Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

A befagyasztott napfény

 

 

A rekkenő júniusi hőségben kész felüdülés volt ellátogatni Magyarország leghíresebb és egyik legnagyobb hűtött élelmiszereket gyártó cégének központjába Albertirsára, ahol a hűs üzemcsarnokokban és a dermesztően hideg raktárakban sétálva, a családi vállalkozásként működő MIRELITE MIRSA Zrt. ifjú igazgatójának Losó Viktornak a kíséretében beszélgetünk a munkájukról, termékeikről.Az év folyamán, éghajlati viszonyoktól függetlenül a világ bármely pontján bármikor fogyasztható az általuk csomagolt vitamindús zöldborsó, csemegekukorica és különféle zöldségkeverék, vagy a fáradságos előkészületektől mentesítő gyorsfagyasztott gombócok, mártások. Ezek nélkül ma már sokfelé elképzelhetetlen a háztartás, még Magyarországon is. A termékeket kedvelik a Glóbusz számtalan országában.Hazánkban még a múlt század első felében, az USA után másodikként, megkezdődött a gyorsfagyasztott élelmiszerek előállítása. A második világháború után, az akkor még természetesen más személyek tulajdonában lévő vállalat a Felvidékről Csepelre települt, akkor vették fel a MIRELITE nevet. A mozaikszó a hajdani Mezőgazdasági és Ipari Részvénytársaság rövidítése. Közismert logójukon egy mosolygó eszkimó állt, kezében hőmérővel. Az előző rendszerben a vállalatot államosították, de a márkanevet meghagyták. A nagyüzemmel párhuzamosan 1981-ben Albertirsán termelőszövetkezet formájában megalapították a MIRSA Zrt. – t, amelynek vezetője a mostani igazgató édesapja volt. A rendszerváltást követően a vállalat – ugyanazon személy irányításával – először a Schöller, majd a Nestlé birtokába került. Végül 2003-ban a Losó család lett a tulajdonos. Később megvásárolták a MIRELITE márkanevet a gépekkel együtt, s később Miskolcon és Domoszlón is létrehoztak egy-egy gyáregységet.- Melyek a sikeres működésük alapjai? – kérdeztem Losó Viktortól.

- A legfontosabb az agráriummal kiépített biztos és hosszú távú kapcsolatunk. A magyar márkájú termékeinket magyar alapanyagokból, és Magyarországon állítjuk elő. Évek óta fix partnereink a beszállítóink, akik pontosan tudják a minőségi követelményeinket, amit minden egyes szállítmánynál szigorúan ellenőrzünk és az adatokat (még a gépkocsivezető nevét is) a számítógépes nyilvántartásunkban rögzítjük, valamennyi fontos minőségi és gyártási paraméterrel egyetemben. Az éves szerződéseink kölcsönösen garantálják az együttműködésünket.

 A másik rendkívül lényeges dolog, hogy a hűtött késztermékek tárolásáról akár egy évig is tudunk gondoskodni. Összesen 225 ezer négyzetméter alapterületen végzünk élelmiszergyártást és tárolást.A harmadik kritérium, hogy a gyártás biztonságát s minőségét a szigorú hazai és nemzetközi szabványok messzemenő betartásával végezzük. A kiváló minőségnek, a hazai viszonylatban leggazdagabb árukínálatunknak köszönhetően dinamikusan fejlődik az exportunk, aminek az eredményeként az elmúlt négy évben 1,15 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésekre. Ennek köszönhetően a technológiánk világszínvonalú, a gépeink számítógép-vezérlésűek.

Fontos követelmény továbbá az értékesítésben a csomagolás külcsinje is.  A design terveket én készítem. Még a hagyományos eszkimó logót is kicsit megmódosítottam, ugyanis a mosolygó képű emberke kezébe a hőmérő helyett napkorong került jelképezve, hogy a napsugarak erejét is őrzik a termékeink.

Munkánk sikerei nemcsak a folyamatosan felfutó értékesítésben, hanem a sok hazai és nemzetközi termékdíjban szintén mérhetők, hála a remek munkatársaimnak is.

- Mekkora a forgalmuk és a termékkínálatuk, a bevételük s ezt mennyi ember állítja elő?

- Tavaly, az előző esztendőhöz képest jelentős növekedést elérve 3,45millárd forint lett a forgalmunk, amit 210 fő állandó munkatársunkkal és 150 fő nyári idénymunkással állítottunk elő.A mintegy nyolcvanféle árunk fő termékcsoportjai a zöldségek, a fűszernövények, a gyümölcsök, a tésztás húsok, a félkész- valamint készételek, továbbá a sültburgonya.

A hazai mellett nemcsak Európába, hanem a világ közel 60 országába szállítjuk a termékeinket.

Írta: Kőhalmi Dezső

Fotó: Okolicsányi Zoltán/aktivpihenes.hu

 

Vissza » Interjúk

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk