kézzel készített, egyedi ajándéktárgy nyűgöz le bennünket, amikor a valódi értéket keressük. Megállásra késztet a szép, csodálkozással tölt el, hogy időt és fáradságot nem sajnálva születnek olyan alkotások, amelyek maguknak a készítőiknek is örömöt okoznak. S hogy ne kelljen ezért az élményért túl messzire mennünk, bemutatjuk Olvasóinknak Székely Lászlónét (Marikát), aki csodálatos keresztszemes hímzéseivel hívta fel magára a figyelmet.

 

– Kezdjük a bemutatkozással, s remélhetőleg választ kapunk arra is, honnan ered a kézimunka iránti szenvedélye!

– Többes számban kell fogalmaznom a kezdeteket illetően: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye „Szatmári” részén, Császló községben születtünk ikertestvéremmel, Gizellával. Az 1960-as évek elején édesanyánk megtanított bennünket keresztszemes hímzést készíteni. Kicsi falu lévén, télen az asszonyok akkoriban szövéssel, fonással, hímzéssel töltötték az estéiket. Nekünk is volt szövőszékünk, és mi is beültünk szedett csíkos mintákat készíteni.

Ma már a hímzések minden fajtáját ismerem, de leginkább a keresztszemes hímzések készítése áll hozzám a legközelebb. Ennek a technikának az a különlegessége, hogy a hímzés előrajzolás nélküli, teljesen üres fehér anyagra készül, és minden öltést egyenként kell „számolni”. Ha csak egy öltést is eltévesztünk „felborul” az egész minta, s akkor bizony vissza kell bontani hímzést egészen a hibás öltésig, és onnan kell újra kezdeni. Türelmet, fegyelmezettséget és nagy pontosságot igénylő munka ez, talán ezért is készítik kevesen ezt a hímzésfajtát.

– Mennyire van igény manapság egy ilyen szívvel-lélekkel készített alkotásra?

– Úgy tapasztalom, hogy a világ bármely országából hazalátogató honfitársaink nagyobb érdeklődést tanúsítanak a hímzések iránt, mint az itthoniak. Munkáimból már több országba eljutottak hímzett ajándéktárgyak, nemrégiben például Venezuelába is. Hímzéseim láttán az egyik Ausztráliában élő idős úr meghatódottan mondta, hogy egyik abroszomról a gyermekkora jutott eszébe, mivel az ő édesanyja is ilyeneket készített. Szeretek névre szóló, személyre szabott ajándékokat készíteni, akár egy teljes névvel ellátott könyvborítót, vagy könyvjelzőt. Ebből a megajándékozott érezheti, hogy az ajándék kifejezetten neki készült.

– Milyen lehetőségek kínálkoznak arra, hogy a kézimunkáival mind többen megismerkedhessenek?

–  Több kiállításom volt már Budapesten, de lakóhelyemen, Mátészalkán is volt alkalmam bemutatkozásokra. Nyíregyházán részt vehettem a „Hungarikumok a nagyvilágban” c. üzleti konferencián, és a 2012 júliusában megjelent HUNGARIKUM könyvben – amely válogatás a Kárpát-medence jellegzetesen magyar értékeiből – nekem is van egy egész oldalas bemutatkozásom a hímzéseimről.

– Vannak követői a fiatalok körében? Akad érdeklődés a mai világban egy ilyen békés elfoglaltságra, valami másra, mint a közösségi portálokon való „lógás”?

–  Megítélésem szerint a mai fiatalok nagyon leterheltek az iskolai tanulmányaikkal, és a legkülönbözőbb különórákkal, mint például az úszás, a balett, a néptánc vagy a nyelvtanfolyamok. Nem jut idejük arra, hogy a hímzésekkel foglalkozzanak. De ha a közelükbe visszük a lehetőséget arra, hogy megismerjék a kézimunka örömét, akkor szívesen bekapcsolódnak. Tavaly márciusban például Mátészalkán a Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskolában tartottak egy egész napos „Mesterségek Napját”, ahol különböző kézműves szakmák képviselői is jelen voltak (faragás, bőrműves, horgoló, virágkötő, szövő, szabó-varró, hímző, rendőr, tűzoltó), akik bemutatták a tevékenységeiket. A tanulók tetszés szerint bekapcsolódhattak a számukra legérdekesebb alkotások készítésébe. Hozzám is került egy közel 15 fős gyermekcsoport keresztszemes öltéseket tanulni, de még a fonal tűbe való behúzása is gondot okozott a számukra. Jó lenne, ha az általános iskolákban is lenne hetente legalább egy tanóra, amikor különböző kézműves technikákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Akkor talán több fiatal is kedvet kaphatna az alkotó munkához, és ez által a hagyományok is tovább élnének.

– A családban viszont a hagyomány átadása szerencsére biztosított.

–  Két leányom van, és természetesnek tartottam, hogy amit én tudok, azt tovább adjam nekik – ezzel is ápolva a hagyományokat, az anyai örökséget. Mindkettőjük nagyon szépen hímez, de sajnos egyre kevesebb idejük van rá. Azért a baráti körük tagjai számára készítenek hímzéseket különböző alkalmakra. Ha valaki gyermekkorában megtanul hímezni, akkor szinte egész életében saját kezű alkotásokkal tudja elkápráztatni az ismerőseit bármely alkalomkor – legyen az név- vagy születésnap, húsvét, karácsony, vagy éppen keresztelő illetve ballagás. A kézműves ajándéknak mindig nagyobb értéke van a boltban vásárolhatónál.

–  A szatmári vidék a gasztronómiájáról is híres. Gondolom, szívesen mozognak a konyhában is a család nőtagjai, és biztos vagyok abban, hogy az alkotó öröm az ételek készítésénél is jelen van.

–  A leányaimmal ritkán főzünk együtt, mivel egyikőjük Budapesten, másikuk pedig Angliában él. De ha vendégeim érkeznek, nekik mindig készítek Szatmári kötött-tészta levest. Ezt egy 10 literes fazékban főzöm, hogy a távozó vendégeknek még útravalót is tudjak adni. No és akad bőven rendezvény is, amelyen rendszeresen részt veszek: minden évben az augusztus 20-a körüli időszakban van Tarpán pálinkafesztivál, Milotán diófesztivál, Szatmárcsekén lekvárfőző napok, és erre az időszakra esik a Szenke-parti nagyvásár Penyigén, meg Túristvándiban a halászléfőző- illetve rétes-napok. Ezek a programok több ezer embert vonzanak az ország egész területéről, és a hungarikumnak számító szatmári szilvapálinka jól megágyaz a finomabbnál finomabb szatmári ételeknek.

– Fáradhatatlan az alkotásban, legyen az akár a kézimunka, akár az asztalra kerülő étel. Nem fogy a türelme?

– Még ma is minden hímzésem elkészítése újabb kihívást jelent nekem. Számomra fontos az alkotás öröme. Nagy várakozással tölt el, hogy mekkora méretűre, nagyságúra alakul majd a minta, milyen színárnyalatú fonalakat válasszak hozzá. A kész munkát aztán kiterítem, és sokáig tudok benne gyönyörködni. Ha valakinek ajándékba készül a mű, akkor már előre látom, hogy az illető mennyire örül majd neki. Szeretek az alkotásaimmal igazi meglepetéseket okozni. A hímzéseimmel egyébként sok barátot és jó ismerőst szereztem magamnak. Akinek eddig készítettem, azoknak a munkáim emlékezetesek maradnak.

– A személyes elismeréseken túl is büszkélkedhet sikerekkel!

–  Éppen a közelmúltban, július 20-án került sor Tákoson a Beregi Keresztszemes hímzés napja elnevezésű rendezvényre, ahol szép sátort rendeztem be a munkáimmal. A vásárosnaményi Beregi Múzeum igazgatója volt az elnöke a zsűrinek, amely elbírálta a kézimunkákat. Büszke vagyok arra a díjra, amit itt kaptam, és a lehetőségre, hogy az esti színpadi hímzett ruha divatbemutatón is részt vehettünk Gizike testvéremmel.

– Ha már a díjaknál és elismeréseknél tartunk, említsünk meg még egy területet, ahol a gyakorlott kezek elismerésben részesültek-legalábbis információink szerint!

– Nemrégiben egy nemzetközi, az interneten zajlott gépíróversenyen vettünk részt Tünde leányommal, és már meg is kaptuk az itt szerzett okleveleinket. Magam tíz perc alatt 4021 betűt ütöttem le, és mindössze 3 hiba volt a szövegben, Tünde tíz  perc alatt 3705 betűt gépelt, két hibával. Ő egyébként a magyar nyelven kívül az angol és német versenyen is részt vett, és külön oklevelet szerzett a többnyelvű versenyek kategóriájában.

– Gratulálunk a jól megérdemelt sikereikhez! A gyönyörű alkotásai pedig mindazt a szorgalmat, türelmet és kitartást dicsérik, amelyre nagy szükség van minden időben és amely példa értékű lehet a fiatalabb generáció számára ma is.

-Szalay Attila- 

Fotó: Szalay Attila                             - 13. 08. 2013 -Größere Kartenansicht

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk